21 Μαΐου 2009

Καταδίκη για μη ενσωμάτωση οδηγίας για το περιβάλλον

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Το αναμεταβιβάζουμε χωρίς σχόλια και "ο νοών, νοείτω"
Στέφανος Σταμέλλος

Καταδίκη για μη ενσωμάτωση οδηγίας για το περιβάλλον
Τετάρτη, 20 Μαΐου 2009 07:00
Βρυξέλλες

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε χθες την Ελλάδα για μη ενσωμάτωση, εντός των προθεσμιών, στο εθνικό δίκαιο, της κοινοτικής οδηγίας «ο ρυπαίνων πληρώνει», που αφορά την πρόληψη και αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημιάς.
Η προθεσμία για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2004/35 έληξε στις 30 Απριλίου 2007, ενώ ταυτόχρονα θα έπρεπε να διοριστεί και η αρμόδια εθνική αρχή, η οποία θα υποχρεώνει τον υπεύθυνο της ρύπανσης να αποκαθιστά με δικά του έξοδα την περιβαλλοντική ζημιά.
Για τις ζημιές του εδάφους, η οδηγία απαιτεί την απορρύπανση των μολυνθεισών περιοχών ούτως ώστε να μην υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος αρνητικών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία.

Για τις ζημίες που αφορούν ύδατα ή προστατευόμενα βιολογικά είδη, η οδηγία αποσκοπεί στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος ως είχε πριν από τις ζημίες.

Κατά την ανταλλαγή επιστολών με την Κομισιόν, πριν η τελευταία προσφύγει στο Δικαστήριο, οι ελληνικές αρχές απάντησαν την 1η Απριλίου 2008 ότι το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την πλήρη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο βρισκόταν στο στάδιο της επεξεργασίας και επρόκειτο να υπογραφεί σύντομα από τον υπουργό Περιβάλλοντος, καθώς και από δύο ακόμη υπουργούς, πριν διαβιβαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η Επιτροπή, μη έχοντας λάβει κανένα νέο πληροφοριακό στοιχείο εκ μέρους της Ελλάδας, προσέφυγε στη συνέχεια στο Δικαστήριο.
Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η χώρα μας παραδέχθηκε ότι η μεταφορά δεν έγινε εντός της προθεσμίας, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καταρτίστηκε και υποβλήθηκε στους αρμόδιους υπουργούς.

Ομως, το Δικαστήριο επικαλούμενο τη μη συμμόρφωση εντός των προθεσμιών καταδίκασε χθες τη χώρα μας.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: