15 Δεκεμβρίου 2010

Ψηφίστηκε επί της αρχής - Εκτός ΚΟ ο Ευ. Παπαχρήστος

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Με 156 ψήφους υπέρ και 130 κατά ψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ, ενώ ο πρωθυπουργός προχώρησε στη διαγραφή από την ΚΟ του κόμματος του βουλευτή Πρέβεζας, Ευάγγελου Παπαχρήστου, ο οποίοςψήφισε αρνητικά. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαχρήστος, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, είχε χαρακτηρίσει «άδικο» το νομοσχέδιο, επικρίνοντας τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας ότι «δίνουν την ευκαιρία να αρθεί και η τελευταία άγκυρα που προστάτευε τους μισθούς από την κάθοδο».

Εν τω μεταξύ η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, επέφερε τροποποίηση στο άρθρο 14, όπου θεσμοθετούνται οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δυνητικά κατώτερες των αντίστοιχων κλαδικών, διαγράφοντας την πρόβλεψη για δωδεκάμηνη ισχύ τους. Η κ. Κατσέλη επικαλέστηκε[.....]

νομικές εκτιμήσεις πως η σχετική αναφορά συνιστά «νομικό πλεονασμό». Έντονη ήταν η αντίδραση των κ.κ. Παπαδημούλη και Λαφαζάνη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι υποστήριξαν πως με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος για πολυετείς, μισθολογικά υποβαθμισμένες, επιχειρησιακές συμβάσεις.

Κατά την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέρριψε τις επικρίσεις περί κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους, τονίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι σήμερα δεν χρειάζονται τους εύκολους εργατοπατέρες. Θέλουν κανόνες και αυτό διασφαλίζει το νομοσχέδιο αυτό».«Επιχειρούμε να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας, κάνοντας ταυτόχρονα τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ επεσήμανε ότι γνώμονας είναι το δημόσιο συμφέρον και όχι το πολιτικό κόστος. Αναφερόμενος στις ΔΕΚΟ και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που προωθεί η κυβέρνηση, επανέλαβε πως η βούληση της κυβέρνησης είναι να μην γίνουν απολύσεις και να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των ΔΕΚΟ.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών απέσυρε τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προέβλεπε διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο, ύψους 24 δισ. ευρώ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύθηκε ότι θα επανακαταθέσει ρύθμιση για έναν μηχανισμό διαγραφής χρεών σε επόμενο νομοσχέδιο. Παράλληλα προανήγγειλε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιοποιήσει στο Διαδίκτυο τη λίστα όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλετών του Δημοσίου.

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη επανέλαβε ότι δεν καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις, αποδυναμώνονται οι ατομικές συμβάσεις και ζήτησε «να σταματήσει η κινδυνολογία περί μειώσεων μισθών στον ιδιωτικό τομέα». «Λέτε ότι οι εργοδότες κάνουν ήδη ό,τι θέλουν. Αν κάνουν όμως ήδη ό,τι θέλουν τότε φταίει η ρύθμιση για την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας;», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι η απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών είναι εκείνη που οδηγεί στην υπάρχουσα την αναρχία στην αγορά εργασίας. Η κ. Κατσέλη επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή η αγορά εργασίας είναι άναρχη και ανεξέλεγκτη, καθώς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών. «Η αγορά εργασίας βρίσκεται σε ύφεση, χιλιάδες εργαζόμενοι αγωνιούν για το μέλλον της εργασίας τους», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η προώθηση πολιτικών που δίνουν απάντηση σε πιεστικά προβλήματα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του μνημονίου.

Σφοδρή κριτική

Οι τόνοι ανέβηκαν με την έναρξη της συνεδρίασης και με αφορμή τη διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία εισήχθη το νομοσχέδιο. «Δεν είναι δυνατόν από το 1974 να έχουν ψηφιστεί 18 νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μόνο σε ένα χρόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να έχει ψηφίσει επτά νομοσχέδια με αυτή τη διαδικασία», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Εξαπάτηση του λαού καταλόγισε στην κυβέρνηση ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Βρούτσης. Όπως είπε, «προεκλογικά δεσμευόταν ότι δε θα ληφθούν άλλα μέτρα, ωστόσο με το νομοσχέδιο αθέτησε τη δέσμευσή της.»

Ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και των άρθρων ζήτησε το ΚΚΕ. «Τώρα αρχίζει ουσιαστικά ο πόλεμος» τόνισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και έβαλε κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας τη για συκοφάντηση των εργαζομένων και νομοθέτηση εν γνώσει του ότι το Μνημόνιο θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους και των ελλειμμάτων. Τέτοιου είδους μέτρα, «στην καλύτερη περίπτωση θα εξασφαλίσουν φθηνό χρήμα, που δεν θα πάει όμως στους μισθούς, στις συντάξεις, για την παιδεία, ή την υγεία, αλλά στους επιχειρηματίες για να ξαναμπούν στον κύκλο της κερδοφορίας» υποστήριξε.

Προτάσεις για μια διαφορετική πολιτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, κατέθεσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για ανικανότητα χειρισμού των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. «Σας καλώ να αλλάξετε πολιτική - κι αν δεν μπορείτε, να σηκωθείτε να φύγετε. Γιατί οδηγείτε την χώρα από μαρασμό σε μαρασμό, είναι λάθος, είναι θάνατος, είναι το μνημόσυνο της Πατρίδας» ανέφερε ο κος Καρατζαφέρης.

Ως τον πιο αντεργατικό και αντικοινωνικό νόμο που έχει έρθει ποτέ στο Κοινοβούλιο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το πολυνομοσχέδιο για εργασιακά και ΔΕΚΟ. «Ως πότε θα καταπίνετε τη συνείδησή σας;», ρώτησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «αυτός ο κατήφορος σταματημό δεν έχει», καθώς, όπως είπε, με το Μνημόνιο Νούμερο 3 έρχονται «νέα απαράδεκτα μέτρα».

Χτύπημα στην καρδιά του κοινωνικού κράτους χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο ο Φώτης Κουβέλης.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: