28 Απριλίου 2009

Του Γιαλού τα βατραχάκια (αν τα δείτε)... Γιορτάζουν σήμερα

Αναρτήθηκε από… Unknown

SAVE THE FROGS DAY

Ο βάτραχος είναι ένα μικρό και παρεξηγημένο ζώο. Ελάχιστοι του δίνουν σημασία. Και όμως, αυτό το μικρό είδος ζώου, αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της βιοποικιλότητας σε πολλες περιοχές του πλανήτη μας.

Οι βάτραχοι είναι η πιο απειλουμένη ομάδα ζώων στη γη. Σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων 6.468 αμφίβιων ειδών απειλείται με εξάλειψη, και τουλάχιστον 150 είδη έχουν εντελώς εξαφανιστεί στις τελευταίες δεκαετίες.

Οι βάτραχοι, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της διατροφικής αλυσίδας. Οι γυρίνοι κρατούν τις παράκτιες περιοχές καθαρές, γιατί τρέφονται με άλγη. Οι ενήλικοι βάτραχοι τρώνε μεγάλες ποσότητες εντόμων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μεταδίδουν θανατηφόρες ασθένειες στους ανθρώπους (δηλ. κουνούπια/ελονοσία).

Οι βάτραχοι αποτελούν μια σημαντική πηγή τροφής σε μια σειρά αρπακτικών ζώων, όπως διάφορα έντομα, ψάρια, φίδια, πουλιά, ακόμη και πιθήκους. Κατά συνέπεια, η εξαφάνιση των βατράχων διαταράσσει την διατροφική αλυσίδα, και έχει αρνητικές συνέπειες στην βιοποικιλότητα.

Οι βάτραχοι είναι βιο- δείκτες (bioindicators). Τα περισσότερα είδη χρειάζονται ένα κατάλληλο βιότοπο για να επιβιώσουν. Οι βάτραχοι έχουν διαπερατό δέρμα που απορροφά εύκολα τις τοξικές χημικές ουσίες. Αυτό το χαρακτηριστικό τους καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητους στις περιβαλλοντικές διαταραχές, και έτσι οι βάτραχοι θεωρούνται ακριβείς δείκτες για να εντοπίσουμε περιβαλλοντικές διαταραχές. Υποστηρίζεται ότι η υγεία των βατράχων αποτελεί ένδειξη της υγείας της βιόσφαιρας συνολικά.

Οι βάτραχοι έχουν επιβιώσει, σχεδόν με την σημερινή μορφή τους για 250 εκατομμύρια χρόνια. Έχουν επιζήσει συγκρούσεις αστεροειδών, αιώνες παγετώνων, και αμέτρητες περιβαλλοντολογικές διαταραχές. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα το ένα τρίτο αυτών των αμφιβίων ζώων απειλούνται με εξαφάνιση. Οι κυριότερες αιτιες για την εξαφάνιση τους θεωρούνται η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντολογικη μόλυνση των βιότοπων. Η εξαφάνιση τους είναι σημάδι μιας γενικότερης καταστροφής της βιοποικιλότητας του πλανήτη.

Αθηνά Δράκου

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: