05 Δεκεμβρίου 2010

Να είχαν τα Καμένα Βούρλα 15πλάσιους τουρίστες και επισκέπτες...

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Συζητούσα εχτές με μια παρέα, πίνοντας τσιπουράκι και τρώγοντας καλούς μεζέδες, και εκτός όλων των άλλων, έπεσε στο τραπέζι το θέμα της πόσο μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης πρέπει (η μπορούν) να έχουν τα Καμένα Βούρλα.

Συγκεκριμένα υπήρξε διάσταση απόψεων στο πόσο τουριστική περιοχή είναι (ή πρέπει να γίνει) το χωριό μας, πόσους τουρίστες αντέχει, τι γίνετε με αυτούς που ενοχλούνται το καλοκαίρι από την περίφημη ηχορύπανση, και αν τον Αύγουστο βρίσκεις να παρκάρεις κάπου το αυτοκίνητο σου.

Επίσης τέθηκε θέμα επιπέδου υπηρεσιών που μπορούν να διατεθούν, αλλά και διατίθενται στην καθημερινότητα αλλά και το ποιους τελικά τουρίστες εξυπηρετεί το χωριό μας τα τελευταία χρόνια, (λέγοντας ποιους εννοώ αν προσελκύουμε ηλικιωμένους για τα λουτρά η νέους για την νυχτερινή ζωή μας όπως πχ στην Μύκονο)

Εδώ υπήρξε παρέμβαση από φίλο της παρέας, νοσταλγό του παρελθόντος, που τα Καμένα τα επισκεπτόντουσαν εμίρηδες και παγκοσμίως γνωστά VIP, και ούτε λίγο ούτε πολύ εξέφρασε την επιθυμία να ξανά επιστρέψει αυτή η εποχή.
Δύσκολο μου φαίνεται, μιας και μας έχουν προλάβει άλλοι προορισμοί σε επίπεδο υποδομών αλλά και φυσικού κάλους, αλλά ποτέ δεν είναι κακό να ονειρεύεσαι.

Σε αυτό το σημείο, και με δεδομένο ότι υπήρξε σαφή διαφωνία μεταξύ των μερών, έχω να πω ότι, η αλήθεια δεν είναι καν στην μέση, όπως συνήθως αρέσκομαι να χρησιμοποιώ σαν φράση.
Κατ’εμέ και κατά την προσωπική μου άποψη τα Καμένα Βούρλα είναι ένας τόπος που ποτέ δεν θα γίνει Μύκονος - Πάρος – Φαληράκι της Ρόδου ή Μάλια, ούτε μπορεί να γίνει, ούτε και θα το επιθυμούσαν οι περισσότεροι νομίζω.

Η ήπιας μορφή τουριστικής ανάπτυξης, στα πλαίσια των προϊόντων που μπορούμε να προσφέρουμε , όπως ιαματικά λουτρά, θάλασσα και γενικά ήσυχες διακοπές και διαμονή, ή έστω μια μεγαλύτερη μαρίνα ως έχει προαναγγελθεί είναι νομίζω το εφικτό και αυτό που μπορούμε να καταφέρουμε.

Βασικό και επιβεβλημένο όμως είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών σε όλα τα καταστήματα, γιατί το έχουμε νιώσει στο πετσί μας όσοι από εμάς συστηματικά επισκεπτόμαστε και άλλους προορισμούς στην Ελλάδα.
Θέλω να πω ότι θέλουμε ανάπτυξη και τουρίστες αλλά από υπηρεσίες τίποτα.

Δεν μπορούν τα Καμένα Βούρλα να λένε είμαστε τουριστικός προορισμός και μόνο 5-10 μαγαζιά να προσφέρουν στοιχειώδεις υπηρεσίες στους επισκέπτες, ενώ οι υπόλοιποι να έχουν παραμείνει στην δεκαετία του 70 ….
Να αναβαθμίσουμε κατά πολύ τις υπηρεσίες ως προς την ποιότητα, να ανοίξουν και ένα δυο μεγάλα νυχτερινά μαγαζιά εκτός πόλης για τους νεότερους και τους ποιο ξενύχτηδες, να γίνουμε ποιο φιλόξενοι όλοι μας, και όχι να έχουμε την νοοτροπία του γρήγορου κέρδους της αρπαχτής και του δεν βαριέσαι αδερφέ.

Διαφορετικά κάθε χρόνο, θα έρχονται όλο και λιγότεροι επισκέπτες και τουρίστες, όπως συμβαίνει δηλαδή τα τελευταία (πολλά) χρόνια.

Αφορμή του άρθρου αυτού, ήταν η σαφή διαφωνία των μερών ως προς το πόσο τουριστική περιοχή πρέπει να γίνουν τα Καμένα τελικά , και συγκεκριμένα θα αναφέρω ένα παράδειγμα – ερώτηση που τέθηκε.
Μέχρι ποια ώρα (και πόσο δυνατά) πρέπει να παίζει η μουσική στα παραλιακά bar που βρίσκονται μέσα στο χωριό δίπλα από σπίτια??
Κάποιοι στο τραπέζι θα ήθελαν να παίζει δυνατά η μουσική μέχρι τις 3-4 το πρωί και αν είναι δυνατόν να νομιμοποιηθεί αυτό, σε βάρος των περιοίκων όμως.
Για ρωτήστε και αυτούς που μένουν εκεί γύρω βρε παιδιά τι άποψη έχουν.

Ας φτιαχτούν μαγαζιά εκτός πόλης να μην ενοχλείται κανένας και ας βαράνε τα νταούλια μέχρι το πρωί. (υπενθυμίζω ότι είμαι και εγώ νέος άνθρωπος και συχνός επισκέπτης των bar, αλλά ας σκεφτούμε λίγο και τους υπολοίπους)

Νομίζω το θέμα είναι ζουμερό και σας καλώ σε συζήτηση.

(Θα παρακαλούσα αυτούς που έχουν ’βιωματική’ σχέση με τον τουρισμό, να είναι λίγο προσεκτικοί, γιατί προφανώς αν κάποιος έχει μαγαζί θέλει … όχι 15πλασιο κόσμο αλλά 155πλάσιο θέλει και λίγος είναι.)

Την καλημέρα μου.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, συγχαρητήρια, πολύ ωραίο θέμα για δουλεία και συζήτηση. Πληροφοριακά είμαι 25 ετών, κατάγομαι από τα Καμένα Βούρλα, ζω στην Αθήνα και από φέτος ασχολούμαι σε μεταπτυχιακό επίπεδο με την Ανάπτυξη της Περιφέρειας και η εργασία μου θα είναι στο τέλος για τα Καμένα Βούρλα. Άρα το θέμα με ενδιαφέρει. Πρώτα απ'όλα πρέπει να τεθούν κάποια βασικά ερωτήματα που θα πρέπει με την σειρά τους να απαντηθούν.
Χάθηκε ή όχι το τρένο της ανάπτυξης και του τουριστικού brand των Καμένων Βούρλων; Μας ενδιαφέρει το θέμα ή βολευτήκαμε με τους ίδιους πιστούς λίγους και τους Λαμιώτες; Θα πάψουμε να ασχολούμαστε με το μόνιμο άλλοθι του δρόμου και των διοδίων (πρόσφατα) που φταίνε για όλα μας τα δεινά και να δούμε το ουσιαστικό πρόβλημα, όποιο και αν είναι; Ποιες είναι οι υποδομές; τι προσφέρεις; Γιατί μια πανέμορφη περιοχή 1,5 ώρες από την Αθήνα δεν έχει τουρισμό ενώ σε παρέες που συζητώ μου μιλούν για Ναύπλιο, Λουτράκι, Πήλιο, Καλάβρυτα κ.τ.λ. που είναι ακόμη και στην 2πλάσια απόσταση; Πιο είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα; Έχουμε σήμερα ακόμη; Πώς θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε τουρίστες-παραθεριστές; Ποια η συμβολή Δήμου-Κράτους-Κατοίκων-Επαγγελματιών της περιοχής; Είναι λογικές οι τιμές μας; Τι είδους τουρισμού θέλουμε και μπορόυμε να προσεγγίσουμε; Ποια η προβολή της περιοχής; Ποια η εκμετάλλευση και χρήση της παραλίας,βουνού, ιαματικών πηγών. Ποιά τα πολιτιστικά, αθλητικά γεγονότα στην περιοχή. Τέλος, πως και με τι προοπτικές μπορούν, αν θέλουν, να γυρίσουν οι νέοι, στην περιοχή τους να εργαστούν και να προσφέρουν;
Αυτά είναι κάποια σημαντικά, κατ'εμέ, ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουμε για την περιοχή μας. Αλήθεια είναι πως πρέπει να σταματήσουμε τις κοκορομαχίες και να ασχολείται ο καθένας μόνο με τον εαυτό του και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί με προτάσεις και δράσεις να "σηκώσουμε" το μέρος. Αλλιώς μπορούμε απλά να το κοιτάμε να μαραζώνει και να πασχίζουν 2-3 "τρελοί" από κάθε χώρο να τον αναβαθμίσουν. Αυτά γι απόψε, και πάλι μπράβο για το θέμα. Ελπίζω να βγει κάτι καλό. Τροφή για σκέψη...
Θα επανέλθω...

Πάνος Μπαλτάς

Ανώνυμος είπε...

Ωραία ενότητα άνοιξες φίλε διαχειριστή.

Στα Καμένα Βούρλα εντοπίζεται το πρόβλημα που εντοπίζει ένας πελάτης σε χώρο μαζικής εστίασης όπου στον κατάλογο του θα βρεί ψήτα, της ώρας, μαγειρευτά, πίτσες, μακαρονάδες, ψάρια, σαγανάκια, γλυκά κλπ κλπ... Έχει δηλαδή ποικιλία, ΑΛΛΑ δεν ξέρει τι να πρωτοδιαλέξει. Και όταν διαλέξει και αφου φάει πιθανόν να μην μείνει ευχαριστημένος, διότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν μπορεί να είναι σε όλα τέλειος! Προφανώς και θα είναι μέτριος ίσως και κακός!

Έτσι βλέπω εγώ τα Καμένα Βούρλα όταν βάζω τον εαυτό μου στη θέση του επισκέπτη, του παραθεριστή.

Γεγονός αδιαπραγμάτευτο είναι οτι τα Καμένα Βούρλα έχουν πολλά παραθεριστικά διαμερίσματα και αυτός είναι και ο κύριος όγκος των επισκεπτών μας, μιάς και οι σχεδόν ανύπαρκτες υποδομές στις ιαματικές πηγές δεν μας φέρνουν κόσμο όπως παλία. Έχουμε μείνει στην εποχή του 60 και του 70 χωρίς να παρατηρείται κάποια ουσιαστική αλλάγη (προς το καλύτερο) στο σύνολο της λουτροπόλεως μας! Ούτε γνωρίζω πολλές οικογένειες που να λένε οτι φέτος θα πάμε διακοπές στα Καμένα Βούρλα! Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας.

Εκτός από το οτι έχουμε μείνει κολλημένοι στις προαναφερθείσες δεκαετίες, έχουμε μείνει και κολλημένοι και κακώς στηριζόμενοι στους περαστικούς της παλαιάς εθνικής οδού. Κολλημένοι στην νοοτροπία της αρπαχτής! Ξεκινώντας από τους εκμισθωτές των καταστημάτων και καταλήγοντας στους μισθωτές αυτών που διατηρούν τιμές ακριβότερες και από το Μονακό (δεν το λέω τυχαία, έχω πάει)!!!

Θα πρέπει λοιπόν σαν κοινωνία να αποφασίσουμε τι ακριβώς θέλουμε.
Θέλουμε τα γερόντια, θέλουμε τη νεολαία, θέλουμε τους οικογενειάρχες, θέλουμε τον περαστικό, θέλουμε τον μόνιμο παραθεριστή??? Τι από όλα αυτά θέλουμε? Θέλουμε πχ το Α? Τι πρέπει να κάνουμε? Ποιές υποδομές να αναπτύξουμε κλπ Θέλουμε μήπως το Β? Τι πρέπει να κάνουμε εδώ?
Θέλουμε να τα συνδυάσουμε όλα μαζί? Συμφωνώ να τα συνδυάσουμε. Πρέπει όμως να γίνει μεθοδικά. Κάθε επισκέπτης κάθε συγκεκριμένης κατηγορίας έχει κάποιες απαιτήσεις από τον τόπο που θα αποφασίσει να επισκεφτεί. Θα πρέπει λοιπόν ξεκινώντας από την δημοτική αρχή σε συνεργασία με την κοινωνία να θέσει τις βάσεις και να αναδείξει τον χαρακτήρα των Καμένων Βούρλων. Δηλαδή σε ποιούς απαευθύνεται αυτός ο τόπος. Τι προκειται να τους προσφέρει.

Μιλάμε για κάποια πράγματα τα οποία έπρεπε να έχουν ξεδιαλύνει εδώ και πολλά χρόνια!
Ζούμε πραγματικά σε έναν πολύ ευλογημένο τόπο!!! Θάλασσα, Βουνό, Ιαματικά, Ιστορία. Βλέπουμε όμως μεγάλη παρακμή! Βλέπουμε πολλλες ανεκμετάλευτες πηγές ανάπτυξης.

Είμαι νέος, και δυστυχώς στεναχωρίεμαι που επέλεξα να γυρίσω σε αυτόν τον τόπο γιατί δεν βλέπω καμία προσπάθεια τα τελευταία (πολλά) χρόνια να γίνεται έτσι ώστε αυτός ο τόπος να κρατήσει την νεολαία του! Είμαστε λίγοι αυτόι που έχουμε μείνει εδώ και αυτό δίοτι ο πατέρας μας έχει κάποια κτήματα ή έχει κάποιο καταστημα. Οι περισσότεροι γνωστοί μου είναι μαζεμένοι στην Αθήνα και προσπαθούν να κάνουν μια αξιοπρέπή ζωή στις δύσκολες μέρες που έρχονται. Έρχονται στα Καμένα Βούρλα ελάχιστες φορές και συνηθως στις γιορτές! Ούτε καν τα ΣΚ.

Είμαστε πολύ πίσω όσον αφορά την ανάπτυξη σε σχέση με άλλους προορισμους και πολύ δύσκολα αυτή την περίοδο (ελέω και της οικονομικής κρίσης) θα μπορέσουμε όχι μόνο να ακολουθήσουμε αλλά να ξεκινήσουμε. Μπορεί να είμαι πολύ απαισιόδοξος, αλλά έτσι τα βλέπω τα πράγματα γιατί το κακό είναι γενικό! Και συνήθως μια σπίθα (πχ επιχειρηματική κίνηση) δεν ανάβει τη φωτία!
Τα Καμένα Βούρλα χρειάζονται ένα σχέδιο ανάπτυξης. Πρέεπι να πατήσουν σε ένα όραμα. Πρέπει να επιλέξει η τοπική κοινωνία τι ακριβώς θέλει.

Κούρασα όμως πολύ, αλλα το θέμα που άνοιξες φίλε διαχειριστή δεν μπορεί να κλείσει σε μία ανάρτηση. Χρειάζεται συζητήσεις επι συζητήσεων και όπως είπα κοινές και μεθοδευμένες κινήσεις!

Τέλοσπάντων, ευχαριστώ για τον χώρο. Μια τελέυταία ερώτηση, ποιά τοποθεσία θα πρότεινες για να φτιαχτουν μαγαζιά εκτός πόλης για να μην ενοχλούνται οι περίοικοι?

kamena voyrla blogger είπε...

Χαιρετίζω και τους δυο αναγνώστες που πήραν την ανάρτηση και την πήγαν 5 βήματα παρακάτω, θέτοντας και άλλους προβληματισμούς και δίνοντας πραγματικά και άλλες διαστάσεις.

Είμαι σίγουρος ότι όλους μας ενδιαφέρουν οι εμπεριστατωμένες απόψεις και προβληματισμοί, είτε το προσεγγίζουμε το θέμα ακαδημαϊκά κάνοντας μεταπτυχιακή εργασία για την ανάπτυξη της περιοχής είτε σχεδόν αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε και βλέπουμε ότι το τρένο της ανάπτυξης είναι, όχι απλά φευγάτο αλλά, ανύπαρκτο.

Οι προβληματισμοί που προέκυψαν από τα σχόλια σας είναι μια καλή αρχή, μπράβο και στους δύο.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και πάλι,
η αλήθεια είναι οτι αρκετές δράσεις και πολιτικές αποφασίζονται από την Κεντρική Διοίκηση της χώρας και από την χρηματοδότηση των Δήμων που τα επόμενα χρόνια θα περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα για ευνόητους λόγους. Άρα δεν μπορούμε να ελπίζουμε και πολλά εκτός και αν η νέα Δημοτική Αρχή μας διαψεύσει. Άρα τι μπορούμε να κάνουμε; Εγώ επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων της παραλίας και όχι μόνο και να τους ζητήσω να εκ-λογικευτούν. Δεν γίνεται να ισχύουν τα ενοίκια που ακούω. Πρώτοι αυτοί θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη. Έπειτα οι ξενοδόχοι θα πρέπει να δράσουν μέσω τουριστικών γραφείων και πακέτων με προσφορές για να προσελκύσουν κόσμο, ζευγάρια νέων, οικογένειες κ.α. Ουσιαστικά πρέπει να επανατοποθετηθούμε στην τουριστική αγορά της χώρας. Και μόνο με χαμηλές τιμές επιτρέπεται η είσοδος στην αγορά όταν αυτή λειτουργεί ανταγωνιστικά βάσει των νόμων της Οικονομίας.
Επιπλέον η αξιοποίηση του ορεινού όγκου με μονοπάτια πεζοπορίας, αναρρίχησης και ποδηλάτου θα ήταν ακόμα μια θετική κίνηση για τον τουρισμό.
Ακόμα, η πεζοδρόμηση και ανάπλαση του κεντριού δρόμου από το ΠΕΤΡΙΝΟ έως το τρίγωνο του πρώην X-RAY που σε συνδυασμό με την διαμόρφωση και καθαρισμό της παραλίας θα αποτελούσε ένα έργο πνοής και ένα τεράστιο lifting στην περιοχή.
Επιπροσθέτως, οι επαγγελματίες πρέπει να αποκτήσουν τουριστικό προφίλ,να επανεπενδύουν τα κέρδη τους και να εξειδικευτούν σε κάποιο αντικείμενο. Δεν μπορεί να κάθεσαι κάπου και να τρως αλα '80 από πίτσα μέχρι σουβλάκια. Να αντιμέτωπίζουν το χειμώνα ως μια κανονική εποχή και όχι ως το νεκρο διάστημα που ίσα ίσα να συντηρούμαστε και το καλοκαιρι ως ευκαιρία για την μεγάλη αρπαχτή. Ο κόσμος έχει μνήμη και συνήθως τιμωρεί. Τέλος, ο απλός κόσμος που δεν συντηρείται από τον τουρισμό. Πρέπει όλοι να αποκτήσουμε τουριστική συνείδηση, να είμαστε ανεκτικοί και να σκεφτόμαστε το κοινό καλό. Το καλό του τόπου. Δεν μπορεί π.χ. κάποιος να αγοράζει εν γνώση του σπίτι δίπλα στον "Μύθο" ή στην "Πρόβα", το παιδί ή το εγγόνι του να διασκεδάζει εκεί και εκείνος να το καταγγέλλει για την μουσική. Είναι λίγο άχαρο.
Γενικά για να κλείσω αυτό το 1ο μέρος, τα Καμένα Βούρλα πρέπει να ξαναβρούν την χαμένη τους ταυτότητα και να αποφασίσουν πως θα ξανάλανσαριστούν στην αγορά. Το παλιό μοντέλο πέθανε και του κάναμε και τα 40.
Αυτά για την ώρα, θα επανέλθω. Περιμένω τα σχόλιά σας

Ευχαριστώ,
Πάνος Μπαλτάς

Ανώνυμος είπε...

θα θελα να μου πεις ποιο ενοίκιο θεωρείς ακριβό.. μάλλον αυτό που πληρώνει ο ενοικιαστής 1 μηνιάτικο κάθε πεντάμηνο!! κάτω από 30 ευρώ το βράδι (όχι για ενοίκιο) αλλά για 15ήμερη τουλάχιστον παραμονή τουριστών σε μικρό δυαράκι είναι κοροϊδία!! αλλά ξέχασα πόσο εύκολα κατατίθενται τα 10€ για ποτάκι!! για να ανέβει το κλίμα απαιτείται κεντρική ενέργεια από το κράτος και κυρίως ΟΧΙ ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΘΕΑΜΑ ΣΤΗ ΓΕΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΠΟΥ ΔΕ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΑΓΑΖΙΑ!!