25 Ιουνίου 2009

Φοροκαταιγίδα 2 δισ. για... πρώτη δόση

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Νέοι φόροι σε καύσιμα, κινητά, σκάφη

Ανακοινώνεται σήμερα φοροεισπρακτικό πακέτο 2 δισ. ευρώ

Φοροκαταιγίδα 2 δισ. ευρώ εξαπολύει η κυβέρνηση για να καλύψει τη μαύρη τρύπα- ρεκόρ του προϋπολογισμού.
Σε αντίθεση με τις μόλις πριν από λίγες εβδομάδες διαβεβαιώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού ότι «πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι η επιβολή νέων φόρων», αναμένεται σήμερα να ανακοινωθεί σειρά νέων φόρων όπως η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, η αύξηση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, η επιβολή - για πρώτη φορά- φόρου στα καρτοκινητά τηλέφωνα και έκτακτης εισφοράς στους κατόχους σκαφών αναψυχής. Στο τραπέζι ήταν επίσης, μέχρι και αργά χθες το βράδυ, και η επιβολή έκτακτου φόρου στα πολυτελή Ι.Χ.

Από τα φοροεισπρακτικά μέτρα που λαμβάνονται υπό την πίεση των Βρυξελλών, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ και να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ από περίπου 5,5% που διαμορφώθηκε το 2008. Τα μέτρα επιβαρύνουν κυρίως τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τη μεσαία ελληνική οικογένεια, καθώς αφορούν κυρίως έμμεσους φόρους οι οποίοι επιβάλλονται εξίσου σε όλους, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός τους.

Για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά και ως άλλοθι για το σκληρό φοροεισπρακτικό πακέτο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών πρόκειται να επιβάλει και ειδική έκτακτη εισφορά στους κατόχους σκαφών αναψυχής, ενώ εξεταζόταν και σχέδιο για επιβολή έκτακτου φόρου στα πολυτελή Ι.Χ. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων από τους φορολογουμένους η διεύρυνση της λίστας των δαπανών που θα αναγνωρίζει η Εφορία.

Συνέχεια τον Οκτώβριο Το πακέτο μέτρων που έχει προγραμματισθεί να ανακοινωθεί σήμερα δεν θα είναι και το τελευταίο για το 2009. Η κυβέρνηση προγραμματίζει για τον Οκτώβριο και δεύτερο πακέτο μέτρων, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί με τον νέο προϋπολογισμό και μελετάται να περιλαμβάνει μέτρα όπως αυξήσεις στους φόρους ακινήτων, αύξηση των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και αυστηροποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς και μερικά από τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα, όπως το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

Το πακέτο των νέων φόρων προγραμματίζεται να ανακοινωθεί σήμερα το μεσημέρι, αφού προηγουμένως θα έχει συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου το λεγόμενο «διευθυντήριο» για την οικονομική πολιτική, στο οποίο συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου.

Το πακέτο φοροεισπρακτικών μέτρων, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα περιλαμβάνει: Στα καύσιμα Την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα κατά τουλάχιστον 10% με πιθανότερο σενάριο την αύξησή του κατά 20%. Η αύξηση αυτή θα γίνει εφάπαξ και θα έχει ως αποτέλεσμα η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να αυξηθεί από 5 έως 10 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. Από την αύξηση το οικονομικό επιτελείο υπολογίζεται ότι θα εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η αύξηση θα επιχειρηθεί από την κυβέρνηση να εμφανισθεί ως εναρμόνιση της ελληνικής φορολογίας καυσίμων με την ευρωπαϊκή, καθώς ο ΕΦΚ στην Ελλάδα είναι περίπου 20% χαμηλότερος από τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα. Στα κινητά τηλέφωνα Την αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας που καταβάλλουν μηνιαίως όλοι οι συν δρομητές κινητής τηλεφωνίας με συμβόλαιο. Το τέλος, το οποίο σημειωτέον αυξήθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον Οκτώβριο του 2006, κυμαίνεται σήμερα από 2 έως 10 ευρώ ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού του συνδρομητή.
Η αύξηση στο τέλος αναμένεται να φθάνει ακόμη και το 50%, ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού. Από την αύξηση το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ. Στα καρτοκινητά Την επιβολή- για πρώτη φορά- φόρου και στα εκατομμύρια κατόχων κινητών τηλεφώνων χωρίς συμβόλαιο (καρτοκινητά). Ο φόρος αναμένεται να πάρει τη μορφή της «παρακράτησης» αξίας χρόνου ομιλίας κατά τη σχετική αγορά από τους κατόχους των καρτοκινητών. Για παράδειγμα, ο κάτοχος καρτοκινητού που θα αγοράζει μια κάρτα αξίας ομιλίας 10 ευρώ θα πιστώνει στο τηλέφωνό του πραγματική αξία ομιλίας 9 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 1 ευρώ θα καταλήγει με τη μορφή φόρου στο Δημόσιο Ταμείο.
Από τον φόρο στα καρτοκινητά τηλέφωνα εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στο Δημόσιο περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ.

tanea.gr

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: