23 Δεκεμβρίου 2010

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2011

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών επί του προϋπολογισμού
Υπερψηφίστηκε τελικά τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Πέμπτης, και χωρίς καμία νέα διαρροή βουλευτή για την κυβέρνηση, ο προϋπολογισμός του 2011.

Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν και οι 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, και κατά οι 142 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε μόνο τις δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με εξαίρεση τον βουλευτή της, Πάνο Καμμένο, που καταψήφισε το σύνολο του προϋπολογισμού.

«Όχι σε όλα» δήλωσαν επίσης, τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και οι[.....]

ανεξάρτητοι βουλευτές, που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ (Δημαράς, Σακοράφα, Οικονόμου και Παπαχρήστος) και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που ανήκουν στην Δημοκρατική Συμμαχία και την Δημοκρατική Αριστερά.

Από την συνεδρίαση απουσίασαν οι βουλευτές της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης και Τ. Ιατρίδου, οι οποίοι γνωστοποίησαν την τοποθέτησή τους με επιστολές, που δεν αναγνωρίζονται ως έγκυρες ψήφοι.


“Τα επώδυνα μέτρα είναι πίσω μας” διαβεβαίωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό. «Συζητάμε τον πρώτο προϋπολογισμό της χώρας υπό καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε "πάλη έξω από το κοινοβούλιο", ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης προέκρινε ως μόνη λύση τη μετάθεση του χρέους της Ελλάδας για μία δεκαετία, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας από την κυβέρνησης.

Και την Τετάρτη δεν έλειψαν τα πυρά απο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

"Σπαταλήσαμε τις τεράστιες δυνατότητες των Ελλήνων"
“Δεν θα χρεοκοπήσουμε. Το 2012 θα μπούμε σε τροχιά ανάκαμψης. Τα επώδυνα μέτρα είναι πίσω μας” διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή. “Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν πίστευα στην Ελλάδα και στις τεράστιες δυνατότητες των Ελλήνων, τις οποίες σπαταλήσαμε”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.


Κατηγόρησε δε τη ΝΔ για έλλειψη ειλικρίνειας και τον Αντώνη Σαμαρά για διγλωσσία, προσθέτοντας πως ο Κώστας Καραμανλής, ήξερε το μέγεθος του ελλείμματος και προτίμησε να λιποτακτήσει. Όσον αφορά στο θέμα των ευρωομολόγων, κάλεσε τον κ. Σαμαρά να μν δημιουργεί εντυπώσεις, σημειώνοντας ότι είχαν συζητήσει το θέμα.

Σχετικά με το θέμα της χρεοκοπίας, τόνισε ότι η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα, αλλά κατάφερε να την αποφύγει. “Όπως διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες μέχρι τώρα, έτσι θα τις διαψεύδουμε μέχρι να μας αφήσουν ήσυχους. Δεν θα κάνουμε το χατήρι στους οίκους αξιολόγησης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το 2010 η χώρα πέρασε μια κόλαση, αλλά στάθηκε όρθια σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι οι Έλληνες πληρώνουμε την ανειλικρίνεια που δείξαμε στο παρελθόν.

«Το ΔΝΤ μας έφταιξε; Εμείς δεν είχαμε ευθύνη για την διαφθορά του ΕΣΥ; Για την απίστευτη γραφειοκρατία, για τις πελατειακές σχέσεις, τον συγκεντρωτισμό, την έλλειψη περιφερειακής ανάπτυξης, το ότι φτιάξαμε γεωργία εξαρτημένη από επιδοτήσεις χωρίς να είναι ανταγωνιστική, ότι τα πανεπιστήμιά μας είναι απαράδεκτα χαμηλά στην διεθνή κατάταξη, ότι τα νησιά μας δεν έχουν αποχετεύσεις, χώρους απορριμμάτων, χώρους αναψυχής, ότι βάζαμε κουμπάρους σε επιτελικές θέσεις της δημόσιας διοίκησης; Ότι έγιναν χαριστικές φορολογικές ρυθμίσεις για τράπεζες, ισχυρούς και πλουσίους;» αναρωτήθηκε κατόπιν ο πρωθυπουργός.


«Προϋπολογισμός υπό καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας»
«Σήμερα συζητάμε τον πρώτο προϋπολογισμό της χώρας υπό καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας», δήλωσε στη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι «την κυριαρχία της χώρας μας θα την υπερασπιστούμε και την αξιοπρέπειά μας θα την ανακτήσουμε».

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πως «μας οδήγησε στο μηχανισμό στήριξης και σήμερα κρύβεται πίσω από το Μνημόνιο», ενώ τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ο καθρέφτης της αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει την κρίση».
Αναφερόμενος στο Μνημόνιο, σημείωσε ότι «είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πως δεν πρέπει να ασκείται η οικονομική πολιτική».

«Συνένοχοι στο δρόμο της χρεοκοπίας που έχετε επιβάλλει, δεν πρόκειται να γίνουμε. Γιατί είναι απολύτως άδικο και αποδεικνύεται πολλαπλά αναποτελεσματικό. Μεμονωμένες διαρθρωτικές αλλαγές τις ψηφίζουμε, γιατί είναι μέρος του δικού μας προγράμματος. Αλλά από μόνες τους δεν αρκούν πια. Χρειάζεται να φύγουμε μπροστά με ανάκαμψη. Με επανεκκίνηση της οικονομίας. Κι αυτό ούτε το κάνετε, ούτε το συνειδητοποιείτε καν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρης της ΝΔ σημείωσε πως το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό: «Ακούστε: Τον Προϋπολογισμό σας δεν θα τον ψηφίσουμε. Και πώς να τον ψηφίσουμε, άλλωστε; Αφού σύντομα θα τον αλλάξετε κι αυτόν, όπως κάνατε τόσες φορές με τον περσινό. Αλλά δεν αρκεί να αλλάζετε τον Προϋπολογισμό, κάθε τόσο, με "μπαλώματα" Αλλάξτε πολιτική μια και καλή».

«Οι εργαζόμενοι να ετοιμάζονται για πόλεμο»
«Η πάλη πρέπει να γίνει έξω από το κοινοβούλιο», υποστήριξε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής. "Οι εργαζόμενοι οφείλουν να κατανοήσουν την αιτία της κρίσης και να ετοιμάζονται για έναν πραγματικό πόλεμο, συνειδητό, σχεδιασμένο, οργανωμένο, που να έχει έκβαση την ανατροπή της εξουσίας» τόνισε.

«Εμείς σαν κόμμα, χωρίς να παραιτούμαστε από τον καθημερινό αγώνα για κατακτήσεις, θεωρούμε πως σήμερα πρέπει να τεθεί το ζήτημα της εξουσίας. Πρώτα θα μπει αντικειμενικά στην ημερήσια διάταξη, για να δημιουργηθούν υποκειμενικά αυτές οι προϋποθέσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων η γ.γ. του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, η κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα δεν διαφέρει από την κρίση στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. «Δεν δεχόμαστε ότι η αιτία της κρίσης είναι το σπάταλο κράτος», υπογράμμισε.

Η παρούσα οικονομική κρίση στην Ελλάδα, είναι τμήμα της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, στον καταμερισμό του οποίου έχει ενταχθεί η ελληνική αστική τάξη και οικονομία - εξήγησε η κα Παπαρήγα.

Παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς, «ανάπτυξη υπήρξε και δεν έγινε με δανεικά, αλλά με εσωτερική συσσώρευση κεφαλαίων, από την εκμετάλλευση του λαού. Αν σήμερα, τα πράγματα περιπλέκονται σε σχέση με την κρίση της εποχής του Τρικούπη, αυτό οφείλεται στην θέση της Ελλάδας στο διεθνές καπιταλιστικό σύστημα» ανέφερε.

«Ζούμε την κατάληξη μιας πορείας λαθεμένης»
«Ζούμε την κατάληξη μιας πορείας λαθεμένης», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο κ. Καρατζαφέρης επέρριψε ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα για την κατάσταση της οικονομίας, σημειώνοντας πως από το 1974 έως σήμερα άλλαξαν 23 υπουργοί Οικονομικών, ενώ επεσήμανε πως «είμαστε η 28η πιο ισχυρή οικονομία και δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς δανεικά».

Συνεχίζοντας παραδέχθηκε πως «το χρήμα της τρόικας είναι εξαιρετικά ακριβό», ωστόσο διερωτήθηκε αν έχει κανείς άλλη πρόταση τώρα για να βρούμε λεφτά φθηνότερα, απαντώντας πως δεν υπάρχει άλλη πρόταση.

Σύμφωνα με τον κ. Καρατζαφέρη, «η λύση είναι μία. Η Ελλάδα πρέπει να βρει τον τρόπο να μεταθέσει το χρέος της μια δεκαετία».

«Περνάμε μια μεγάλη κρίση που θέλει γενναίες αποφάσεις. Δεν τις βλέπω», τόνισε, προσθέτοντας πως πρέπει να αλλάξουμε ρότα.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη ουσιαστικής συναίνεσης: «Μην ακούμε ότι δεν μπορείτε να τα βρείτε με τον κ. Σαμαρά. Εδώ τα βρήκε ο Μπουτάρης με τον Ανθιμο».

«Κύριε Πρωθυπουργέ θα μπει κανείς φυλακή;», ρώτησε τον κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην υπόθεση της Siemens

Καταλήγοντας, σημείωσε πως πρέπει να βάλουμε «μπροστά τις μηχανές. Αυτό που με φοβίζει είναι ότι ο Έλληνας έχει σκύψει το κεφάλι. Η πρότασή μου είναι να απευθυνθούμε στον Έλληνα και να του πούμε να σηκώσει το κεφάλι και να κάνει αυτά που δεν μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση».

«Βουλιάζετε την Ελλάδα στην ύφεση»
«Βουλιάζετε την Ελλάδα στην ύφεση και στην κρίση χρέους, γιατί το τελευταίο που σας ενδιαφέρει εσάς και την τρόικα και την οικονομική ολιγαρχία που σας στηρίζει, είναι το χρέος", τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι οι "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", δηλαδή το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και η κατάργηση κάθε προστασίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μπορεί να μειώθηκε το έλλειμμα κατά έξι μονάδες, αλλά αυξήθηκε η ύφεση κατά 4,2%, γεγονός που σημαίνει εκτόξευση της ανεργίας.

"Δηλαδή οι άνθρωποι που μένουν άνεργοι θα πρέπει να πειστούν ότι τους κάνατε φτωχούς και εξαθλιωμένους για να τους σώσετε από τη χρεοκοπία; Δεν θα σας πιστέψουν"

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο πυρήνας της πολιτικής του μνημονίου είναι το επιχείρημα της εσωτερικής υποτίμησης, δηλαδή "η εξαθλίωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα ώστε να πέσουν οι τιμές, αν αυξηθούν οι εξαγωγές, κι η οικονομία να γίνει ανταγωνιστικότερη".

Όμως, συνέχισε, το αποτέλεσμα ήταν να τσακιστούν οι μισθοί και οι εργασιακές σχέσεις, να απελευθερωθούν οι απολύσεις και οι εξαγωγές αντί να αυξηθούν να μειωθούν, διότι οι εταιρείες που εξάγουν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εσωτερική ζήτηση.

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι αντί της αύξησης των εξαγωγών, βουλιάζει η αγορά, και κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα μαγαζιά: "Κρύβεστε από την κοινωνία και δεν λογοδοτείτε. Με αυτόν τον προϋπολογισμό επιχειρείτε την πιο βίαιη διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου, την πιο βίαιη αναδιανομή εις βάρος των δυνάμεων της εργασίας"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί τη δημόσια περιουσία "προκειμένου να δώσει τα φιλέτα στους αετονύχηδες".

Όσον αφορά στο σκέλος των δαπανών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζει σφαγή και απολύσεις στο δημόσιο τομέα, οι εξοπλιστικές δαπάνες παραμένουν υπερβολικά υψηλές

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: