01 Μαΐου 2009

Πανδημίες και κίνδυνοι για την ανθρωπότητα.

Αναρτήθηκε από… Unknown

H γρίππη των χοίρων, (Swine flu) βρίσκεται στο μυαλό πολλών αυτές τις μέρες. Έχω ακούσει διάφορα, και ανάλογα με το ποιος βρίσκεται απέναντι μου και τι λέει, τα αισθήματα που μου προκαλούνται είναι ανάμικτα.

Όπως συνήθως γίνεται, σε μια εξελισσόμενη επιδημία, οι πληροφορίες που εμφανίζονται είναι αντιφατικές και προκαλούν σύγχυση στον κόσμο. Τα δεδομένα μέχρι τώρα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) αναφέρουν ότι στο Μεξικό υπαρχουν μόνο επτά (7) επιβεβαιωμένοι θάνατοι από την γρίππη, 19 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, 159 πιθανά κρούσματα, και περίπου 1300, που ακόμα αποτιμώνται. Αυτά είναι δεδομένα που δόθηκαν από υπεύθυνους στο Μεξικό στις 29/4, σήμερα 1η Μαίου,
οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι αυξηθηκαν στους 12, και 168 ειναι τα πιθανά κρούσματα.

Άλλες σχετικές αναφορές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προκαλούν περισσότερη σύγχυση παρά πληροφορούν. Σύμφωνα με τα (
29/4) δεδομένα υπαρχουν περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ από το Μεξικό.

Μπερδευτήκατε? Το ίδιο και οι επιστήμονες και από’ ότι φαίνεται δεν βρίσκονται όλοι στην ίδια πλευρά. (Συγνωμη για τα αγγλικά αλλά έχω πολλή δουλειά και η μετάφραση δεν είναι το δυνατό μου σημείο).

The preliminary analysis using all the sequences in public databases (NCBI) suggests that all segments are of swine origin. NA and MP seem related to Asian/European swine and the rest to North American swine (H1N2 and H3N2 swine viruses isolated since 1998). There is also interesting substratification between these groups, suggesting a multiple reassortment.

We are puzzled about sources of information that affirm that the virus is a reassortment of avian, human and swine viruses. It is true that the H3N2 swine virus from 1998 and 1999 is a triple reassortant, but all the related isolates are found since then in swine. (Raul Rabadan, Columbia University via ProMed)
Τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν ώρα με την ώρα. Απ’ ότι φαίνεται και ότι διαβάζω (δεν είμαι ειδική στο θέμα) βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν νέο ιό (novel virus) – που έχει τα κλινικά χαρακτηριστικά και μεταδίδεται όπως μια εποχιακή γρίππη αλλά στον οποίο οι άνθρωποι είναι ανοσολογικά "άπειροι".

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε?

Προσωπικά ανησυχώ περισσότερο για τους ιούς και τα μικρόβια που μεταφέρονται όταν οι άνθρωποι δεν πλένουν τα χέρια τους όταν αφήνουν την τουαλέτα. Σε μια έρευνα που έγινε το 2003 βρέθηκε ότι περίπου το ¼ των ανδρών και το 1/6 των γυναικών βγαίνουν από την τουαλέτα χωρίς να πλύνουν τα χέρια τους. Σκεφτείτε τα μικρόβια που μεταφέρουν!


Ανησυχώ περισσότερο για τις ασθένειες και τους θανάτους που προκαλούνται από διάφορα περιβαλλοντολογικά περιστατικά. Θυμηθείτε τον Ασωπό και τον Μαλιακο. (Και μην ξεχάσετε να υπογράψετε και την διακήρυξη για τον Μαλιακο κόλπο εδώ)

Τελειώνοντας, ανησυχώ περισσότερο για τις επιπτώσεις (σε ανθρώπινες ζωές) που θα έχουν οι καταστροφές που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Πιστέψτε το, αυτές δεν είναι τόσο εύκολα ελεγχόμενες. Για περισσότερα εδώ.

Ψυχραιμία, και μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας (με σαπούνι).

Αθηνά

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΕ ΦΥΛΑΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΠΟ ΕΧΟΥΝΕ ΔΥΟ ΠΟΔΑΡΙΑ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ
Ο ΡΕΓΚΙΝΙΩΤΗΣ

Unknown είπε...

Ας κρατησουμε το επιπεδο της συζήτησης λιγο πιο ψηλα, αγαπητε Ρεγκινιωτη. Όσο για τον Θεό, ας τον αφησουμε στην ηρεμία του. Καλυτερα θα προστατευτείς ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες υγιεινής.

Ανώνυμος είπε...

προs την athena
δυστηχως εμεις οι λογικοι [με τα δυο ποδια]ανθρωποι δημιουργουμε προβληματα στην φυση και στα ζωα [[με τα τεσσερα]και οχι η φυση σε μας
τωρα πιστευω να καταλαβες γιατι ξεχωρισα τα δυο ποδια απο τα τεσσερα
εαν εμεις δεν μπαινουμε στα δικα τους χωραφια [οπως λενε και στο χωριο μου] η φυσης θα βρει τροπο να αντιδραση και να μας σωσει
και το μονο που πρεπει να λεμε καθε πρωι
οχι τι εκανε η φυση για μας αλλα εμεις για την φυση
ο ρεγκινιωτης

Unknown είπε...

@Ρεγκινιωτης.Συμφωνω με όσα λές. Ζουμε σε μια ανθρωποκεντρικη κοινωνια - και, ας μην ξεχναμε οτι και οι άνθρωποι, ζώα θηλαστικα είναι- που δυστυχως στην πλειοψηφια της, δεν σεβεται και δεν υπολογιζει αλλα ειδη ζωης.
Η μονη διαφωνια μου μαζι σου ειναι για τους χαρακτηρισμους. Υπαρχουν πολλοι τροποι να πουμε αυτο που θέλουμε. Δεν υπαρχει λογος να γινομαστε υβριστικοι.

Ανώνυμος είπε...

Από το Πρώτο Θέμα online:

"Αυτή η ίδια φαρμακευτική εταιρία (ΒΑΧΤΕR) επελέγη από τον ΠΟΥ για την παρασκευή εμβολίου για την γρίπη των χοίρων .Η ανάθεση έγινε παρά τις αποκαλύψεις στον αμερικανικό Τύπο τον περασμένο μήνα, πως εμβόλια μολυσμένα με ιό της γρίπης των πτηνών , H5N1 , εστάλησαν σε 18 χώρες από Αυστριακή εταιρία παρακλάδι της Baxter. Μετά από πιέσεις ο φαρμακευτικός γίγαντας υποστήριξε πως οι παρτίδες που περιείχαν τον ιό H5N1 μπερδεύτηκαν με τα εμβόλια κι εστάλησαν κατά λάθος.

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά. Θα μπορούσε ένα βιολογικό όπλο, όπως είναι ένας ζωντανός ιός να μπερδευτεί με παρτίδα εμβολίων? Μήπως η νέα γρίπη που προκαλεί πανικό σε όλο τον κόσμο ξεπήδησε , έστω από λάθος , από κάποιο εργαστήριο μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας ? Μήπως τελικά ακόμη και το αντίδοτο υπάρχει και θα πλασαριστεί στην αγορά όταν κριθεί σκόπιμο?"

Θυμάστε τι είπα στην πρώτη ανάρτηση του μπλόγκ με θέμα την γρίπη των χοίρων?????? Οι κωλοαμερικάνοι τα κάνουν όλα!!!!

ΕΓΩ

Unknown είπε...

@προς τον ΕΓΩ. Το μολυσμένο προϊόν που έστειλε η Baxter από το εργοστασιο της στην Αυστρία τον Φεβρουάριο του 2009, στην συμβαλλομένη Αυστριακή εταιρεία Avir Green Hills Biotechnology, περιείχε μια μίξη του εποχιακού ίου γρίπης H3N2 και του H5N1 (δραστικός ιός της γρίπης των πτηνών). Από κει κάποια σταλθήκαν σε υπό- εργολαβικές εταιρείες στην Τσεχία, Σλοβενία και Γερμανία.

Δεν είναι ακόμη απολύτως ξεκάθαρο τι συνέβη τον Φεβρουάριο με την συγκεκριμενη παρτίδα – η Baxter υποστηρίζει ότι είναι ανθρώπινο λάθος – και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την Κοπεγχάγη ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα υγείας η κάποιο κρούσμα.

Παρολο που τίθεται ένα θέμα ασφαλείας για τους ιούς που υπαρχουν στα εργαστήρια – και ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί οι ίδιοι ιοί αποτελούν την βάση για τα εμβόλια που σώζουν χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο- δεν υπάρχει καμία συσχέτιση προς το παρόν με την ιστορία Baxter και τον τωρινό ιό H1N1.

Αυτές οι ιστορίες συνομωσίας είναι πολύ καλές για σενάρια ταινιών, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συμβαίνουν και στην πραγματικότητα.
Περισσότερα για το θέμα πάντως μπορείτε να βρείτε http://scienceblogs.com/effectmeasure/2009/02/baxter_bird_flu_botch.php