27 Μαΐου 2010

ΣΑΜΑΡΑΣ: ΘΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΝΕΟ, ΣΥΝΟΛΙΚΟ, «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Θα αντιμετωπίσουμε τα κραυγαλέα προβλήματα των συνενώσεων

Ραγκούσης: Εκτίθεται. Ας κρατήσει, τουλάχιστον, τα προσχήματα για το «όχι»

Σφοδρή επίθεση στον «Καλλικράτη» εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, «μοναδικό μνημείο για το πώς δεν πρέπει να γίνεται μια διοικητική μεταρρύθμιση». Ο κ. Σαμαράς, επεσήμανε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο και δεσμεύθηκε ότι «η ΝΔ θα φέρει μια νέα πρόταση συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης, μόλις το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.»

Όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς η ΝΔ λέει «όχι» στον Καλλικράτη για έξι κυρίως λόγους:[.....]

-Γιατί δεν συνδέεται με την συνολική μεταρρύθμιση του κράτους
-Γιατί δεν συνδέεται με το πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών για φορολογική αποκέντρωση
-Γιατί δεν δίνονται οι απαραίτητοι πόροι στους νέους δήμους
-Γιατί δεν δίνονται στους δήμους ουσιαστικές αρμοδιότητες
-Γιατί γίνεται προσπάθεια τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης να λυθούν με οργανωτικό τρόπο
-Γιατί οι συνενώσεις έγιναν με βάση την κομματική κοπτοραπτική του ΠΑΣΟΚ. Έφερε δε ως (λανθασμένο) παράδειγμα τη συνένωση του δήμου Αμπελοκήπων με το δήμο Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη αλλά το γεγονός ότι δεν παραμένουν αυτόνομοι ιστορικοί δήμοι όπως ο Μυστράς και η Βεργίνα.

Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του, επεσήμανε ότι η ΝΔ, υποστηρίζει τη διοικητική μεταρρύθμιση και τη συνένωση των δήμων και μάλιστα είχε επεξεργαστεί ένα σχέδιο συνολικής μεταρρύθμισης. Όμως, η διεθνής κρίση και η ανάγκη δραστικών περικοπών ανέστειλε την εφαρμογή αυτού του σχεδίου. Υποστήριξε μάλιστα ότι για την χρηματοδότηση του «Καλλικράτη» θα χρειαστούν 4-5 δις ευρώ, τα οποία είναι αδύνατον να βρει η κυβέρνηση, άρα, όπως υποστήριξε « η μεταρρύθμιση που συζητάμε σήμερα δεν πρόκειται να γίνει.»

Σε κάθε περίπτωση, εκτίμησε ότι η εφαρμογή του « Καλλικράτη» θα αναδείξει και θα δημιουργήσει την ανάγκη μια νέας μεταρρύθμισης στο μέλλον, αυτή που θα παρουσιάσει σύντομα η ΝΔ.

Η απάντηση Ραγκούση

Απαντώντας στον Πρόεδρο της ΝΔ, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, τον κάλεσε να τηρήσει τουλάχιστον τα προσχήματα του προσχηματικού "οχι" που λέει το κόμμα του, καθώς τα επιχειρήματά του, για παράδειγμα, στο θέμα των συνενώσεων τον "εκθέτουν ανεπανόρθωτα". Ανέφερε δε τα όσα είπε ο κ. Σαμαράς για τη συνένωση Αμπελοκήπων και Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι "η Νεάπολη συνενώνεται με τις Συκεές και όχι τους Αμπελόκηπους" αλλά και το θέμα του Μυστρά "για το οποίο ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης στην ομιλία του στην Επιτροπή ευχαρίστησε το υπουργείο", που τον όρισε ιστορική έδρα του του δήμου Σπάρτης. Μάλιστα, λίγο αργότερα, ο κ. Δαβάκης παραδέχθηκε ότι πράγματι ευχαρίστησε τον υπουργό γιατί προχώρησε σε αυτή την αλλαγή.

Χαρακτήρισε τον ‘Καλλικράτη» αποφασιστικό βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα.

Αναφερόμενος στις αιτιάσεις του κ. Σαμαράς για τους πόρους του «Καλλικράτη» ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι οι πόροι της Αυτοδιοίκησης εξασφαλίζονται. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα ότι οι πόροι που δίνονται με βάση το νομοσχέδιο θα έφταναν τα 4,628 δις ευρώ για το 2010 και 5 δις το 2011, ενώ για φέτος μέσω ΚΑΠ θα διατεθεί το μικρότερο ποσόν των 3.495 εκατ.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε με έμφαση ότι «δεν υπάρχει εγγύηση χρηστής διοίκησης και ελέγχου των δαπανών που δεν την εφαρμόζουμε στον «Καλλικράτη», ότι στο εξής «ούτε ένα ευρώ δεν θα μπορεί να ξοδεύεται χωρίς προληπτικό έλεγχο» ότι «οι δήμοι δεν θα μπορούν να κάνουν ούτε μια πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ».

Διευκρινίσεις Πετσάλνικου

Η ομιλία του κ. Σαμαρά και η αναφορά του στην χθεσινή παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, την οποία θέλησε να αναδείξει ως πειστήριο της αναφοράς του, για χωροταξικό σχεδιασμό με βάση την κομματική κοπτοραπτική, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Πετσάλνικου. Ο Πρόεδρος της Βουλής, τόνισε, ότι στην παρέμβαση του δεν ανέπτυξε κανένα απολύτως επιχείρημα για κομματική κοπτοραπτική, απλά επεσήμανε έξι μικρολάθη που κατά την γνώμη του έγιναν στον χωροταξικό σχεδιασμό.

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: