21 Μαΐου 2010

O “καλός” πολιτικός είναι αυτός που αγνοεί τους επιστήμονες!!

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

(Παρανομήστε όσο θέλετε. Ο Νομάρχης είναι δίπλα σας)

Λαμία, 20.5.2010

Είναι γεγονός ότι δεν μας αιφνιδίασε η απάντηση του κ Νομάρχη στην ανακοίνωσή μας σχετικά με τα πρόστιμα από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ Νομάρχης, η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας εξέδωσε τη δική της ανακοίνωση “για άλλους λόγους…” Υπονοεί ότι η Πρωτοβουλία: ή έχει βάλει σκοπό να συκοφαντήσει τον Μαλιακό, ή ότι κάποιοι την πληρώνουν[.....]

για να το κάνει ή ότι έχει πολιτικά και άλλα κίνητρα. Θεωρούμε εντελώς περιττό να αντικρούσουμε τέτοιες κατηγορίες. Λέμε μόνο ότι αυτή είναι μια πρακτική όλων όσων θέλουν να απαξιώσουν τις πρωτοβουλίες των ενεργών πολιτών απανταχού της Ελλάδας.

Για την ευαισθησία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον, λέμε ότι ο καθένας κρίνεται όχι από τις πιθανές προθέσεις του και τα μεγάλα λόγια, αλλά από το αποτέλεσμα. Αφήνουμε τους πολίτες να κρίνουν τα αποτελέσματα της δράσης της Νομαρχίας στον Μαλιακό, στο Σπερχειό, στα λατομεία της Λαμίας, στα μεγάλα έργα, στην Οίτη, στον Ξηριά της Λαμίας, χωρίς να αναφερόμαστε στην υπόλοιπη Φθιώτιδα.

Πιο συγκεκριμένα για τον Μαλιακό, η άποψη, ότι ένα χρόνο τώρα δεν έγινε τίποτα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ρύπανσης του Μαλιακού, διατυπώθηκε από όλους σχεδόν τους ομιλητές στην ημερίδα του ΤΕΕ. Και μάλιστα από επιστήμονες ειπώθηκε ότι η κατάσταση του Μαλιακού είναι ΜΕΤΡIΑ, που σημαίνει άμεση απειλή, γιατί το επόμενο στάδιο είναι κακή, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Όμως αυτές οι αντιλήψεις, να βάζουμε τα προβλήματα “κάτω από το χαλί”, οδήγησαν εδώ που οδήγησαν τον Μαλιακό Κόλπο.

Σε ό,τι αφορά στα πρόστιμα, το ερώτημα είναι: θέλει την παρουσία των επιστημόνων Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ο κ Νομάρχης ή στόχος του είναι να τους απαξιώσει για να μην ξανάρθουν; Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ως οι πλέον αρμόδιοι και ειδικά καταρτισμένοι, διαπίστωσαν με τον έλεγχό τους και γνωμάτευσαν αυτές τις παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με τις δικές τους πανελλαδικές παραμέτρους έπρεπε να επιβληθούν αυτά τα πρόστιμα. Θα περίμενε κανείς ο κ Νομάρχης που “καταβάλει καθημερινό αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος” να είναι ακόμα πιο αυστηρός, γιατί αυτός ξέρει περισσότερα για την κατάσταση του χερσαίου και του θαλάσσιου οικοσυστήματος και υποτίθεται ότι επιδιώκει το άριστο. Αντί γι΄ αυτό, τι έκανε; Είπε με απλά λόγια: “εσείς, κ Επιθεωρητές, δεν ξέρετε τίποτα, έρχεστε εδώ για να πάρετε τα εκτός έδρας και είσαστε, το λιγότερο, ανεύθυνοι γι’ αυτό που κάνετε”.

Αυτό που θα μπορούσε να κάνει είναι, για λόγους διαφάνειας κυρίως, να δώσει στη δημοσιότητα τις εκθέσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και να ζητήσει αυστηρή τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από όλους, γιατί οι υπηρεσίες ελέγχου δεν αστειεύονται. Τώρα το μήνυμα που έδωσε είναι ακριβώς το αντίθετο. Οι υπηρεσίες “αστειεύονται” και σε κάθε περίπτωση ο νομάρχης “είναι εδώ”!

Στο τέλος τέλος, αν οι επιχειρήσεις και οι Δήμοι θεωρούν ότι είναι άδικη η επιβολή των προστίμων, μπορούσαν να κάνουν προσφυγή, όπως έχουν δικαίωμα, και να εξεταστούν τα πρόστιμα σε άλλο επίπεδο και να μην το κάνει αυτό ο ίδιος ο κ Νομάρχης. Το γιατί το έκανε, ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Τώρα είναι σαν να τους λέει: “έχετε εσείς το Νομάρχη δίπλα σας, μην φοβάστε τίποτα. Παρανομήστε όσο θέλετε” Ναι κύριε νομάρχη, αυτό τους λέτε. Φοβηθήκατε μην πληρώσουν οι δήμοι-ρυπαντές τα χρήματα του προστίμου… Αυτά που “πληρώνουν” οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών, οι ψαράδες, οι επαγγελματίες και όλοι εμείς και τα παιδιά μας δεν είναι άξια λόγου για σας.

Μήπως όμως αυτό δεν συμβαίνει χρόνια τώρα στην Ελλάδα, όπου ο κάθε παρανομούντας εχει δίπλα του κάποιον πολιτικό; Με τέτοιες πρακτικές δεν έφτασε σήμερα η χώρα μας στο χείλος του γκρεμού;

Άλλωστε από ό,τι φαίνεται τελικά η γνώμη των επιστημονικών φορέων είναι υποδεέστερη της γνώμης των πολιτικών.

Σας αφήνουμε στην κρίση των πολιτών…

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: