26 Μαΐου 2009

Έρευνα σοκ της ΓΣΕΒΕΕ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

160.000 απολύσεις το τελευταίο 12μηνο

Κινδυνεύουν άλλες 120.000 εργαζόμενοι


Τουλάχιστον 160.000 εργαζόμενοι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις απολύθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για την κρίση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Την ίδια ώρα, άλλες 120.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους την επόμενη χρονιά.

Η κρίση όμως πλήττει έντονα και τους αυτοαπασχολούμενους καθώς 110.000 βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, εννέα στις δέκα επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από την κρίση και τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η μείωση του τζίρου, η έλλειψη ρευστότητας και η αύξηση του χρόνου είσπραξης των οφειλών- φτάνει ή ξεπερνά τον έναν χρόνο. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, χαρακτήρισε αυτό το γεγονός «ωρολογιακή βόμβα, η οποία αν σκάσει, θα συμπαρασύρει και τις υγιείς επιχειρήσεις».

Δυσοίωνες όμως είναι οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών για τους επόμενους μήνες καθώς το 73% προβλέπει τη διατήρηση της κατάστασης στα ίδια - χαμηλά - επίπεδα ή ακόμη και επιδείνωση. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της αγοράς: μια στις 4 επιχειρήσεις πιστεύει ότι η αγορά θα ανακάμψει το 2010 ενώ αρκετά υψηλά είναι τα ποσοστά των επιχειρήσεων που είτε θεωρούν ότι η ανάκαμψη θα έρθει μετά το 2010 είτε δεν μπορούν να προσδιορίσουν πότε θα συμβεί αυτό.

Τα Νέα online

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: