13 Δεκεμβρίου 2010

Κυβερνητικό «κρας τεστ»

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Την Τρίτη ψηφίζεται από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τις δραστικές αλλαγές σε εργασιακά και ΔΕΚΟ, εν μέσω κινητοποιήσεων από τους εργαζομένους και υποβόσκουσας δυσαρέσκειας από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Συνάντηση Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς την ίδια ημέρα.
«Διμέτωπος αγώνας» της κυβέρνησης σε κοινωνία και σε εσωκομματικό επίπεδο
Πονοκέφαλο για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελούν οι εσωκομματικές διαφοροποιήσεις με αφορμή το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις νέες ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις, τις περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ και τις φορολογικές αλλαγές, που συζητείται τη Δευτέρα στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος.

Αυτό που αναζητείται στο κυβερνών κόμμα είναι ο τρόπος κατευνασμού των διαφωνούντων, αφού εκτός από το «κρας τεστ» της Τρίτης, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ακολουθεί η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.

Εξάλλου, την Τρίτη θα[.....]

πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο τις αλλαγές που θα συζητηθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής και αφορούν το μέλλον της Ευρώπης την επόμενη δεκαετία με αιχμή τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Όσον αφορά τους τριγμούς στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, ήδη εμφανίζονται οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών κυρίως στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους.

Σε αυτή τη δύσκολη πολιτικά στιγμή η διαχείριση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος μοιάζει με ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί, δοθέντος του τι συνέβη με το μνημόνιο το Μαΐο και τις διαγραφές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Οι πληροφορίες ως τώρα αναφέρουν ότι η πολιτική ζύμωση που έχει αποφασίσει το Μαξίμου για να κατευναστούν οι όποιες αντιδράσεις θα γίνει σε δύο επίπεδα.

Είτε να υπάρξει μία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, είτε να γίνει προσέγγιση όσων βουλευτών δείχνουν να διαφωνούν ώστε να υπάρξει κατευνασμός και να μην εκδηλωθούν απώλειες για το κυβερνών κόμμα παρόμοιες με αυτές τις ψηφοφορίας του Μαϊου.

Οι ίδιες πληροφορίες του ΣΚΑΪ θέλουν ακόμη και κορυφαίους υπουργούς να προσπαθούν τις επόμενες ημέρες να παίξουν τον ρόλο του πυροσβέστη προς τους πιθανούς διαφωνούντες ώστε να προλάβουν δυσάρεστες εξελίξεις στις επερχόμενες ψηφοφορίες.

Μάλιστα, τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν οι κοινοβουλευτικοί τομείς εργασίας οικονομικών και κοινωνικής ασφάλισης του ΠΑΣΟΚ προκειμένου οι βουλευτές να ενημερωθούν από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την Λούκα Κατσέλη.

Αναφορικά με το μέτωπο των κινητοποιήσεων, οι επιτελείς του Μαξίμου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από συνδικαλιστικούς φορείς των ΔΕΚΟ που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ καθώς και για την στάση συνδικαλιστικών φορέων που ακόμη δεν έχουν εκφραστεί επί των νέων ρυθμίσεων

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: