25 Απριλίου 2009

Η Αρκτική που λιώνει

Αναρτήθηκε από… Unknown


Το ότι οι πάγοι στην Αρκτική λιώνουν είναι ένα γεγονός που ελάχιστοι πια αμφισβητούν. Σύμφωνα όμως με το National Snow and Ice Data Center and the National Aeronautics and Space Administration (NASA), η έκταση που καλύπτουν οι πάγοι στην επιφάνεια της θάλασσας το 2008-09 ήταν η πέμπτη χαμηλότερη από τότε που άρχισαν οι δορυφορικές μετρήσεις το 1979.

Χαρακτηριστικά οι επιστήμονες των δύο οργανισμών δήλωσαν ότι τα τελευταία έξι χρόνια (2004-09), ήταν τα χειρότερα για τους παγετώνες στην Αρκτική θάλασσα. Η έκθεση αναφέρει ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, και σε μικρότερο βαθμό άλλοι παράγοντες, είναι η κύρια αιτία για το λιώσιμο των πάγων.

Οι πάγοι είναι ζωτικής σημασίας για την Αρκτική, καθώς αντανακλούν μεγάλες ποσότητες ηλιακού φωτός και θερμότητας. Όσο περισσότερο μειώνεται η επιφάνεια που καλύπτουν οι πάγοι, τόσο λιγότερο φως, επομένως και θερμοκρασία αντανακλάται. Αυτή η επιπλέον θερμοκρασία θερμαίνει ακόμη περισσότερο τον Αρκτικό ωκεανό, και έτσι περισσότερες ποσότητες πάγων κάτω από την επιφάνεια του νερού λιώνουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μειώνεται το πάχος του πάγου που καλύπτει την επιφάνεια της θάλασσας και έτσι οι παγετώνες λιώνουν ευκολότερα το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την μελέτη οι πάγοι που ήταν παλαιότεροι των δυο ετών, αποτελούσαν από 1981 μέχρι το 2000, κατά μέσο όρο, το 30 τοις εκατό της συνολικής κάλυψης θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική. Τώρα αποτελούν λιγότερο από το 10 τοις εκατό.

Οι επιστήμονες προέβλεπαν ότι μια αρκτική θάλασσα χωρίς πάγους (ice-free) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε 20 έως 30 έτη. Σύμφωνα όμως με τα νεώτερα δεδομένα, αυτές οι προβλέψεις έχουν ήδη αλλάξει και η προοπτική μιας ice-free Αρκτικής είναι τώρα αρκετά πιο κοντά. Τον περασμένο μήνα, ο Warwick Vincent, διευθυντής του κέντρου βόρειων μελετών στο πανεπιστήμιο Laval στο Κεμπέκ, αναφέρει στο Reuters, ότι " το 2013 αρχίζει να φαίνεται πολύ περισσότερο λογικό."

Αυτό σημαίνει σε τέσσερα μόλις χρόνια.


Source: Washington Post
Image source:www.windows.ucar.edu/.../arctic_sea_ice_nasa.jpg

Απο την Athena

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

1 σχόλιο:

Yannis Zabetakis είπε...

http://www.zabetakis.net/?p=405

on ice melt,

a chemical views