06 Μαΐου 2009

Γυρεύοντας την ......Εμπιστοσύνη.

Αναρτήθηκε από… Unknown

Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στο Blog μου, πριν λίγες μέρες. Η αφορμή για να το γράψω ήταν το post μιας καλής φίλης από την Γαλλία.

Πίστευα ότι δεν αφορά την Ελλάδα. Ωστόσο, με όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό – ανάρμοστες νοοτροπίες, ανήθικες συμπεριφορές, ανέντιμες και παράνομες πράξεις, σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας - έχω την αίσθηση ότι δεν απέχει και πολύ.

Το μεταφέρω αυτούσιο. Πιστεύω ότι όσοι θέλουν, θα καταλάβουν την ουσία και θα ανιχνεύσουν μέσα απ’ αυτό, ένα από τα κυριότερα προβλήματα που ταλανίζει σήμερα την ελληνική κοινωνία.


Η εμπιστοσύνη είναι η απάντηση.... για έναν καλύτερο κόσμο.

Όταν κάποιος επισκεφτεί, έστω και για λίγες μέρες, μια xώρα του τρίτου κόσμου είναι αδύνατον να μην συγκλονιστεί από την φτώχια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμου. Πριν λιγα χρόνια πήγα να ζήσω και να δουλέψω σε μια τέτοια χώρα, στο Τρινιδάδ και Τομπάγκο, στην Καραϊβική. Στους περισσότερους, η Καραϊβική φέρνει στο νου εικόνες ειδυλλιακές, ατέλειωτες, αμμουδερές παραλίες, και υπέροχα ηλιοβασιλέματα.

Όλα αυτά υπαρχουν -- στα υπερπολυτελή resorts που συχνάζουν οι τουρίστες. Υπαρχουν όμως και πολλά άλλα, που δεν είναι καθόλου ειδυλλιακά. Ανισότητα, φτώχια, εκμετάλλευση (ανθρώπων και φυσικών πόρων), διαφθορά. Η εγκληματικότητα είναι στα ύψη, φοβάσαι να κυκλοφορήσεις μόνος σου μετά την δύση του ήλιου, πολλες φορές ακόμα και μια μικρή διαδρομή με τα πόδια, είναι επίτευγμα μεγάλο.

Ανοιχτή αγορά στο San Fernando του Trinidad. Η φωτογραφία τραβήχτηκε απο μένα το καλοκαίρι του 2005

Η κατάσταση στο Τρινιδάδ και Τομπάγκο θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη. Υπάρχει όμως ένα σοβαρό εμπόδιο. Είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Χωρίς εμπιστοσύνη, δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική συνοχή, σταθερότητα, ασφάλεια, οικονομική ανάπτυξη. Δεν μπορεί να υπάρξει αξιόπιστη κυβέρνηση ούτε ένα νομικό σύστημα που να εγγυείται εντιμότητα και διαφανεια. Αντιθετα, αυτό που κυριαρχεί είναι ένα περίπλοκο συστημα συμφερόντων που ευνοεί τους προνομιουχους και τους διαφόρους «κολλητους», ενώ σπρώχνει όλο και πιο βαθιά στην φτώχια και στην απελπισία τους ηδη φτωχους και λιγοτερο ευνοούμενους.

Γιατι τα λεω όλα αυτά, τώρα. Συμμετέχω στο Business Fights Poverty, ένα international network για επαγγελματίες που προσπαθουν να μειωσουν την φτώχια στον πλανητη προωθώντας την εταιρικη κοινωνικη ευθύνη (Corporate Social Responsibility) και sustainable business models. To τελευταίο διάστημα, μέσω μιας τηλεδιάσκεψης εξελίσσεται στο network μια συζήτηση από ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου, για το πώς διάφορα ηθικά μοντέλα και πρακτικές στις businesses, προωθούν την ειρήνη και περιορίζουν την φτώχια σε περιοχές του τρίτου κόσμου.

Πριν από λίγες μέρες, η Vivian Norris de Montaigu
έστειλε το κείμενο, Trust Is the Answer: Yunus and the Future of Everything. Αναφέρεται στο πως η εμπιστοσύνη, οταν υπαρχει και συμπεριλαμβανεται στις σχεσεις μεταξυ των ανθρώπων, σε όλους τους τομείς μιας κοινωνίας, μπορεί να συνεισφέρει στην καταπολέμηση της φτώχιας αλλά και στην συνολική καλυτέρευση της κοινωνίας.

Η Vivian σκηνοθετεί ένα film για τον πρωτοπόρο στην καταπολέμηση της φτώχιας και νομπελίστα Dr. Muhammad Yunus της Grameen Bank. O Yunus, υποστηρίζει ότι η βάση για την επιτυχία του εγχειρήματος του ήταν και συνεχίζει να είναι η εμπιστοσύνη. Το κείμενο βρίσκεται εδώ και αξίζει να το διαβάσετε.

Ο Francis Fukuyama, το 1995 είχε γράψει
“Economic activity must be understood as a form of human sociability that requires widely distributed trust”
και,
“A nation’s well-being, as well as its ability to compete is conditioned by a single, pervasive, cultural characteristic: the level of trust inherent in society.”

Αθηνά Δράκου
PS. Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφει η Vivian για την Ιταλία. Μια παρόμοια εμπειρία είχα και γω όταν μετακόμισα και έψαχνα για σπίτι στην Ιταλία.


Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: