23 Απριλίου 2009

Απλες, μικρές λύσεις για να "πρασινίσετε" το γραφείο σας.

Αναρτήθηκε από… Unknown


Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Βέβαια, ο άνθρωπος ποτέ δεν ζούσε σε αρμονία με τη φύση, πάντα βρισκόταν στην αντίθετη πλευρά. Η ανθρωπότητα μπόρεσε να αναπτυχτεί αξιοποιώντας τους φυσικούς πόρους της Γης.

Ωστόσο, η υπέρ-εκμετάλλευση, η υπέρ-κατανάλωση και η αδιαφορία μας έχουν αλλοιώσει την φυσική κατάσταση όλων των φυσικών πόρων και οι επιπτώσεις έχουν αρχίσει να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, στην ανάπτυξη, και πράγματι στην βιώσιμη συνέχεια της ανθρωπότητας (όπως την αντιλαμβανομαστε σημερα).


Ενώ πολλοι ιδιώτες έχουν κάνει σημαντικά βήματα και έχουν καταφέρει να ζουν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον ζωή, αυτές οι προσπαθειες δεν μπορουν να είναι επιτυχημενες αν, και οι επιχειρήσεις δεν αναλαβουν τις ευθυνες τους και δεν ενθαρυνουν έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής.


Πριν λίγες μέρες, είχα μια συνομιλία με έναν ιδιοκτήτη επιχείρησης για να καταστήσω το γραφείο του φιλικότερο προς το περιβάλλον. Διαπιστώσαμε ότι εκτός από τις βασικές βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν όπως, ανακύκλωση χαρτιού, κατάργηση των throw-away φλιτζανιών από το δοχείο του καφέ, η καλύτερη μέθοδος να γίνει μια επιχείρηση «πράσινη» αρχίζει με τους υπάλληλους. Ακόμα και αν κάποιοι είναι αρνητικοί (πολύ συνηθισμένο) υπαρχουν αποτελεσματικοί τρόποι να πειστούν και να ακολουθήσουν το «πράσινο» ρεύμα.


Πώς όμως θα μπορούσατε να ξεκινήσετε μερικές πράσινες πρωτοβουλίες στην επιχείρηση σας?
Διαμορφώστε μια πράσινη ομάδα
με τους ομοϊδεάτες συναδέλφους σας, και προγραμματίστε τη στρατηγική σας. Αρχίστε με μικρά πράγματα. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που μπορείτε να αντιμετωπίσετε και δεν θα κοστίσουν στην επιχείρηση χρήματα;

  • Ζητήστε – με επιμονή και υπομονή – από τους συναδέλφους σας να κλείνουν τους υπολογιστές τους στο τέλος της ημέρας για να συντηρήσουν ενέργεια.
  • Ζητήστε από τους συναδέλφους σας να φέρουν μια κούπα καφέ από το σπίτι αντί της χρησιμοποίησης των Styrofoam φλιτζανιών.
  • Βάλτε ένα κιβώτιο –σε ένα εμφανές και εύκολα προσβάσιμο σημείο - για τις μπαταρίες και τα ηλεκτρονικά ανακυκλώσιμα αντικείμενα. Συνεννοηθείτε με μια αντιπροσωπεία συλλογής, να τα συλλέγει μια φορά το μήνα.
  • Ακολουθήστε την μέθοδο της αποταμίευσης. Παραδείγματος χάριν, υπολογίστε πόσα η επιχείρηση σώζει όταν οι υπάλληλοι τυπώνουν λιγότερα έγγραφα. Έτσι έχουμε αποταμίευση στα μελάνια εκτυπωτών, στις δαπάνες αγοράς χαρτιού καθώς και στην συντήρηση εκτυπωτών.
Μετά από λίγο καιρό, οργανώστε μια συνεδρίαση με τον προϊστάμενό σας, δείξτε του τα αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών και υποβάλετε μια πιο συγκεκριμένη πρόταση για ένα «πράσινο» γραφείο. Αποδείξτε, με στατιστικά δεδομένα, ότι με ένα μικρό κόστος η επιχείρηση θα μπορούσε, μεσοπρόθεσμα, να σώσει αρκετά χρήματα. Και πάλι, αρχίστε με μικρά πράγματα.
Ελέγξτε πως θα μπορούσε το τμήμα προμήθειας (procurement) να γίνει πιο αποτελεσματικό και δώστε περισσότερη έμφαση σε επιλογές που ασκούν την λιγότερη καταστρεπτική επίδραση στο περιβάλλον.Μερικές πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν :
  • Τη χρήση των low-wattage λαμπτήρων φθορισμού
  • Τουαλετών χαμηλής ροής.
  • Φύλαξη ηλεκτρονικών αρχείων για να μειωθεί η κατανάλωση και τα απόβλητα χαρτιού
  • Φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις καθαρισμού.
  • Επαναχρησιμοποιήσιμες πετσέτες για να μειωθούν τα απόβλητα.
Θα μας ικανοποιούσε πολύ να μοιραστείτε μαζί μας τους τρόπους που έχετε υιοθετήσει στην επιχείρηση σας, ώστε να την κάνετε πιο «πράσινη» και θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε τις ιδέες σας.

Αθηνά Δράκου


Image courtesy / keetsa.com/blog/tag/go_green/

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: