12 Ιουνίου 2009

Την πρώτη πανδημία γρίπης του 21ου αιώνα κήρυξε επισήμως ο ΠΟΥ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Και επίσημα πανδημία γρίπης από τον ΠΟΥ

Την πρώτη πανδημία γρίπης του 21ου αιώνα κήρυξε επισήμως η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δρ Μάργκρετ Τσαν. Όπως δήλωσε, το επίπεδο του παγκόσμιου συναγερμού αυξάνεται στο μέγιστο (στο 6) και υποδηλώνει πως η πανδημία έχει αρχίσει.
«Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος κινείται στις πρώτες μέρες της πρώτης του πανδημίας γρίπης του 21ου αιώνα», είπε η δρ Τσαν στους δημοσιογράφους.

Η δρ Τσαν διευκρίνισε πως η αύξηση του συναγερμού αντανακλά την γεωγραφική εξάπλωση του ιού Η1Ν1, αλλά δεν είναι ενδεικτική της σοβαρότητας της πανδημίας. Και αυτό, διότι η παγκόσμια αξιολόγηση του ΠΟΥ για τη νέα γρίπη είναι πως – προς το παρόν - πρόκειται για μια μετρίας σοβαρότητας νόσο.

Η δρ Τσαν είπε επίσης πως ο ΠΟΥ δεν συνιστά να κλείσουν τα σύνορα και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στην μετακίνηση των ανθρώπων και στην διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών.

Οι δηλώσεις της δρος Τσαν συμπίπτουν με την γραπτή ενημέρωση που έγινε λίγες ώρες νωρίτερα στα 193 κράτη-μέλη του οργανισμού, έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποίησε η αρμόδια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων. Πρόκειται για την πρώτη πανδημία έπειτα από 41 χρόνια και κηρύσσεται λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της νόσου σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Αυστραλία, Νότιο Αμερική και Ασία. Η αναμενόμενη εδώ και μέρες απόφαση για κήρυξη της πανδημίας αποτελεί επιστημονική επιβεβαίωση ότι ο ιός της νέας γρίπης - παρ' ότι δεν είναι ιδιαίτερα επιθετικός - εξαπλώνεται γρήγορα στον πλανήτη. «Σε αυτό το στάδιο, η πανδημία μπορεί να χαρακτηρισθεί παγκοσμίως ως μετρίας σοβαρότητας», γράφει ο ΠΟΥ στο ενημερωτικό σημείωμά του προς τα κράτη-μέλη, παροτρύνοντας τα να μην κλείσουν τα σύνορα και να μην θέσουν περιορισμούς στα ταξίδια και στο εμπόριο.
«Παραμένουμε σε συνεχή επαφή με τους παρασκευαστές των αντιγριπικών εμβολίων», προσθέτει.

Καθημερινά νέα κρούσματα
Η κήρυξη της πανδημίας θα εντείνει τα μέτρα των κυβερνήσεων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας από τη νόσο, η οποίας έως τώρα προκαλεί ήπια συμπτώματα στη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται από αυτήν. Έως χθες, είχαν επιβεβαιωθεί από τα εργαστήρια του ΠΟΥ 27.737 κρούσματα σε 74 χώρες, με 141 από τους ασθενείς να έχουν χάσει τη ζωή τους. Σήμερα ωστόσο καταγράφηκαν πάνω από 30 κρούσματα σε σχολείο της πόλης Ντύσελντορφ όπου φοιτούν μικροί μαθητές από την Ιαπωνία, καθώς και δύο νέοι θάνατοι στη Νέα Υόρκη. Επιπλέον, στο Χονγκ Κονγκ ανακοινώθηκε πως όλα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία θα μείνουν κλειστά από αύριο και για δύο εβδομάδες, διότι 12 μαθητές βρέθηκαν θετικοί στον ιό Η1Ν1.

Τα 6 επίπεδα του συναγερμού
Ο ΠΟΥ χρησιμοποιεί μία κλίμακα 6 επιπέδων συναγερμού για να προειδοποιεί τον πλανήτη για την σοβαρότητα μιας απειλής και την ανάγκη να ληφθούν προοδευτικώς εντεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Όταν υπάρχει κάποια δυνητική απειλή, αρμόδιος για να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού είναι ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ - εν προκειμένω η κυρία Μάργκαρετ Τσαν, η απόφαση της οποίας βασίζεται στις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων και τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο ΠΟΥ είχε αναθεωρήσει την κλίμακα του παγκόσμιου συναγερμού στις 27 Απριλίου, λίγο πριν αυξήσει το επίπεδο του συναγερμού από το 4 στο 5. Σήμερα, το αυξάνει στο 6. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα στάδια της κλίμακας σημαίνουν: * Τα επίπεδα συναγερμού 1-3 αφορούν κυρίως λοιμώξεις ζώων, με λιγοστές λοιμώξεις ανθρώπων. * Το επίπεδο συναγερμού 4 χαρακτηρίζεται από μετάδοση μεταξύ ανθρώπων ενός νέου ιού, ικανού να προκαλέσει εξάρσεις σε επίπεδο κοινότητας.

* Το επίπεδο συναγερμού 5 χαρακτηρίζεται από μετάδοση μεταξύ ανθρώπων του ιού σε τουλάχιστον δύο χώρες μιας ηπείρου.
* Το επίπεδο συναγερμού 6 είναι η πανδημία, που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένες εξάρσεις σε περισσότερες από μία ηπείρους.

tanea.gr

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: