18 Ιουνίου 2009

ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ, Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Συνέντευξη τύπου για το θέμα των δασών δόθηκε σήμερα Πέμπτη 18 Ιουνίου και ώρα 12.00 στα γραφεία του κόμματος. Εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων μίλησαν ο Νίκος Χρυσόγελος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, και η Βασιλική Νάκου, συντονίστρια στα θέματα δασικής πολιτικής των Οικολόγων Πράσινων.


Μερικά σημαντικά στοιχεία

· Το δάσος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πλέγμα χλωρίδας και πανίδας, ως οικοσύστημα και όχι απλώς ως συστάδα δέντρων
· Η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η αποδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών οδηγεί σε εγκατάλειψη και απουσία διαχείρισης του δάσους και αλλαγές στην ύπαιθρο, που οδηγούν με τη σειρά τους σε μεγάλης έκτασης και ανεξέλεγκτες καταστροφές
· Οι πυρκαγιές που ξεσπούν κάθε χρόνο παραμένουν σταθερές και κυμαίνονται μεταξύ 3-4000 δασικές, ενώ συνολικά στην ύπαιθρο ξεσπούν περίπου 12.000 πυρκαγιές το χρόνο.
· Οι εκτιμήσεις για την έκταση της καταστροφής του 2007 δείχνουν ότι από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού κάηκαν 2.750.000 στρέμματα, αλλά 2.000.000 στρέμματα (το 70% της συνολικής έκτασης που κάηκε το 2007) κάηκαν από 5-7 πυρκαγιές. Μεγάλες ήταν και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών. Το 2007 με τον πρώτο καύσωνα κάηκαν συνολικά 45-60.000 στρέμματα, με το δεύτερο κάηκε τριπλάσια έκταση 160-180.000 στρέμματα και με τον τρίτο καύσωνα κάηκαν 360.000 στρέμματα.
· Τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα δεν μπορούν να σβήσουν τη φωτιά αλλά μόνο να την περιορίσουν, λόγω καιρού ή τη νύχτα δεν μπορούν να ενεργούν. Η έγκαιρη επέμβαση και ο καθαρισμός των δασών και γενικότερα η πρόληψη πρέπει να είναι η προτεραιότητα με δεδομένο ότι αναμένεται η ένταση των πυρκαγιών και η ξηρασία θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια λόγω της αύξησης της καύσιμης ύλης, των νέων κλιματικών αλλαγών και των προβλημάτων του μηχανισμού, καθώς και της γήρανσης των πληθυσμών και την εγκατάλειψη των χωριών που κάποτε προστάτευαν και διαχειρίζονταν τα δάση.
· Τα δασαρχεία πλέον εξαντλούνται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και ελάχιστα ασχολούνται με δραστηριότητες διαχείρισης - χαρακτηριστικά σύμφωνα με στοιχεία του ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ στο Δασαρχείο Πεντέλης κάθε υπάλληλος έχει 2-3000 εκκρεμείς υποθέσεις στην ευθύνη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: