23 Δεκεμβρίου 2010

Αλέκα προς Γκλέτσο...."Μην σας παρασύρει η άγνοιά σας...."

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Αναδημοσίευση από www.lamiafm1.gr

Τη δική της θέση,μετά την επιστολή που έστειλε στη σημερινή Δημαρχο Στυλίδος ,ο νεοκλεγείς Δήμαρχος Απόστολος Γκλέτσος, κατεθέτει με γραπτή δηλωσή της η κα Αλέκα Καραγεώργου-Σχορετσιανίτη.

Κύριε Γκλέτσο,

Διαβάζοντας την υπ’ αριθμ. 10327/17-12-2010 επιστολή σας σχετικά με την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Δήμου στο κτίριο του παλαιού Α΄ Δημοτικού Σχολείου της Στυλίδας – την οποία εκτός από την ανάρτησή της σε ιστοσελίδες, δημοσιεύσατε και σε τοπικές εφημερίδες της Λαμίας – διαπίστωσα με λύπη μου ότι στο πρώτο κείμενο που υπογράφετε ως νεοεκλεγείς Δήμαρχος του νέου Δήμου χωρίς να έχετε ακόμη αναλάβει τα καθήκοντα σας, χρησιμοποιείτε ύφος επιθετικό έως και απειλητικό για το πρόσωπό μου.

Θέλω να πιστεύω ότι[.....]

αυτό οφείλεται στον παρορμητικό χαρακτήρα και την άγνοιά σας για την λειτουργία του Δήμου και ότι πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε πως με τέτοια νοοτροπία δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα πολύ δύσκολα προβλήματα, μπροστά στα οποία θα βρίσκεστε συνεχώς.

Από την πλευρά μου θα σας απαντήσω – όχι βέβαια σε ανάλογο ύφος – και θα σας ενημερώσω πλήρως για το συγκεκριμένο θέμα της επιστολής σας.

1. Το παλαιό Α΄ Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας, (κτισμένο το 1910) εκτός από την παλαιότητά του, είχε πληγεί από τους σεισμούς και χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές ήταν πλέον ακατάλληλο για τη στέγαση μικρών μαθητών.

Μετά από προσπάθειες 25 ετών για την κατασκευή νέου Σχολείου, καταφέραμε επί Δημαρχίας μου, την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ, του Υπουργείου Παιδείας, που ολοκληρώθηκε και από το 2009 εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν σ’ αυτό, το Α΄ Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο.

Το παλαιό κτίριο, εγκαταλελειμμένο πλέον αλλά συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης και τις αναμνήσεις των Στυλιδιωτών κάποιας ηλικίας, έπρεπε είτε να κατεδαφιστεί ή να αναπαλαιωθεί για κάποια συγκεκριμένη χρήση, χωρίς ωστόσο καμιά προοπτική χρηματοδότησής του από κάποιο πρόγραμμα.

Τότε εντελώς προσωπικά, είχα την ιδέα της αποκατάστασης του παλαιού κτιρίου με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του Δήμου, προκειμένου να στεγαστούν οι υπηρεσίες του, κάποιες απ’ τις οποίες ήταν εγκατεστημένες σε μισθωμένα ακίνητα. Η πρότασή μου αυτή εγκρίθηκε από το Δ.Σ. ακόμα και με την ψήφο ορισμένων συμβούλων της μειοψηφίας. Επειδή όμως η συνολική δαπάνη του έργου δεν ήταν δυνατόν να εγκριθεί και να διατεθεί εφ’ άπαξ, εξ’ αιτίας της οικονομικής αδυναμίας του Δήμου για κάτι τέτοιο, το έργο ολοκληρώθηκε σταδιακά με αναμορφώσεις του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού. Δεν έλειψαν βέβαια οι κατηγορίες εις βάρος μου μέσα στο Δ.Σ., με πρόσχημα τις «κατατμήσεις έργων».

Ελπίζω πως σήμερα δεν μπορούν να επιμένουν στις κατηγορίες τους αυτές καθώς οι εξελίξεις με τον “Καλλικράτη” με δικαιώνουν πλήρως.

Πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι η πρότασή μου για την αποκατάσταση του παλαιού κτιρίου και την στέγαση σ’αυτό υπηρεσιών του Δήμου, δεν έγινε γι’ αυτές του “Καλλικράτειου” Δήμου Στυλίδας, για τον απλούστερο λόγο ότι τότε ο “Καλλικράτης” και η τελική του μορφή, δεν είχαν καν δρομολογηθεί. Κατά συνέπεια η ιδέα μου για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου έργου πρέπει νομίζω να θεωρηθεί ευτύχημα, καθώς είναι ήδη έτοιμο να στεγάσει τις υπηρεσίες του διευρυμένου πλέον Δήμου Στυλίδας.

2. Μου επιρρίπτετε την ευθύνη ότι : α) δεν φρόντισα για την απαιτούμενη επαύξηση της ισχύος του ηλεκτρικού ρεύματος της Δ.Ε.Η. β) τη μεταφορά του κέντρου “ΣΥΖΕΥΞΙΣ” και γ) για την καθαριότητα του χώρου.

Θα έπρεπε όμως να γνωρίζετε ότι τη δαπάνη των 7000 € για την επαύξηση της ισχύος του ρεύματος, η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου δεν είχε τη δυνατότητα τη δεδομένη χρονική στιγμή να καταβάλει (προεκλογικά). Η δαπάνη αυτή απαιτεί έκδοση ΧΕΠ, ορισμό υπολόγου και απόδοση λογαριασμού, ο οποίος δεν επιτρέπεται τον τελευταίο μήνα του έτους (αρ. 32).

Όσο για τη δυνατότητα συμψηφισμού της συγκεκριμένης δαπάνης με τους περιοδικούς λογ/σμούς της Δ.Ε.Η. σε βάρος του Δήμου, ο κίνδυνος να θεωρηθεί αυτό ως έντεχνη αποφυγή του ελέγχου από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον καταλογισμό της ευθύνης σε προσωπικό επίπεδο, είναι προφανής. Έχω κάθε δικαίωμα να υποθέσω ότι σεις ο ίδιος ο οποίος έχετε κάνει ήδη προσφυγή στη Περιφέρεια για τον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων του τελευταίου Δ.Σ., (29/11/2010) θα ήσασταν ο πρώτος που θα προσβάλατε μια τέτοια απόφαση για τον τρόπο καταβολής της δαπάνης των 7.000 €.

Αλλά και για τη μεταφορά του κέντρου “ΣΥΖΕΥΞΙΣ” απορώ για την απαίτησή σας να το πραγματοποιήσει η “απερχόμενη Δήμαρχος” – όπως αυτάρεσκα συνεχώς με αποκαλείτε – όταν αυτή προϋποθέτει τον προσδιορισμό των Υπηρεσιών που θα εγκατασταθούν στο κτίριο που αποκαταστάθηκε, την διάταξη τους μέσα σ’ αυτό και πολλές άλλες προϋποθέσεις, και δεν επιτρέπεται να γίνει ερήμην των άλλων Δήμων που συνενώθηκαν με τη Στυλίδα. Αυτό όμως δεν είναι υποχρέωση δική μου αλλά δική σας. Δική μου υποχρέωση είναι η παράδοση ενός Καποδιστριακού Δήμου σε πλήρη και άρτια λειτουργία πράγμα που πράττω και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Η επί πλέον παράδοση ενός ανακαινισμένου κτιρίου, δεν ήταν υποχρέωσή μου αλλά τελικά αποδεικνύεται ευεργέτημα για το νέο Δήμο.

Για την καθαριότητα των χώρων του κτιρίου, είναι νομίζω υπερβολικό να με κατηγορείτε, όταν είναι προφανές ότι αυτό είναι υπόθεση δυο – τριών ημερών από πλευράς της υπηρεσίας καθαριότητας που έχει την ευχέρεια να το πραγματοποιήσει χωρίς καμιά δική μου εντολή αλλά απλά και μόνο με τον συνήθη προγραμματισμό υπό την καθοδήγηση και εποπτεία του αρμοδίου προϊσταμένου τμήματος.

3. Η επιστολή – κατηγορητήριο που μου αποστείλατε, είμαι βέβαιη ότι είναι αποτέλεσμα προτροπής κάποιων στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Γνωρίζετε όμως ότι η Τεχνική Υπηρεσία εκεί όπου ακόμα στεγάζεται, λειτουργεί άψογα και με πλήρεις ανέσεις. Έπρεπε συνεπώς να αναρωτηθείτε γιατί κόπτονται για την άμεση μεταστέγαση τους; την απάντηση θα έπρεπε να τη γνωρίζετε και σεις.

Δεν είναι όμως αντιδεοντολογικό και δείγμα μιας καταστροφικής υπαλληλικής νοοτροπίας – που δεν θα έπρεπε να υποθάλπετε ως νέος Δήμαρχος, – κάποιων στελεχών ενός μόνο Δήμου, όσο και αγνές να είναι οι προθέσεις τους, να προαποφασίσουν για τη διάταξη των γραφείων και γενικότερα του συνολικού χώρου, αγνοώντας τους συναδέλφους των άλλων δύο Δήμων;

Αναφέρετε στην επιστολή, ότι άλλοι Δήμοι έχουν ήδη (όχι είδη όπως γράφετε) προβεί στην μεταστέγαση και λειτουργία των κεντρικών τους υπηρεσιών όπως π.χ. ο Δήμος Λαμίας.

Μπορείτε να μου αναφέρετε κάποιον απ’ αυτούς τους Δήμους π.χ. της Φθιώτιδας; Για το Δήμο της Λαμίας, που ανήκει στις λίγες περιπτώσεις που δεν κατάφερε να αποκτήσει ιδιόκτητο Δημαρχείο (πλην του πολύ μικρού παλαιού), σας πληροφορώ ότι η μεταστέγαση στο παλαιό Νοσοκομείο της Πόλης, είχε ήδη δρομολογηθεί πριν από τον “Καλλικράτη” γιατί ήταν υποχρεωμένος να εγκαταλείψει το μισθωμένο ακίνητο που μέχρι σήμερα στεγαζόταν.

Ο Δήμος Στυλίδας, συμπληρωματικά έστω,είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις – αν όχι μοναδική – που βρέθηκε με έτοιμο κτίριο για τη νέα του διευρυμένη μορφή.

5. Κάνετε λόγο στην επιστολή σας για πολιτική πικρία ή σκοπιμότητα από την πλευρά μου, προφανώς επειδή δεν εκλέχτηκα και πάλι Δήμαρχος Στυλίδας. Σ’ ένα επίσημο έγγραφό σας θα έπρεπε να αποφύγετε τέτοια αναφορά, που αποτελεί για μένα προσωπική προσβολή όταν μου αποδίδετε τις ενέργειές μου για θέματα λειτουργίας του Δήμου σε τέτοιες σκοπιμότητες. Αποδέχομαι την λαϊκή ετυμηγορία χωρίς αυτή να επηρεάζει τις ενέργειές μου ως Δημάρχου ακόμα της Στυλίδας, ανεξάρτητα αν αυτή είναι σωστή ή λαθεμένη, όπως πολύ συχνά συμβαίνει στη χώρα μας και διαπιστώνεται εκ των υστέρων.

Οι πάντες κρινόμαστε και επανακρινόμαστε συνεχώς και σημασία έχει η τελική κρίση για τον καθένα μας, όταν θα έχουμε οριστικά αποχωρήσει από την οποιαδήποτε δραστηριότητά μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι μόνο.

6. Σε κάθε περίπτωση, προσωπικά, ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Στυλίδας, μαζί με τους εκλεγμένους συνεργάτες μου, είμαστε αποφασισμένοι ν’ασκήσουμε τα καθήκοντά μας εποικοδομητικά για την ανάπτυξη του νέου Δήμου και θα είμαστε συμπαραστάτες σε κάθε σωστή και γόνιμη ενέργειά σας.

Δικό σας είναι το πρόβλημα μιας αποτελεσματικής και καρποφόρου λειτουργίας του Δ.Σ., χωρίς παρορμητικές, άσκοπες και ζημιογόνες αντιπαραθέσεις, που στη σημερινή δύσκολη συγκυρία της χώρας μας, αλλά και των “Καλλικρατικών Δήμων ”, μπορεί να αποβούν καταστροφικές.
Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΑΛΕΚΑ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ – ΣΧΟΡΕΤΣΑΝΙΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: