27 Μαΐου 2010

Τόνια Αντωνίου - ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27-5-2010

«Σοβαρή αρχή για τη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους», καθώς και «σημαντικό εργαλείο στην υπόθεση της ανάπτυξης, της εξοικονόμησης πόρων και της παροχής καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες» χαρακτήρισε το σχέδιο «Καλλικράτης» η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου μιλώντας κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη βουλή, ενώ παράλληλα ανέπτυξε την κριτική της όσον αφορά επιμέρους επιλογές και κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να ακούσει τις απόψεις όλων αυτών που διαμαρτύρονται και να δώσει απαντήσεις.
Η κ. Αντωνίου επισήμανε ότι όλες οι σημαντικές θεσμικές αλλαγές που έγιναν για την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση στη χώρα μας, έχουν την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, ενώ η Νέα Δημοκρατία αντιτάχθηκε σε όλες αυτές τις αλλαγές και παρότι ήρθε στην εξουσία το 2004 με σύνθημα την επανίδρυση του κράτους, τελικά είχαμε αναπαλαίωση και γυρίσαμε στην εποχή των[.....]

Μαυρογιαλούρων με ένα μοντέλο διακυβέρνησης που βασίστηκε στον συγκεντρωτισμό, τον κεντρικό έλεγχο και το πελατειακό κράτος.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αφού τόνισε ότι μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση δεν είναι απλή και εύκολη υπόθεση και ότι με τον «Καλλικράτη δεν ολοκληρώνεται, αλλά αρχίζει η αλλαγή του κράτους, αναφέρθηκε σε επιμέρους θέματα ασκώντας κριτική και καταθέτοντας προτάσεις.
Σε σχέση με την καθιέρωση των 7 κρατικών διοικητικών περιφερειών, ανέφερε ότι θα έπρεπε να ήταν 13, όσες και οι αυτοδιοικητικές περιφέρειες, προκειμένου να υπάρχει ουσιαστικός διοικητικός έλεγχος, αλλά και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, γιατί δεν μπορεί π.χ. ο πολίτης από το Ευπάλιο ή το Αλιβέρι να πρέπει να πάει στη Λάρισα για τις υποθέσεις του.
Σε σχέση με τις συνενώσεις επισήμανε ότι πρέπει να ξεπεραστούν οι αδικαιολόγητες φοβίες, οι τοπικοί εγωισμοί και τα μικροσυμφέροντα, αλλά αυτό δεν γίνεται με λογικές ισορροπιών, με διπλές και τριπλές ονομασίες των νέων δήμων, ούτε με τη λογική ο ένας δήμος της συνένωσης να παίρνει το όνομα, ο άλλος την έδρα και ο τρίτος την ιστορική έδρα, γιατί αυτές δεν είναι συνενώσεις, αλλά συγκολλήσεις. «Το όνομα κύριε Υπουργέ», τόνισε η κ. Αντωνίου, «δεν είναι ένα απλό θέμα. Σηματοδοτεί τη νέα συλλογική ταυτότητα που θέλουμε να διαμορφώσουμε, ώστε οι πολίτες του νέου δήμου να μπορούν να ταυτιστούν με τη νέα συλλογική οντότητα που προκύπτει από τη συνένωση».
Στη συνέχεια η βουλευτής ανέφερε ότι «πέρα από τις αδικαιολόγητες φοβίες, υπάρχουν και οι δικαιολογημένες ευαισθησίες των τοπικών κοινωνιών, υπάρχουν αντικειμενικές συνθήκες, ανάγκες και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη, γιατί είναι άλλο πράγμα οι συνενώσεις αστικών δήμων του Λεκανοπεδίου Αττικής, όπου οι έννοιες της ταυτότητας και του «ανήκειν» είναι πολύ χαλαρές και άλλο στην περιφέρεια που είναι ιδιαίτερα ισχυρές. Γιατί στην περιφέρεια δεν μπορεί να ισχύουν μόνο κάποια ψυχρά αριθμητικά κριτήρια, αλλά να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη κριτήρια γεωμορφολογικά, ιστορικά, πολιτισμικά, συνθηκών ζωής και παραγωγικής δραστηριότητας»
Στο σημείο αυτό η κ. Αντωνίου κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να αναλογιστεί και να απαντήσει, γιατί στην Αττική είχαμε ελάχιστες αντιδράσεις, ενώ στην περιφέρεια έχει υπάρξει μεγάλη αναστάτωση.

«Επιπλέον», ανέφερε η βουλευτής, «προκαλεί ερωτηματικά αυτός ο υδροκεφαλισμός των πρωτευουσών των νομών, με τον οποίο κατεξοχήν αστικές περιοχές συνενώνονται με αγροτικές περιοχές, ενώ έχουν εντελώς διαφορετικές αναπτυξιακές ανάγκες και στόχους»

Τέλος η βουλευτής επισήμανε ότι ενώ καθορίστηκαν κριτήρια για την επιλογή των εδρών των δήμων, υπάρχουν περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα που το Υπουργείο δεν κατάφερε να πείσει ότι οι επιλογές των εδρών έγιναν με αυτά τα κριτήρια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. η Αμφίκλεια, άλλο γράφτηκε στο προσχέδιο και άλλο βγήκε στο τέλος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά θέματα και να έρθουν πολίτες έξω από τη βουλή να διαμαρτύρονται αφήνοντας τις δουλειές τους σε αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Η κ. Αντωνίου καταλήγοντας κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου να κάνει πράξη τις εντολές του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, ακολουθώντας το παράδειγμα των υπολοίπων Υπουργείων που ακούν, απαντούν και όποτε χρειάζεται αλλάζουν, και απευθυνόμενη στον παριστάμενο Υπουργό πρόσθεσε:
«σας άκουσα το πρωί να λέτε ότι οι βουλευτές είναι στενοχωρημένοι. Δεν είναι στενοχωρημένοι, ούτε κανείς υπερασπίζεται το χωριό του. Είμαστε εδώ επειδή έχουμε αντίληψη και άποψη για την ανάπτυξη στο νομό μας και στην περιφέρεια και αγωνιούμε γιατί η περιφέρεια είναι σε μεγάλη ύφεση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: