15 Ιουνίου 2009

Το σταχτοδοχείο στο δήμαρχο

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Μαγαζάτορες και δημοτικές αρχές δηλώνουν απροετοίμαστοι να επιβάλουν τα μέτρα κατά του τσιγάρου


Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ Φωτ.: ΠΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τα ψέματα για τους θεριακλήδες φαίνεται πως δεν τελειώνουν ακόμη. Τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος, που τίθενται σε εφαρμογή σε δύο εβδομάδες, δεν αναμένονται ιδιαιτέρως αυστηρά, καθώς το υπουργείο Υγείας έχει αφήσει ορθάνοιχτα τα «παράθυρα» για να περνά ο καπνός παρά τα μέτρα.

*Οι ρυθμίσεις που προωθούνται για να διευκολύνουν τους καπνιστές έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους επιχειρηματίες των εστιατορίων και των μπαρ. Καλούνται, καταβάλλοντας υψηλό κόστος και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, να διαμορφώσουν ειδικούς χώρους καπνιστών.

Από την άλλη, οι δήμοι όλης της χώρας, που την τελευταία στιγμή κλήθηκαν να αναλάβουν την αδειοδότηση των καταστημάτων και των ειδικών χώρων καπνιζόντων και να επιβάλουν τα πρόστιμα, δεν έχουν προετοιμαστεί αναλόγως.
*Μόλις προχθές η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι απαιτείται και αδειοδότηση για τα «καπνιστήρια» από τους δήμους, οι οποίοι θα αναλάβουν και ελεγκτικό ρόλο.
*Οι προϋποθέσεις για τους ειδικούς χώρους καπνού, γνωστοποιήθηκαν στο «παρά πέντε». Συνέπεια: οι μαγαζάτορες να τρέχουν και να μη φτάνουν. Το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν σε αναμονή τόσο για τις αλλαγές που πρέπει να κάνουν όσο και για το πού θα δηλώσουν το αν το κατάστημά τους θα γίνει στέκι καπνιστών ή όχι.
*Μέσα στο κλίμα αυτής της αναστάτωσης δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που σκέφτονται να αποφύγουν τις πανάκριβες διαμορφώσεις επιλέγοντας να επιτρέπουν ελεύθερα το κάπνισμα. Εξάλλου, με βάση τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς για την υιοθέτηση των σχετικών κριτηρίων (ειδικά συστήματα εξαερισμού, γυάλινα προπετάσματα για το διαχωρισμό κ.ά.) τα έξοδα μπορεί να φτάσουν και τα 50.000 ευρώ.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο Enet.gr

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: