12 Μαΐου 2010

Η Ελληνική 'κρίση' του Περιβάλλοντος αλλά, .... που είναι το ΥΠΕΚΑ;

Αναρτήθηκε από… Unknown

Αναδημοσίευση απο το Athena

Όταν η κ. Τίνα Μπιρμπίλη ανέλαβε το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), σκέφτηκα ότι επιτέλους κάτι μπορεί να αλλάξει στην περιβαλλοντολογική πολιτική της Ελλάδας (και δεν εννοώ μόνο την ενεργειακη).

Έτρεφα μάλιστα και μια ‘κρυφή’ αισιοδοξία ότι οι αλλαγες αυτές θα είναι ουσιαστικές και θα πραγματοποιηθούν σχετικά γρήγορα, όπως δηλαδή θα επρεπε, αφου η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές είναι τραγική, αρκετά οικοσυστήματα κινδυνεύουν, και η Ελλάδα τους επόμενους μήνες θα αναγκαστεί να πληρώσει πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ για καθυστερήσεις και αμέλειες.

Δυστυχώς επτά μήνες μετά δεν έχουν γίνει και πολλά πράγματα. Και ενώ το ΥΠΕΚΑ φαίνεται να εξαντλεί την ενεργητικότητα του στους ημι-υπαίθριους και στα αυθαίρετα, παράκτια οικοσυστήματα εξαιρετικής σημασίας όπως ο Αμβρακικός κόλπος και η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου κινδυνεύουν, κυρίως από το φαινόμενο του ευτροφισμού.

Λίμνη Κορώνεια: Απειλείται από τα λύματα των γειτονικών βιομηχανικών μονάδων. Image Credit: www.politicsnews.gr

Ο Κόλπος της Ελευσίνας, ο Μαλιακός, ο Εσω-Σαρωνικός Κόλπος, ο Παγασητικός Κόλπος, ο Αργολικός, ο Πατραϊκός και ο Κόλπος του Ηρακλείου, κινδυνεύουν επίσης από το ίδιο φαινόμενο, αλλά και από άλλες επίγειες δραστηριότητες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει γνωμοδότηση στην κυβέρνηση με την κατηγορία ότι δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή επαρκή μέτρα για την προστασία της λίμνης Κορώνειας, και δεν έχω ακούσει ακόμη τίποτε για τις χωματερές για τις οποίες σύντομα θα αρχίσουμε να πληρώνουμε υπέρογκα πρόστιμα.

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ, το ίδιο και ο κίνδυνος των πυρκαγιών. Ευτυχώς φέτος είχαμε αρκετές βροχές, αλλά η θερμοκρασία ανεβαίνει και οι αρμόδιοι φορείς για την δασοπροστασία έχουν ήδη εκδηλώσει την ανησυχία τους για την ελλιπη προετοιμασία στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη φάση αλλά, όπως πολλές φορές έχω επισημάνει, δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να κάνουμε κάποια πράγματα. Αυτό που περισσότερο χρειάζεται είναι σωστή προετοιμασία και οργάνωση και η αποτελεσματική χρησιμοποίηση των – λιγοστών – πόρων που έχουμε στην διάθεση μας (χρήματα, τεχνολογία, και κυρίως ανθρώπινο δυναμικό).

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση, μια κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική. Σε μια χώρα που δεν έχει την πολυτέλεια να σπαταλά τίποτα απολύτως, είναι αναγκαίο να προστατεύσουμε τον λιγοστό πλούτο που της έχει απομείνει, το Περιβάλλον. Ο μόνος τρόπος να το κάνουμε είναι να γίνουμε περισσότερο ευρηματικοί, πιο αποτελεσματικοί και αποδοτικοί.


ΥΣ. Αυτό το κείμενο γράφτηκε – λόγω έλλειψης χρόνου - πολύ βιαστικα και έτσι δεν εχει δουλευτει όσο θα επρεπε. Αλλά το νόημα και το πρόβλημα εξακολουθούν να είναι τα ίδια. Ελπίζω (ακόμη) ότι θα βρεθούν σύντομα και οι λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: