22 Ιουνίου 2009

«Καρφώστε... φοροφυγάδες»

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ - ΥπΕΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ SITE ΚΑΡΦΩΜΑΤΟΣ

Η χαρά του φορο-χαφιέ

Οι πολίτες πρώτοι θα μπορούν να «δίνουν» ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο, ΑΦΜ μέχρι και επαγγελματική δραστηριότητα του καταγγελλόμενου. Καλούνται δηλαδή οι πολίτες να υποκαταστήσουν τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών...

Η «έμπνευση» αυτή έρχεται την επομένη κιόλας της προαναγγελίας άρσης του φορολογικού απορρήτου για τους φορολογούμενους που χρωστούν στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες καταθέτει στη Βουλή νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διάταξη για την άρση του φορολογικού απορρήτου για τους φορολογούμενους που χρωστούν στο Δημόσιο. Μεταξύ άλλων, επιτρέπεται σε εταιρείες, στις οποίες το Δημόσιο αναθέτει μελέτες με στόχο τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος και του φοροελεγκτικού μηχανισμού, να έχουν πρόσβαση σε φορολογικά στοιχεία.

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Αντώνη Μπέζα, ο οποίος είπε για τη σχετική διάταξη ότι «καθιερώνεται η κάμψη του φορολογικού απορρήτου για τις εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο αναθέτει τη μελέτη και την υποβολή πρότασης και τη συλλογή στοιχείων για τη βελτίωση γενικά του φορολογικού συστήματος και του φοροελεγκτικού μηχανισμού».

Πρόσθεσε ότι «η ρύθμιση θεωρούμε ότι είναι σκόπιμη, για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις σε περίπτωση χορήγησης φορολογικών στοιχείων σε τρίτους, στους οποίους το Δημόσιο αναθέτει συγκεκριμένες μελέτες, για να εντοπιστούν αδυναμίες του υπάρχοντος συστήματος και για να υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωσή του».
Εισβολή ιδιωτών

Σύμφωνα με πληροφορίες, με διάταξη του υπουργείου Οικονομίας, οι ιδιωτικές εταιρείες που θα υποκαταστήσουν μερικώς τις εφορίες, θα αποκτήσουν το δικαίωμα πρόσβασης στα φορολογικά στοιχεία και σε κάθε πληροφορία που αφορά τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων. Αρχικά η διάταξη αναμένεται ότι θα εφαρμοστεί για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο (1,8 δισ. ευρώ είναι ο στόχος για φέτος).
Η ηλεκτρονική διεύθυνση καταγγελιών της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων είναι η
http://www.ypee.gr/ypeenew/PIndex.aspx?pid=23

Η καταφυγή στο φορολογικό «κάρφωμα» είναι απότοκο της κάκιστης πορείας των εσόδων που, σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση των δαπανών (εξαιτίας και των «πακέτων» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης) κάνει εκρηκτικό το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Στο πρώτο πεντάμηνο τα καθαρά έσοδα είχαν μηδενική αύξηση, παρά τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 7 δισ. ευρώ, που ψηφίστηκαν το 2008 και θα έπρεπε να εισπραχθούν το 2009. Στο ίδιο πεντάμηνο οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 20%.

Ο κοινοτικός επίτροπος Χ. Αλμούνια μίλησε πρόσφατα για ελληνικό έλλειμμα της τάξης του 5% του ΑΕΠ. Ο κ. Παπαθανασίου επιμένει ότι θα τηρηθεί ο στόχος για έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ φέτος. Η εμμονή αυτή «κανονικά» θα έπρεπε να «φιλοδωρήσει» τους φορολογούμενους φέτος με πρόσθετους φόρους 3,5 δισ. ευρώ. Ομως οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές και τα υψηλά ελλείμματα 20 (από τις 27) χωρών της Ε.Ε. καθιστούν ελαφρύ (light) το πακέτο που «χτενίζει», για να το δώσει τις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου. *

http://www.enet.gr


Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: