27 Δεκεμβρίου 2010

Φόροι 2011: Τι αλλάζει σε ΦΠΑ, ΙΧ, ακίνητα, επιχειρήσεις

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Την ώρα που η ύφεση θα πλήξει περισσότερο όλες τις κατηγορίες πολιτών, περισσότερους φόρους ύψους 4 δισ. ευρώ θα αναζητήσει η κυβέρνηση το 2011.

Τρίτη αύξηση του ΦΠΑ σε εννέα μήνες, εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, απόδοση των τεκμηρίων, αύξηση των αντικειμενικών αξιών, φορολόγηση των αυθαίρετων κτισμάτων και στη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών.

Ποιοι είναι οι νέοι φόροι και ποιοι οι στόχοι των εσόδων:

*Αύξηση ΦΠΑ από [.....]

11% σε 13%, στόχος 800 εκατ. ευρώ


* ΦΠΑ σε επαγγέλματα που εξαιρούνταν για πρόσθετα έσοδα 100 εκατ. ευρώ


*Επιβαρύνεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς φέρνει η αύξηση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης, από την οποία το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα εισπράξει 600 εκατ. ευρώ


*Οι κερδοφόρες επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά 1 δισ. ευρώ.


*Ιδιαίτερο βάρος δίνει ο προϋπολογισμός στα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής παράλληλα με την επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης των προστίμων από όπου το υπουργείο περιμένει να εισπράξει 1,590 δισ. ευρώ


*Αυξημένη στα 700 εκατομμύρια ευρώ είναι και η πρόβλεψη από τα τεκμήρια φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών


*Από την 1η Ιανουαρίου επιβάλλεται φόρος και στις παροχές σε είδος όπως στα ΙΧ για είσπραξη 150 εκατ. ευρώ


*Από τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων αναμένονται έσοδα 50 εκατ. ευρώ


*Φόρος στα αυθαίρετα, στόχος είναι 300 εκατ. ευρώ


*Αύξηση αντικειμενικών αξιών, αναμένονται 270 εκατ. ευρώ


*Πράσινα τέλη, στόχος τα 150 εκατ. ευρώ.




ΦΠΑ αυξημένος για τρίτη φορά...


Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% αναμένεται ότι θα προκαλέσει κύμα ανατιμήσεων σε δεκάδες βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες. Αύξηση τιμών θα υπάρξει σε εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία, αφού ο συντελεστής ΦΠΑ από 5,5% ανεβαίνει στο 6,5% ενώ αντίθετα θα μειωθούν οι τιμές στα φάρμακα και τις υπηρεσίες ξενοδοχείων, δωματίων και κάμπινγκ, καθώς ο ΦΠΑ μειώνεται από το 11% στο 6,5%.

Επίσης, από την 1η Γενάρη αυξάνεται κατά 20 λεπτά το πακέτο τα τσιγάρα λόγω της αναπροσαρμογής του πάγιου φόρου από το 10% στο 15%.


Εξίσωση φόρου πετρελαίου κίνησης/θέρμανσης


Από την επόμενη σεζόν θα προχωρεί από τον Οκτώβριο του 2011 στην εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ενώ την ίδια στιγμή ανακοινώνει ότι θα χορηγήσει επίδομα θέρμανσης με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια. Έτσι ο αριθμός των πολιτών που θα καταφέρουν να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης θα είναι πολύ λιγότερος σε σύγκριση με ότι ισχύει σήμερα, όπου το κάθε νοικοκυριό προμηθεύεται το πετρέλαιο θέρμανσης με χαμηλή φορολογία. Υπολογίστε ότι σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται προς 0,78 λεπτά το λίτρο και το κίνησης 1,30 ευρώ, τότε όλοι καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη θα είναι η επιβάρυνση για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.


...κατά τα λοιπά,


στην αγορά κατοικίας χωρίς έλεγχο του «πόθεν έσχες» θα είναι για δυο χρόνια η αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα και μέχρι ποσού 200.000 ευρώ. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αναθερμάνει την αγορά ακινήτων όπου εντοπίζονται πάνω από 150.000 αδιάθετες νεόδμητες κατοικίες. Πιθανότατα το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά από τις 23 Απριλίου 2010.


-Με το νομοσχέδιο μειώνεται από τη χρήση του 2011 ο συντελεστής φορολογίας των αδιανέμητων κερδών στο 20% από 24% που είναι σήμερα.


-Αναβάλλεται για έναν ακόμη χρόνο ο νέος φόρος υπεραξίας στις μετοχές
Επιπρόσθετα οι προωθούμενες αλλαγές στην φορολογία του καπνού θα έχουν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν νέες αυξήσεις τιμών στα τσιγάρα κατά 0,10- 0,20 ευρώ το πακέτο.
Τέλος η μείωση του τέλους ταξινόμησης όποτε κι αν θεσμοθετηθεί θα φθάνει στο 50% για Ι.Χ έως 2000 κυβικά.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: