07 Μαΐου 2009

Στο "μικροσκόπιο" και το χοιρινό κρέας

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Την προσοχή στο κρέας και στο αίμα των χοίρων που έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 συστήνει με νέα ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Παρότι μέχρι στιγμής αυτό που είναι γνωστό είναι ότι ο ιός της νέας γρίπης μεταδίδεται μόνον από άνθρωπο σε άνθρωπο και όχι από χοίρους στον άνθρωπο, ο διευθυντής του Τμήματος Ασφαλείας των Τροφίμων του ΠΟΥ συνιστά να μην καταναλώνεται το κρέας που έχει προσβληθεί από τον ιό, καθώς όπως αναφέρει, "είναι πιθανό ιοί της γρίπης να επιζήσουν της διαδικασίας ψύξης και να εξακολουθούν να υπάρχουν στο κατεψυγμένο κρέας, όπως και στο αίμα".

"Η πιθανότητα ιοί γρίπης να βρίσκονται στο αίμα ενός προσβεβλημένου ζώου εξαρτάται από τον συγκεκριμένο ιό. Το αίμα (και οι χυμοί) από χοίρους που έχουν προσβληθεί από τη γρίπη Η1Ν1 μπορεί δυνάμει να περιέχουν τον ιό, αλλά προς το παρόν αυτό δεν έχει αποδειχθεί", προσθέτει.

Διαβάστε στο Skai.gr ολόκληρο το άρθρο

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

5 σχόλια:

Yannis Zabetakis είπε...

http://environmentfood.blogspot.com/2009/05/blog-post_06.html

ο ΠΟΥ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι πλέον επικίνδυνος!
μα γιατί να μην τρώμε χοιρινό κρέας έστω και με τον ιό γρίπης Α?
έτσι κι αλλιώς με καλό μαγείρεμα ο ιός σκοτώνεται και κανείς δεν τρώει ωμό χοιρινό!!!

με τέτοιες πραγματικά ηλίθιες ανακοινώσεις,
ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ...διαπράττει ολίσθημα τεράστιο!

κρίμα που η Ανθρωπότητα εξαρτάται από τέτοιους ηλίθιους επιστήμονες...

Γιάννης Ζαμπετάκης

Unknown είπε...

Μάλλον υπάρχει κάποια παρανόηση εδώ. Ο ΠΟΥ ξεκάθαρα δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος στην κατανάλωση χοίρινου από τον άνθρωπο ΑΝ τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις υγιεινής στον τρόπο που διακινείται και μαγειρεύεται το κρέας.

Ακριβώς επειδή οι τρόποι διακινήσης και μαγειρέματος μπορεί να μην είναι πάντα οι ενδεδειγμένοι, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε να μην καταναλώνεται κρέας από άρρωστα με τον ιό η πεθαμένα ζώα.
Παρακάτω είναι η ανακοίνωση αυτούσια και το link.

Πιστεύω ότι ο ΠΟΥ έχει κάνει πολύ αποτελεσματική δουλειά τις τελευταίες μέρες – σε όλους του τομεις - και είναι πραγματικά άδικο τον κατηγορούμαι (αν και δεν άκουσα άλλη χώρα να τον κατηγορεί μέχρι τώρα, τουλάχιστον)

In the ongoing spread of influenza A(H1N1), concerns about the possibility of this virus being found in pigs and the safety of pork and pork products have been raised.
Influenza viruses are not known to be transmissible to people through eating processed pork or other food products derived from pigs.
Heat treatments commonly used in cooking meat (e.g. 70°C/160°F core temperature) will readily inactivate any viruses potentially present in raw meat products.
Pork and pork products, handled in accordance with good hygienic practices recommended by the WHO , Codex Alimentarius Commission and the OIE, will not be a source of infection
Authorities and consumers should ensure that meat from sick pigs or pigs found dead are not processed or used for human consumption under any circumstances.

http://www.who.int/mediacentre/news/statements/2009/h1n1_20090430/en/index.html

Yannis Zabetakis είπε...

the stupidity of WHO is this ...

they accept that this virus can be present in meat...
but this virus...may live only in the respiratory system not in blood, not
in meat!

Unknown είπε...

@Zabetakis You may want to have another look on what exactly the director of WHO's Department of Food Safety said

About the blood he said "may potentially contain virus, but at present, this has not been established," and that "depends on the specific virus."

I want also to mention that human infection has been associated with close contact with manure or respiratory secretions or blood from infected poultry with the virus H5N1.

The whole interview below

The WHO however said it was possible for flu viruses to survive the freezing process and be present in thawed meat, as well as in blood.

"Meat from sick pigs or pigs found dead should not be processed or used for human consumption under any circumstances," Jorgen Schlundt, director of WHO's Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases.

"While it is possible for influenza viruses to survive the freezing process and be present on thawed meat, there are no data available on the survival of Influenza A/H1N1 on meat nor any data on the infectious dose for people," he wrote in an email reply to questions from Reuters concerning the safety of pork, respiratory secretions and blood of H1N1-infected pigs.
Schlundt warned people to be cautious with blood and meat-juices from H1N1-infected pigs.
"The likelihood of influenza viruses to be in the blood of an infected animal depends on the specific virus. Blood (and meat-juice) from influenza H1N1-infected pigs may potentially contain virus, but at present, this has not been established," Schlundt said.
"Nonetheless, in general, we recommend that persons involved in activities where they could come in contact with large amounts of blood and secretions, such as those slaughtering/eviscerating pigs, wear appropriate protective equipment," he said.

Yannis Zabetakis είπε...

complete nonsense all that!

see my latest post on my blog.

Yannis