27 Μαΐου 2010

KKE - Αντιλαϊκός ο «Καλλικράτης»

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Ο «Καλλικράτης» σε λίγες μέρες θα είναι νόμος του κράτους. Η κυβέρνηση διευκολύνθηκε τα μέγιστα από το γεγονός ότι με την αντιδραστική φιλοσοφία και το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης είναι σύμφωνες οι διοικήσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ. Η κυβέρνηση, ήδη, επιχειρεί να αξιοποιήσει στο έπακρο το ότι έχουν εκδηλωθεί αποπροσανατολιστικές αντιδράσεις για τη χωροταξική διάταξη των ΟΤΑ, γεγονός που της έδωσε την ευκαιρία να αναπτύξει μιαν ανέξοδη ρητορεία περί αξιοκρατίας και αντικειμενικών κριτηρίων για όλους και για όλα, κόντρα, τάχα, στην ευνοιοκρατία, στην πολιτική των εξαιρέσεων και των τοπικισμών. Το βασικό κριτήριο αξιολόγησης του «Καλλικράτη» είναι το για ποιον γίνεται και ποιον εξυπηρετεί. Για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, καμία σημασία δεν έχει αν η πρωτεύουσα των δήμων θα [.....]

είναι τούτη ή η άλλη πόλη, αν το μέγεθος των νέων ΟΤΑ πρέπει να είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από αυτό που προτείνεται. Σημασία έχει αν η εργατική λαϊκή οικογένεια έχει όφελος από τη μεταρρύθμιση ή αν, τελικά, θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι, όπως έγινε παλιότερα με τον «Καποδίστρια».

Ο «Καλλικράτης», όπως η ίδια η κυβέρνηση ομολογεί, γίνεται γιατί αυτό επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, αφού προβάλλεται ως προσαρμογή σε αυτήν. Γίνεται, επίσης, γιατί αυτό επιτάσσεται ως ανάγκη από το πρόγραμμα σταθερότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ταυτόχρονα, είναι ενταγμένος στο πλαίσιο των όρων και των προϋποθέσεων του μνημονίου, που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η κυβέρνηση εμφανίζει τη μεταρρύθμιση ως το μέσο για «μια νέα αναπτυξιακή ταυτότητα, που επιτρέπει την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας», όπως είπε προχτές στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Επιπλέον, τη χρησιμοποιεί ως απόδειξη της αξιοπιστίας της απέναντι στις αγορές και στον περίφημο μηχανισμό «στήριξης» της ελληνικής οικονομίας. Είναι γεγονός ότι η νέα διοικητική δομή θα δώσει ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη, θα ανοίξει νέους «δρόμους» για να γίνουν επενδύσεις σε νέους τομείς (πράσινη ανάπτυξη) με καλύτερους όρους για τους επιχειρηματίες.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι ο «Καλλικράτης» φέρνει ανεργία. Οι νέοι οργανισμοί ΟΤΑ που θα δημιουργηθούν καθώς και οι συγχωνεύσεις των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων των σημερινών δήμων στέλνουν στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους ορισμένου ή αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, όπως και μόνιμους των οποίων η σημερινή θέση θα καταργηθεί. Ακόμα, δημιουργεί το έδαφος, τη μεγάλη αγορά, για επενδύσεις ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Τέλος, κατακερματίζει και υποβαθμίζει υπηρεσίες νευραλγικής κοινωνικής σημασίας (Παιδεία, Υγεία - Πρόνοια κ.λπ.) που θα περάσουν στους ΟΤΑ, ώστε εντελώς απαξιωμένες να παραδοθούν στη λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία, για να μεταλλαχθούν σε κερδοφόρες μπίζνες.

Ο αγώνας ενάντια στον «Καλλικράτη» είναι ταυτόσημος με τον αγώνα ενάντια στο σύνολο της πολιτικής που τσακίζει την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ο αγώνας ενάντια στη μεταρρύθμιση είναι αγώνας ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ενάντια στη βαριά φορολογία που μειώνει το λαϊκό εισόδημα. Αγώνας που πρέπει να στοχεύει στην οργάνωση της αντεπίθεσης του λαού, για να ανοίξει ο δρόμος να διαφεντεύει τη ζωή του και τον πλούτο που παράγει.

νομαρχιακη επιτροπη φθιωτιδας του κκε

Δεν υπάρχουν σχόλια: