11 Μαΐου 2009

Ο Χρήστος Σταϊκούρας στις εργασίες του Πανελληνίου Συνεδρίου που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας και ο Δήμος Υπάτης

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

«Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας συμμετείχε στις εργασίες του Πανελληνίου Συνεδρίου που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας και ο Δήμος Υπάτης με θέμα «Η Υπάτη στην εκκλησιαστική ιστορία, την εκκλησιαστική τέχνη και τον ελλαδικό μοναχισμό».
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του σημερινού Συνεδρίου για την πρόσκληση που μου απηύθυναν να παραστώ και να χαιρετίσω τις εργασίες του.

Να τους συγχαρώ για την άρτια οργάνωσή του και για το αντικείμενό του.
Πρωτοβουλία ιδιαιτέρως αξιέπαινη για την προώθηση της έρευνας και μελέτης αναφορικά με την εκκλησιαστική ιστορία, την τέχνη και τον μοναχισμό της περιοχής.

Η εκκλησία της Υπάτης συγκαταλέγεται στις πρώτες αποστολικές εκκλησίες των Χριστιανών, αφού είχε την τύχη να δημιουργηθεί από τον Άγιο Ηρωδίωνα.
Η μακρά αυτή εκκλησιαστική ιστορία συνοδεύτηκε από ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και θρησκευτικής σημασίας εκκλησιαστικούς ναούς και μοναστήρια. Από σημαντικά δείγματα εκκλησιαστικής τέχνης που κοσμούσαν, και κοσμούν τους ιερούς τόπους λατρείας, όπως:
οι αξιόλογες τοιχογραφίες,
οι περίτεχνες εικόνες,
τα πολύτιμα ιερά σκεύη και άμφια.

Έργα τέχνης που αποτελούν έναν αξιόλογο και μοναδικό χριστιανικό θησαυρό.
Ένα θησαυρό εκκλησιαστικής παράδοσης και τέχνης, που, μέσα στο πέρασμα των αιώνων και των αντιξοοτήτων που συνάντησαν, αποτελεί πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα και πλεονέκτημα με αξιοσημείωτη θρησκευτική, πολιτισμική και κοινωνική σημασία.
Αυτό το σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα καλούνται οι νέες γενιές να το αξιοποιήσουν προς όφελος της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.
Ανάπτυξη μετά από τη συνεχή ανάδειξη, προστασία και αξιοποίηση των αξιόλογων θρησκευτικών μνημείων τέχνης και πολιτισμού.
Μνημεία που είναι πολύτιμα συστατικά της πλούσιας Ιστορίας του τόπου μας.
Η προώθηση της μελέτης της εκκλησιαστικής ιστορίας και τέχνης, αλλά και η στήριξη και προβολή της εκκλησιαστικής μας παράδοσης συνιστούν προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του τόπου μας.
Αποτελούν συστατικά για την πολιτιστική, την κοινωνική και την οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας και τους Νομού μας.
Αποτελούν, και πρέπει να αποτελούν, βασικές επιδιώξεις όλων μας για τη διατήρηση της εθνικής μας κληρονομίας, της θρησκευτικής μας παράδοσης,
της πολιτισμικής μας παρακαταθήκης.
Με τις σκέψεις αυτές χαιρετίζω το Συνέδριο και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: