29 Απριλίου 2009

Όμιλος Φίλων Του Δάσους, Δελτίου τύπου

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΠΡΟΣ ΜΜΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι επιστήμονες, που κλήθηκαν να μελετήσουν το φαινόμενο των νεκρών ψαριών, παραδέχτηκαν ότι η σχετικά καλή κατάσταση της θάλασσας, τις ημέρες της έξαρσης του φαινομένου, δεν σήμαινε τίποτα για την κατάσταση που επικρατούσε στο θαλάσσιο οικοσύστημα ένα, δυο και τρεις μήνες πριν, όταν μπορεί να ξεκίνησε ο πολλαπλασιασμός του ιχθυοτοξικού φύκους που προκάλεσε την καταστροφή.

Επειδή φοβούμαστε ότι τέτοια φαινόμενα περιβαλλοντικής υποβάθμισης του θαλάσσιου οικοσυστήματος δυστυχώς θα συμβαίνουν όλο και συχνότερα στο μέλλον, θα πρέπει οι προτάσεις των οικολογικών οργανώσεων που υιοθετήθηκαν από τα θεσμοθετημένα όργανα, να μπουν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο υλοποίησης, με αυστηρό προγραμματισμό και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Διαφορετικά δεν θα έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα ξαναθρηνήσουμε οικολογικές καταστροφές και απώλειες εισοδημάτων συμπολιτών μας.

Ο Όμιλος Φίλων του Δάσους θα παρακολουθεί την πορεία αυτών που υποσχέθηκαν οι τοπικοί άρχοντες και θα επεμβαίνει, όσο πιο δυναμικά μπορεί, για την υλοποίησή τους.
Επίσης η Δ/νση Αλιείας Ν. Φθ/δας, σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, θα πρέπει άμεσα να αξιολογήσουν οικολογικά την κατάσταση και να αποφανθούν σχετικά με το κατάλληλο χρονικό διάστημα που θα πρέπει να σταματήσει η αλιευτική δραστηριότητα στο Μαλιακό κόλπο, ώστε εν μέρει τουλάχιστον, να ανακάμψει η δυσμενής κατάσταση.
Να ανακοινωθεί αυτό επισήμως σε όλους τους συλλόγους των αλιέων και οι τοπικές αρχές να μεριμνήσουν για την εφαρμογή και τη συμμόρφωση με τους κανόνες που θα τεθούν. Ταυτόχρονα θα πρέπει να εξασφαλιστεί η οικονομική στήριξη των αλιέων για όλο αυτό το χρονικό διάστημα
Τέλος, η μελέτη και η λειτουργία της παρακολούθησης των φυσικοχημικών και οικολογικών παραμέτρων Σπερχειού-Μαλιακού να γίνει από εγκεκριμένα ερευνητικά εργαστήρια που εποπτεύονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή άλλα Υπουργεία ή από εξειδικευμένα εργαστήρια ελληνικών πανεπιστημίων, για να εξασφαλιστούν τα κριτήρια εγκυρότητας και αξιοπιστίας και όχι από ιδιωτικά εργαστήρια που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: