15 Σεπτεμβρίου 2010

Σήμερα οι αποφάσεις για το πλαφόν στην βενζίνη

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Σήμερα αναμένονται τελικές αποφάσεις για την αναπροσαρμογή του πλαφόν στα υγρά καύσιμα με επικρατέστερο σενάριο την επιβολή νέας τιμής, που θα ισχύει και πάλι μόνο για τα πρατήρια.

Οι πρατηριούχοι ζήτησαν να αυξηθεί η τιμή του πλαφόν και να διαμορφωθεί περίπου στο 1,52 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη και το αίτημα βρήκε θετική ανταπόκριση από το υπουργείο. Σήμερα το πρωί οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων θα συναντηθούν με τον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντ. Ρόβλια και ακολούθως θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Στο αίτημα πάντως των πρατηριούχων να επιβληθεί πλαφόν σε όλα τα στάδια της διακίνησης και εμπορίας υγρών καυσίμων δεν ανταποκρίθηκε το υπουργείο .

Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες με τις δύο Ομοσπονδίες του κλάδου (Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος και Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων), η ηγεσία του υπουργείου δέχθηκε να [.....]

αναπροσαρμόσει προς τα πάνω το πλαφόν, προκειμένου να αντικατοπτρίζει και τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές που έγιναν από την Παρασκευή (στα στοιχεία της συγκεκριμένης ημέρας βασίστηκε ο καθορισμός του πλαφόν) μέχρι σήμερα. Ωστόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων δήλωσε σε χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα από την αύξηση της ανώτατης τιμής, αν η κυβέρνηση δεν επιβάλει πλαφόν και στα προηγούμενα στάδια διακίνησης των καυσίμων, δηλαδή στα διυλιστήρια και τις εταιρίες εμπορίας, ή δεν ανακαλέσει το πλαφόν.

Χθες, Τρίτη, υπήρξε παρέμβαση εισαγγελέα για πρατηριούχο στην Καλλιθέα που διαπιστώθηκε από τα συνεργεία ελέγχου ότι πωλούσε την αμόλυβδη με τιμή ακριβότερη από το πλαφόν αλλά στη συνέχεια δεν ασκήθηκε δίωξη. Από το υπουργείο σημειώνεται ότι θα γίνονται συστάσεις και θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος για τις παραβάσεις αλλά δεν θα υπάρξουν διώξεις.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος κ. Κιούσης χθες στην Αττική 250 πρατήρια πωλούσαν τις βενζίνες χαμηλότερα από το πλαφόν, 300 πρατήρια πωλούσαν με βάση το πλαφόν και 850 πρατήρια είχαν τιμές πάνω από το πλαφόν καθώς, όπως σημείωσε, η τιμή αγοράς στη χονδρική ήταν στα όρια του πλαφόν. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν ορισμένα πρατήρια να μην λειτουργήσουν σήμερα για να μην πωλούν με ζημιά.

Ακαρπη η συνάντηση Ρέππα-Ιδιοκτητών Φορτηγών & Βυτιοφόρων

Ακαρπη απέβη η νέα συνάντηση που είχαν χθες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης.

Μετά τη συνάντηση, δεν έγιναν δηλώσεις από την πλευρά του υπουργού, ενώ οι συνδικαλιστές δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και κάλεσαν την κυβέρνηση έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σήμερα η αντιπροσωπεία των αυτοκινητιστών θα μεταβεί στη Βουλή, όπου θα εκθέσει τις απόψεις της στην αρμόδια επιτροπή, όπου συζητείται το επίμαχο νομοσχέδιο.

Αύξηση της άυλης αξίας

Σε αύξηση της άυλης αξίας των αδειών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, προχώρησε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δημήτρης Ρέππας, σε μια κίνηση καλής θέλησης προς τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές.

Όπως έγινε γνωστό τροποποιείται η παράγραφος 7 του άρθρου 14 του νομοσχεδίου, το οποίο έχει ήδη εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής και ορίζεται ότι για τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας ΦΔΧ οι ενδιαφερόμενες μεταφορικές εταιρίες καταβάλλουν εφάπαξ υπέρ του Δημοσίου ειδική εισφορά ανάλογα με την κατηγορία και το μικτό βάρος του φορτηγού οχήματος.

Συγκεκριμένα το ποσό αυτό ορίζεται σε 10.000 ευρώ για τον πρώτο τόνο, 2.000 ευρώ για κάθε επόμενο και μέχρι τους 7 τόνους και 1.500 ευρώ για κάθε επόμενο και μέχρι τους 40 τόνους.

Σε ότι αφορά τα βυτιοφόρα και ειδικότερα αυτά που μεταφέρουν υγρά καύσιμα τα ποσά της ειδικής εισφοράς διαμορφώνονται ως εξής:

- Είκοσι επτά χιλιάδες ευρώ για τον πρώτο τόνο.

- Τρεις χιλιάδες ευρώ για κάθε επόμενο και μέχρι τους σαράντα δύο τόνους.

Με την τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου προβλέπεται επίσης ότι το ποσό που καταβάλλεται για την λήψη της άδειας ΦΔΧ, λογίζεται ως έξοδο και εκπίπτει του εισοδήματος, επιμεριζόμενο κατά το ένα τρίτο για τα επόμενα 3 χρόνια από τη λήξη της άδειας.

ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: