10+1 συμβουλές για σωστό αδυνάτισμα
Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger
Η μόνιμη και ασφαλής απώλεια βάρους δεν είναι απλή υπόθεση, γι' αυτό, αποτυγχάνει περισσότερο από το 90% των προσπαθειών που γίνονται.
Σε πολλές περιπτώσεις, αιτία της αποτυχίας είναι οι μεγάλες προσδοκίες: οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να χάσουν εύκολα και γρήγορα πολλά κιλά, όταν το σωστό είναι να προσπαθήσουν να χάσουν τα περιττά κιλά τους με αργό και σταδιακό ρυθμό.
Ο στόχος ενός σωστού προγράμματος αδυνατίσματος είναι η απώλεια μισού ή ενός κιλού την εβδομάδα, κάτι που θα επιτύχετε αν μάθετε σιγά σιγά να τρώτε υγιεινά και όχι καταφεύγοντας σε δίαιτες-αστραπή, μαγικούς συνδυασμούς τροφίμων και σε κάθε είδους βοηθήματα, τα οποία μπορεί προσωρινά να έχουν αποτέλεσμα, αλλά δεν αποτελούν τη λύση στη μακροχρόνια απώλεια βάρους και στη βελτίωση της υγείας.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στις θερμίδες που προσλαμβάνετε μέσω της τροφής.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να αδυνατίσουν καταναλώνοντας 1.000 έως 1.300 θερμίδες την ημέρα. Όταν όμως οι θερμίδες είναι λιγότερες από 1.200 την ημέρα για τις γυναίκες ή 1.400 για τους άνδρες, σπανίως προέρχονται από επαρκή ποσότητα φαγητού ώστε να μην αναπτύσσεται πείνα και να είναι εφικτή η συνέχιση
της δίαιτας.
Όταν εξάλλου τρώει κάποιος λιγότερες από 1.200 θερμίδες την ημέρα, είναι πολύ πιθανό να μην εφοδιάζει τον οργανισμό του με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, γεγονός που ευνοεί την (προσωρινή) απώλεια νερού και όχι την (μόνιμη) απώλεια λίπους.
Μεγάλο λάθος είναι επίσης να «κόψετε» τους υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτα), αφού σωστό αδυνάτισμα μόνο με κρέας και σαλάτα δεν γίνεται. Είναι απαραίτητο το καθημερινό σας διαιτολόγιο να συμπεριλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων.
Για να αδυνατίσετε σωστά ακολουθήστε τους εξής βασικούς κανόνες:
1. Να συνοδεύετε πάντα τα γεύματά σας με άφθονη σαλάτα ή λαχανικά.
2. Να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο με μέτρο, 2-3 κουταλιές της σούπας την ημέρα είναι υπεραρκετές.
3. Να χρησιμοποιείτε, αντί για αλάτι, μυρωδικά (π.χ. ρίγανη).
4. Μη στερήστε τα γλυκά. Να τα τρώτε, αλλά το πολύ δύο φορές την εβδομάδα, επιλέγοντας πάντοτε όσα περιέχουν λίγες θερμίδες (παγωτό απλό, γλυκό κουταλιού, κρέμα καραμελέ, ντόνατς απλό κ.ά.).
5. Να καταναλώνετε τέσσερα φρούτα την ημέρα (να θυμάστε ότι 1 ποτήρι με φρέσκο φρουτοχυμό ισοδυναμεί με κατανάλωση 2 φρούτων).
6. Να τρώτε λαδερά και όσπρια με περιορισμένο λάδι στο μαγείρεμα (όχι πάνω από 1-2 κουταλιές της σούπας ανά μερίδα).
7. Να προτιμάτε ψωμί ολικής αλέσεως.
8. Να αποφεύγετε συστηματικά τις πίτες, τις τυρόπιτες και κάθε είδους πίτα του εμπορίου. Στη θέση τους μπορείτε να βάλετε το κουλούρι Θεσσαλονίκης, τα κριτσίνια και άλλα, υγιεινά αρτοσκευάσματα.
9. Να πίνετε τα ροφήματά σας (π.χ. τσάι, καφέ, αναψυκτικά) χωρίς ζάχαρη ή σε light μορφή. Αν δεν μπορείτε να κόψετε τη ζάχαρη, μη χρησιμοποιείτε πάνω από 1 κουταλάκι του γλυκού («κοφτό»).
10. Να πίνετε άφθονο νερό.
11. Μην ξεχνάτε τη γυμναστική. Εάν πάσχετε από οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ή έχετε περάσει δεκαετίες χωρίς να γυμναστείτε, ρωτήστε τον γιατρό σας ποιο είδος εκγύμνασης είναι κατάλληλο για εσάς.
Ο Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος είναι κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων
Τα Νεα online
Επιστροφή στην αρχική σελίδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου