14 Σεπτεμβρίου 2010

Συνεχίζεται η τετραήμερη επίσκεψη των ευρωπαίων εταίρων στην Στερεά

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Συνεχίζεται η τετραήμερη επίσκεψη εκπροσώπων Περιφερειών, Οργανισμών και φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης από πέντε Ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Σουηδία, Ρουμανία, Γαλλία, Βέλγιο) που διοργανώνει από 13 έως και 16 Σεπτεμβρίου η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στα πλαίσια της συμμετοχής της στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα PRESERVE. Η επίσκεψη των Ευρωπαίων εταίρων στη Στερεά Ελλάδα αποσκοπεί στο να τους προσφέρει μία ολοκληρωμένη εικόνα για την τουριστική πολιτική, το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, αλλά και τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητές που διαθέτει η Στερεά Ελλάδα, εφόσον αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στον τομέα του τουρισμού, ως εναλλακτικός προορισμός 12 μηνών το χρόνο.

Για το σκοπό αυτό το πρόγραμμα της τετραήμερης επίσκεψης περιλαμβάνει αφενός μεν 3 θεματικούς κύκλους παρουσιάσεων και συζητήσεων (α.. Ιαματικός Τουρισμός, β. Αγροτουρισμός και γ. Περιφερειακή Τουριστική Ανάπτυξη), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Γαλήνη στα Καμένα Βούρλα και αφετέρου πλήθος επισκέψεων[.....]

τόσο σε σημαντικά μνημεία της Στερεάς Ελλάδας (Δελφοί, Μονή Οσίου Λουκά, Θερμοπύλες), όσο και σε χώρους που έχουν αξιοποιηθεί σαν πρότυπες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως η Λουτρόπολη της Αιδηψού και το πρότυπο Αγρόκτημα Αμφίκαια.

Οι δαπάνες για τη διοργάνωση και τη φιλοξενία των Ευρωπαίων εταίρων μας, καλύπτονται από τον προϋπολογισμό που έχει διασφαλίσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μέσω του προγράμματος PRESERVE (80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση – 20% από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων).

Πρόγραμμα παρουσιάσεων και επισκέψεων

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου2η Θεματική Ενότητα: «Αγροτουρισμός στη Στερεά Ελλάδα»Ομιλητές:α. Μαρία Εμμανουηλίδου, Γεωπόνος, Υποψήφια Διδάκτορας ΑΠΘβ. Γεώργιος Παφίλης, Γενικός Διευθυντής “Φθιωτική Αναπτυξιακή ΑΕ”γ. Βασίλειος Τσιτσιρίγκος, Διευθυντής, ΟΑΣΕ ΑΑΕδ. Τίνα Παπασίνου, Οινολόγος, Κτήμα Χατζημιχάλη
Επίσκεψη στο πρότυπο Αγρόκτημα Αμφίκαια

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου3η Θεματική Ενότητα:«Τουριστική Ανάπτυξη στη Στερεά Ελλάδα»Ομιλητές:α. Λουκάς Μητρόπουλος, Αντιπρόσωπος ΕΟΤβ. Περικλής Καραΐσκος, Αντινομάρχης Ν. Φθιώτιδας, Διεύθυνση Τουρισμούγ. Νικόλαος Πέππας, Διευθυντής, Διεύθυνση Τουρισμού Ν. Εύβοιαςδ. Κωνσταντίνος Λεβέντης, Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης ΞενοδόχωνΕπίσκεψη στο Βυζαντινό Μοναστήρι του Όσιου Λουκά.

Πέμπτη 16 ΣεπτεμβρίουΣυνάντηση των εταίρων του προγράμματοςΕπίσκεψη στις Θερμοπύλες και τον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών

Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνα Διαμαντοπούλου κατά το σύντομο χαιρετισμό της τόνισε μεταξύ άλλων: «Με ιδιαίτερη χαρά θα ήθελα να καλωσορίσω όλους εσάς, τους Ευρωπαίους εταίρους μας στο πρόγραμμα PRESERVE, στην όμορφη Ελλάδα, τα Καμένα Βούρλα και την Περιφέρειά μας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και να κηρύξω την έναρξη των εργασιών του peer review που ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου.

Θα ήθελα πρώτα από όλα να σας ευχηθώ να έχετε μία ευχάριστη, αλλά και πολύ εποικοδομητική παραμονή στο ξενοδοχείο Γαλήνη και την Περιφέρειά μας. Ελπίζω παράλληλα ότι φεύγοντας από εδώ και επιστρέφοντας στις πατρίδες σας, θα έχετε πάρει μαζί σας όμορφες εμπειρίες, γνώσεις, παραστάσεις και αναμνήσεις. Θα μπορείτε να μεταφέρετε στους συμπατριώτες σας ότι η Στερεά Ελλάδα είναι μία περιοχή με πανέμορφα τοπία, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, με ιστορία που ξεκινά από τα βάθη της αρχαιότητας, με φιλόξενους και δημιουργικούς ανθρώπους, αλλά και με μία δυναμική και αναπτυσσόμενη παραγωγική δραστηριότητα και οικονομία.

Μια οικονομία που επιδιώκουμε να έχει στην αιχμή της τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού και του πολιτισμού και την αξιοποίηση του φυσικού τοπίου, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και την παράδοση του τόπου.Για το σκοπό αυτό έχουμε οργανώσει ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα για τους επισκέπτες μας, που περιλαμβάνει από τη μία πλευρά χρήσιμες και ουσιαστικές παρουσιάσεις και συζητήσεις με εξειδικευμένους επιστήμονες, εκπροσώπους φορέων, ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας , και από την άλλη επισκέψεις σε επιλεγμένα σημεία της περιφέρειάς τα οποία διακρίνονται είτε για το αρχαιολογικό και πολιτιστικό τους ενδιαφέρον, είτε για το πώς οι κάτοικοί της περιοχής έχουν συνδυάσει τα αγαθά που τους προσέφερε απλόχερα η φύση με την οικονομία και τον τουρισμό.Έτσι, οι τρεις ενότητες που έχουμε επιλέξει για τις ισάριθμες ημερίδες που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο αυτό, δεν είναι τυχαίες.

Η πρώτη αφορά στον Ιαματικό τουρισμό, καθώς η Στερεά Ελλάδα είναι μία περιοχή της Ελλάδας στην οποία περισσότερο από κάθε άλλη είναι συγκεντρωμένες ιαματικές πηγές με θαυμαστές θεραπευτικές ιδιότητες. Η δεύτερη αφορά στον Αγροτουρισμό, γιατί τα πανέμορφα βουνά της Οίτης και του Παρνασσού, με τα καταπληκτικά, παραδοσιακά χωριά που τα περιστοιχίζουν, δημιουργούν πραγματικά τις συνθήκες για έναν προορισμό αυθεντικών αγροτουριστικών οικημάτων. Και η τρίτη μέρα με θέμα την περιφερειακή τουριστική ανάπτυξη, όπου η συζήτηση θα επεκταθεί στο σύνολο των τουριστικών πτυχών και τομέων που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιφέρειά μας, αξιοποιώντας όχι μόνο τις ακτές της, αλλά και τις βουνοκορφές και τα χιονοδρομικά της κέντρα, τα μοναδικά αρχαιολογικά της μνημεία, όπως οι Δελφοί και οι Θερμοπύλες, τα σπάνια βυζαντινά μοναστήρια της, τα παραδοσιακά αγροτικά της προϊόντα…

Αν και θα θέλαμε να έχουμε ακόμη περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας, για επισκεφτούμε μαζί και να γνωρίσετε ακόμα περισσότερες γωνιές της περιφέρειάς μας, πιστεύουμε ότι αυτές οι μέρες θα σας κάνουν να αγαπήσετε τη Στερεά Ελλάδα. Αλλά και να σας κάνουν να διαπιστώσετε ότι σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά ο τόπος μας και η χώρα μας η Ελλάδα, οι άνθρωποι της έχουν όρεξη, δημιουργικότητα, όραμα και δυναμισμό και είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν σκληρά για να αναστρέψουν την καθοδική αυτή πορεία. Και να δημιουργήσουν ένα μέλλον για τη χώρα αντάξιο με το αξιοθαύμαστο παρελθόν της, αλλά και με το φυσικό κάλλος με το οποίο είναι προικισμένη.Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθειά που έχουμε ξεκινήσει και που πραγματικά έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα, έχουμε μεγάλη ανάγκη τη δική σας αλληλεγγύη και τη δική σας συνεργασία. Τη συνδρομή των Ευρωπαίων συμπολιτών και εταίρων μας.

Και εννοώ όχι μόνο την υλική και οικονομική, αλλά την ηθική και πολιτική υποστήριξη, καθώς και τη συνδρομή σε γνώση, σε ιδέες, εμπειρίες και πρακτικές.Μία τέτοια μεγάλη ευκαιρία αποτελούν για μας τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το INΤEREG και πιο συγκεκριμένα το PRESERVE, με τους πόρους των οποίων έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά, να εργαστούμε μαζί, να ανταλλάξουμε απόψεις, να σχεδιάσουμε το κοινό μας μέλλον, να προβάλλουμε τα πλεονεκτήματά μας και να μάθουμε πώς μπορούμε να διορθώσουμε τα μειονεκτήματά μας, να μάθουμε ο ένας από τον άλλο και να βελτιωθούμε. Σας εύχομαι λοιπόν και πάλι καλή διαμονή στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και καλή δουλειά»

Δεν υπάρχουν σχόλια: