29 Ιουνίου 2009

Η κακοδιοίκηση βλάπτει σοβαρά και το περιβάλλον

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις κακοδιοίκησης στο δημόσιο, σε οργανισμούς και σε δήμους, με σοβαρότερο πρόβλημα αυτό των αυθαίρετων κατοικιών και κατασκευών, η κατεδάφιση των οποίων «σκοντάφτει» συχνά σε ανυπέρβλητα εμπόδια, αναφέρει, μεταξύ άλλων η ετήσια έκθεση 2008 για τη δημόσια διοίκηση.

Όπως επισήμανε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια αυθαίρετα, ενώ μόνο στην Ανατολική Αττική ο αριθμός τους υπολογίζεται στις 300.000 χιλιάδες.

Παράλληλα, εκτός από την αύξηση των αυθαίρετων κατοικιών, κυρίως στην Αττική, στην έκθεση γίνεται λόγος για τον εκσυγχρονισμό των παράνομων συναλλαγών στον τομέα της υγείας, τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την επιβολή του νόμου και την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να αντιμετωπίσουν τα κρούσματα της διαφθοράς. Πολεοδομίες, εφορίες, ο χώρος της υγείας και οι δήμοι εμφανίζονται στην κορυφή της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση.

Στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμαρχος ζήτησε 500.000 ευρώ για να καθαρίσει ένα χώρο 10 στρεμμάτων, το Πειθαρχικό τον απάλλαξε και έχει παραπεμφθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ υπάλληλος νομαρχίας είχε εκδώσει 31 πλαστές άδειες φορτηγών διεθνούς κυκλοφορίας και 62 για φορτηγά εθνικών μεταφορών. Κάθε μία από αυτές κοστολογείται σε 200.000-300.000 ευρώ.

Ο κ. Ρακιντζής τόνισε επανειλημμένως ότι πρωτεύοντα ρόλο στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης παίζει ο πολίτης και τόνισε το ρόλο των ΜΜΕ στη διαμόρφωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Κυρίαρχος χώρος που πλήττεται από τη διαφθορά και την κακοδιοίκηση αποτελεί για άλλη μια φορά το περιβάλλον. Οπως σημείωσε ο κ. Ρακιντζής, παρουσιάζεται «σωρεία παραβάσεων σε έναν τομέα όπου η καταστροφή είναι μη αναστρέψιμη. Τα προβλήματα είναι άπειρα από τη μη τήρηση των περιοχών Νατούρα και Ραμσάρα μέχρι τον Ασωπό».

Επίσης, σοβαρό πρόβλημα και αιτία πολλών παρανομιών αποτελεί η έλλειψη Εθνικού Δασολογίου, με το οποίο μπορούν να προστατευθούν από τις καταπατήσεις τα δημόσια και ιδιωτικά δάση

αυτοΔιοικηση

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: