07 Απριλίου 2009

H Πράσινη Ανάπτυξη και τα Πράσιν-α- λογα των πολιτικών παραγόντων

Αναρτήθηκε από… Unknown


Ένα από τα προβλήματα με τους πολιτικούς και τους διαφόρους τοπικούς παράγοντες στην Ελλάδα, είναι ότι μιλάνε πολύ. Στα ΜΜΕ, στους ψηφοφόρους τους και μεταξύ τους. Όταν δε, δεν μιλάνε εκδίδουν δελτία Τύπου, δηλαδή, πάλι στα ΜΜΕ καταλήγουν.

Έχω την εντύπωση, ότι με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούν να επιτύχουν δυο πράγματα. Πρώτον να πείσουν εμάς τους ψηφοφόρους ότι εργάζονται για - το καλό μας και δεύτερον, να πείσουν τους εαυτούς τους ότι «πραγματικά» εργάζονται για - το καλό μας

Προσωπικά ως ψηφοφόρος και πολίτης θα προτιμούσα άπαντες οι πολιτικό-παράγοντες να μιλάνε λιγότερο και να πράττουν περισσότερα και καλύτερα για - το καλό μας.

Αυτά σκεφτομαι με αφορμη τις δηλωσεις των τελευταιων ημερων για την περιβαλλοντική καταστροφή του Μαλιακου κόλπου και της γυρω περιοχης. Το τελευταίο διάστημα ακούσαμε πολλά. Ευτυχείς δηλώσεις για την καλή κατάσταση των νερών του Μαλιακου – αν και τα ψάρια συνεχίζουν να έχουν αντίθετη άποψη – προτρεπτικές και καθησυχαστικές δηλώσεις ότι τα ψάρια του Μαλιακού - όσα δεν έχουν αποδημήσει, φυσικά – είναι τα καθαρότερα και μπορουμε να τα καταναλωσουμε ησυχοι, ότι τα εργοστασια ελαιουργιας δίπλα στον Μαλιακο έχουν η θα έχουν, κάποια στιγμή στο μέλλον - συστήματα τελευταίας τεχνολογίας για τα απόβλητά τους, ενώ ακόμη ψάχνω να βρω μια δικαιολογία από τους υπεύθυνους, για τους, ελαχίστης αποδοσης βιολογικους καθαρισμους της περιοχής, και τις παρανομες χωματερες, που εκτος από την μολυνση που προκαλουν σε αερα, γη και νερο – μας κοστίζουν και μερικές χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα.

Από τους βουλευτές και τοπικούς παράγοντες της περιοχης ακουσαμε πολλα και ενδιαφεροντα τις τελευταιες μερες. Αλλοι προσπαθουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, άλλοι σιωπούν κρατώντας μια στάση αναμονής καθώς δεν είναι σίγουροι τι θα τους προκύψει την επόμενη μέρα, και άλλοι μας «ορκίζονται» πως παλεύουν – για το καλό μας – εντός και εκτός βουλής. Επί ματαίω όμως, αφού όπως ισχυρίζονται, κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες τους αγνοούν. Κάτι, σαν να μην υπαρχουν, σαν να έχουν γίνει αόρατοι.

Πάντως, όλοι τους μας υπόσχονται περισσότερα και καλύτερα για το μέλλον. Περισσότερους ελέγχους, περισσότερη ανάπτυξη, καλύτερο περιβάλλον, και ……πράσινη οικονομία.

Πρασιναλογα θα πρόσθετα. Τι πράσινη οικονομία να υπάρξει σε μια περιοχή που αργοπεθαίνει από την μολυνση, την αδιαφορία και την αδράνεια.

Πράσινη οικονομία και ανάπτυξη, μπορεί να υπάρξει μόνο όταν οι πολιτικοι και οικονομικοι παραγοντες μιας περιοχης αφησουν τα προσωπικα και κομματικα τους συμφεροντα και δουλέψουν μαζι για το κοινο συμφερον.

Πράσινη οικονομία και ανάπτυξη, μπορεί να υπάρξει μόνο όταν δημιουργηθούν οι ανάλογες, υγιείς κοινωνικές και μορφωτικές συνθήκες και δομές, που θα μπορούν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Πράσινη οικονομία και ανάπτυξη, μπορεί να υπάρξει μόνο όταν διαμορφωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης, όχι μόνο ανάμεσα στην πολιτεία και τους πολίτες αλλά και ανάμεσα στους ιδίους τους πολίτες

Πράσινη οικονομία και ανάπτυξη, μπορεί να υπάρξει μόνο όταν η πολιτεια φροντιζει να ενημερωνει, εγκαιρα, σωστα και ειλικρινά τον πολιτη για τα προβλήματα. Επίσης, να προτείνει και να υλοποιεί ρεαλιστικές και άμεσες λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

Πράσινη οικονομία και ανάπτυξη, μπορει να υπαρξει μόνο όταν καταφέρουμε να μορφώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον πολίτη για την αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος στο οποίο ζει και μεγαλώνει τα παιδιά του.

Ζούμε σε ένα τέτοια κοινωνία, και δεν το’ χω καταλαβει? Αναρωτιεμαι!

Όλοι είμαστε υπεύθυνοι γι αυτό που συμβαινει σημερα στην περιοχη του Μαλιακου και όλοι μας πρεπει να δράσουμε. Πριν να είναι πολύ αργά. Πολιτικοί, τοπικοί παράγοντες, επιχειρηματίες και πολίτες. Ας καταλάβουμε πως το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας εξαρτάται από μας, από τις αποφάσεις που θα πάρουμε σήμερα.

Ας πάρουμε λοιπόν τις σωστές αποφάσεις. Πριν η αδιαφορία, η αδράνεια και ανευθυνότητα μας καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον και οδηγήσουν σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό την περιοχή.

Απο την ATHENA



Επιστροφή στην αρχική σελίδα

4 σχόλια:

Yannis Zabetakis είπε...

καρτέλ και πράσινα άλογα

http://www.zabetakis.net/?p=558

Ανώνυμος είπε...

Όταν το ΠΑΣΟΚ άρχισε να μιλάει για πράσινη ανάπτυξη, τότε κάποιοι γελούσαν και έκαναν λογοπαίγνια του τύπου "πράσινα άλογα".
Τώρα που φαίνεται ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι μονόδρομος και δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη καθυστέρηση τι έχουν να πουν;

Ανώνυμος είπε...

Και εγώ με το ΠΑΣΟΚ θα είμαι. Και στις Ευρωεκλογές και στις Βουλευτικές και στις Δημοτικές. ΑΡΚΕΙ να ζητήσει συγνώμη για τα εγκλήματα που έγιναν στο περιβάλλον επί των ημερών του.
Εκτός και αν πιστεύετε για παράδειγμα ότι ο Μαλιακός άρχισε να μολύνεται τα τελευταία χρόνια επί Ν.Δ. Τι έχετε να πείτε σύντροφε?

Ανώνυμος είπε...

Βρε αν δεν υιοθετησουν πράσινη πολιτική οι 2 πιο ρυπαίνουσες το περιβάλλον χώρες (Αμερική και Κίνα) ότι και να κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πάλι για πράσινα άλογα θα μιλάμε!!! Και ο Ομπάμα είπε οτι θα υιοθετήσει την πρασινη ανάπτυξη... αλλά από λόγια όσα θέλετε σας λέω και εγώ!!!

ΕΓΩ