20 Ιουνίου 2009

Τόνια Αντωνίου: καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19-6-2009

Για καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα, που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μίλησε σήμερα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

«Επί πέντε χρόνια παρακολουθούμε μία Κυβέρνηση τραγικά αδιάφορη για τα προβλήματα του γεωργού και του κτηνοτρόφου και ανίκανη να διαπραγματευθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε η κ. Αντωνίου, ενώ πρόσθεσε ότι οι «ήττες της κυβέρνησης διαδέχονται η μία την άλλη. Ήττα στη διαπραγμάτευση για τον καπνό με αποτέλεσμα οι καπνοπαραγωγοί της χώρας μας να χάσουν οριστικά το 50% των επιδοτήσεων από το 2010 και μετά. Ήττα στη διαπραγμάτευση για το βαμβάκι που είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό προϊόν που έμεινε ανυπεράσπιστο στις διαπραγματεύσεις στον παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου. Ήττα στη διαπραγμάτευση για τη ζάχαρη, ενώ το τεύτλο οδηγείται στην εξαφάνιση με αποτέλεσμα να κλείσουν δύο εργοστάσια ζάχαρης. ΄Ηττα στο συμβούλιο κορυφής το 2005 με τους πόρους για την περίοδο 2007-2013 να μειώνονται κατά 47% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο»
Η κυρία Αντωνίου επισήμανε, ότι «οι αγρότες βιώνουν την πιο μαύρη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών» αφού «το εισόδημά τους έχει καταρρεύσει, το κόστος παραγωγής έχει φθάσει στα ύψη, τα προϊόντα τους μένουν απούλητα, τα καρτέλ κυριαρχούν και οι ίδιοι υπερχρεώνονται για να μπορούν είτε να καλλιεργήσουν τη νέα περίοδο, είτε να ζήσουν την οικογένειά τους». Απευθυνόμενη στον παριστάμενο Υπουργό κ. Χατζηγάκη ανέφερε ότι οι αγρότες «επί πέντε χρόνια έχουν δει μόνο αδιαφάνεια και πελατειακή πολιτική» από την πλευρά της κυβέρνησης και «αναγκάστηκαν να βγουν στο δρόμο από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και να διαμαρτυρηθούν για πρώτη φορά με αυτόν το δυναμικό, μαζικό τρόπο, για να ζητήσουν όχι απλώς οικονομική ενίσχυση, αλλά πάνω από όλα να υπάρξει εθνική αγροτική πολιτική».
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι προσπάθησε να αντιμετωπίσει «με επικοινωνιακούς τρόπους» το θυμό και την αγανάκτηση των αγροτών και υποσχέθηκε διάλογο, αλλά ενώ έχει έρθει ο Ιούνιος, ακόμα δεν έχει βρει τον τρόπο με τον οποίο θα συζητήσει και ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει θέσεις για τα προβλήματα των αγροτών και την αντιμετώπισή τους.
Η κυρία Αντωνίου χαρακτήρισε εμπαιγμό τη διάθεση του πακέτου των 500 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «ένα πολύ μεγάλο ποσό θα το έπαιρναν έτσι και αλλιώς οι αγρότες ως αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και κατηγόρησε τον Υπουργό ότι μοίρασε αυτό το πακέτο «άνισα μεταξύ προϊόντων και περιοχών», «με τον πιο απαράδεκτο και άδικο τρόπο», γιατί η κυβέρνηση «δεν ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων», για την τακτοποίηση περιοχών και προϊόντων «με κομματική λογική» έτσι ώστε μην υπάρχουν αντιδράσεις. Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους κατηγόρησε τον Υπουργό ότι τους αντιμετώπισε ως πολίτες τρίτης κατηγορίας και τους κορόιδεψε, αφού τους υποσχέθηκε αρχικά 100 εκατομμύρια ευρώ και όταν ήρθαν με τις κινητοποιήσεις τους στο Υπουργείο τους απάντησε ότι «κακώς κατάλαβαν» και ότι δεν υπάρχει καμία υπόσχεση, ενώ ο υφυπουργός κ. Παπαδόπουλος που δεσμεύτηκε ότι θα φέρει άμεσα τροπολογία στο Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής για να αντιμετωπίσουν οι κτηνοτρόφοι το μεγάλο πρόβλημα που έχουν με τις άδειες για τους στάβλους δεν έχει ακόμα πράξει τίποτα.
Σε σχέση με τους καπνοπαραγωγούς η κυρία Αντωνίου μίλησε και πάλι για εμπαιγμό της ηγεσίας του Υπουργείου, αφού ο κ. Κοντός τους είχε διαβεβαιώσει, όσο διαρκούσαν οι κινητοποιήσεις, ότι θα υπάρξει μελέτη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για να δοθεί πίσω το 50% της επιδότησης που χάνουν, ενώ ο κ. Χατζηγάκης τους είχε καθησυχάσει ότι δεν θα χάσουν τελικά το 50%. Όλα αυτά στη συνέχεια ξεχάστηκαν.
Όσον αφορά το θέμα του ΟΣΔΕ, η κυρία Αντωνίου μίλησε για πολύ μεγάλη κοροϊδία απέναντι στους αγρότες που και πάλι υποχρεώθηκαν πληρώσουν το «χαράτσι», τονίζοντας ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη πως κανένας αγρότης δεν πρέπει να πληρώσει.
Τέλος, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι το 80% των πόρων του ΕΣΠΑ είναι ήδη δεσμευμένο για έργα που δεν ολοκληρώθηκαν από το Γ ΚΠΣ, ενώ ακόμα δεν έχει φτάσει ούτε ένα ευρώ στους αγρότες και κατέληξε λέγοντας: «Επιτέλους λειτουργείστε το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης»

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας η κ. Αντωνίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα των ψαράδων και την κρίση του Μαλιακού και κατηγόρησε τον Υπουργό κ. Χατζηγάκη για συμπεριφορά «Μαυρογιαλούρου» λέγοντας:

«Και βέβαια πρέπει να σας πω για να ενημερωθεί και το ελληνικό Κοινοβούλιο ότι ήρθατε στο Νομό Φθιώτιδας λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές για να εγκαινιάσετε έργο του Νομού Μαγνησίας. Το Δελτίο Τύπου που είχατε βγάλει την προηγούμενη ημέρα πριν από την επίσκεψή σας στο Νομό Φθιώτιδας, μιλούσε για υπογραφή του έργου Λιμνοδεξαμενής Ξερού του Δήμου Αλμυρού που αφορά έργο του Νομού Μαγνησίας και θέλατε να έρθετε με τον κ. Νάκο και τον κ. Σούρλα να το υπογράψετε στη Νομαρχία Φθιώτιδας. Και βέβαια όλοι εντυπωσιαστήκαμε από τη σουρεαλιστική σας κίνηση, διότι πλέον έχετε μπερδέψει και τους νομούς. Και βέβαια αφού ήρθατε στη Φθιώτιδα είδατε παρεμπιπτόντως τους ψαράδες της Φθιώτιδας και δη του Μαλιακού Κόλπου και εκεί με μία τρομερή επικοινωνιακή κίνηση που –συγγνώμη, κύριε Υπουργέ- θύμιζε Μαυρογιαλούρο, πήρατε τηλέφωνο στο Υπουργείο και είπατε: «Κύριε Δημήτρη, έχουμε να δώσουμε λεφτά στο Συνεταιρισμό των Ψαράδων;» Κλείνετε το τηλέφωνο και λέτε «Σας δίνουμε 30.000 ευρώ». Αυτή τη στιγμή, κύριε Υπουργέ, η Φθιώτιδα περνά μία μεγάλη κρίση οικολογική, αναπτυξιακή, κοινωνική. Ο Μαλιακός έχει αυτή τη στιγμή πρόβλημα και πρέπει να σας πω ότι η Κυβέρνηση δεν έχει εμφανισθεί για να πάρει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος για το οποίο αγωνιάτε τόσο πολύ. Και ξέρετε εσείς την περιβόητη πράσινη ανάπτυξη. Εσείς μπορεί να την ξέρετε, αλλά δεν την έχουν αντιληφθεί οι πολίτες στην Ελλάδα και στη Φθιώτιδα. Δεν πήρατε κανένα μέτρο για την αποζημίωση των ψαράδων στον Κόλπο. Είπατε ότι θα το δείτε και ότι θα ενταχθεί στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει. Και προς Θεού, όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα κρίσης, πρέπει να είστε εκεί να προστατεύσουμε μια χούφτα ανθρώπους, εκατόν πενήντα ψαράδες. Και δεν κάνατε ούτε αυτό. Και από την άλλη, πού είναι η Κυβέρνηση; Πού είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος; Πού είναι το Υπουργείο Γεωργίας; Να πάρουμε μέτρα για έναν κόλπο που καταστρέφεται. Πού είστε;»

Στη δική του τοποθέτηση ο Υπουργός κ. Χατζηγάκης δεν έδωσε καμία απάντηση στα ζητήματα που έθεσε η κ. Αντωνίου και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του κ Γ. Παπανδρέου, αλλά αφιέρωσε το μεγαλύτερο χρόνο της ομιλίας του σε αναλύσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα και την κατασκευή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης το οποίο επιχείρησε μάλιστα να εμφανίσει ως έργο της Νέας Δημοκρατίας, προκαλώντας την κατακραυγή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: