11 Ιανουαρίου 2010

Πόλεις των Επικνημιδίων Λοκρών ...

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Από σχολιασμό αναγνώστη

Πόλεις των Επικνημιδίων Λοκρών ήταν το Θρόνιο(πρωτεύουσα των Επικνημιδίων),η Αλόπη,Ο Δαφνούς,αι Κνημίδες,η Τάρφη,η Σκάρφεια,η Νίκαια,η Βήσσα,η Καλλίαρος,η Αυγεία,οι Αλπηνοί.Θρόνιο:Τρία χιλιόμετρα Δυτικώς των Καμένων Βούρλων στη θέση παλαιόκαστρο πικράκι, νοτιοανατολικώς του πλατανιά(αρχ.Βοαγρίου)διατηρούνται ερείπια του τμήματος τειχών ισοδομικής τεχνικής.

Στα απομεινάρια αυτά αναγνωρίζεται η θέσις του αρχαίου Θρονίου,ο λιμένας του οποίου εβρίσκετο κοντά στην παραλία του Καινουρίου.
Το Θρόνιο υπήρξε η πρωτεύουσα των Επικνημιδίων Λοκρών,οι οποίοι με τους κατοίκους άλλων Λοκρικών πόλεων έλαβαν μέρος εις την κατά της Τροίας εκστρτεία.Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο οι Αθηναίοι(430 π.χ)υπό τον στρατηγό Κλεόπομπο κατέλαβαν το Θρόνιο για να εμποδίσουν την προέλαση των Σπαρτιατών προς βορά και έλαβαν ομήρους.

Ολόκληρος η περιοχή υπέστη τις συνέπειες του καταστρεπτικού σεισμού(427 π.χ).Μετά παρέλευση εβδομήντα τεσσάρων περίπου ετών,και στη διάρκεια του Β`Φωκικού(ιερού πολέμου),όταν το Θρόνιο δέσποζε στη διάβαση των Θερμοπυλών,γνώρισε τον εξανδραποδισμό των κατοίκων και περιήλθε υπό τον έλεγχο του Ονομάρχου.

Το Θρόνιο από την αρχή του 3 π.χ αιώνα και μέχρι της κυριαρχίας των Ρωμαίων,εβρίσκετο υπό την επιρροή της Αιωλικής συμπολιτείας.Με τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους εντοπίζεται οικισμός στα σημερινά Καμένα Βούρλα που ανήκε στο Δήμο Θρονίου Γ`Τάξεως.Το 1836 έδρα του Δήμου ορίσθηκε το Καινούργιον.

Με Β.Δ(21-12-1855)η έδρα του Δήμου μεταφέρθηκε στο συνοικισμό της παραλίας στον οποίο δόθηκε με το ίδιο Β.Δ το όνομα Θρόνιον.Με το Β.Δ(1-12-1887)η έδρα του Δήμου μεταφέρεται από το Θρόνιο στο Ριγγίνιον.Με το Β.Δ(27-9-1890)ο Δήμος προάχθηκε στη Β`τάξη με πληθισμό 2160.Ο Δήμος λειτούργησε από το 1836 μέχρι το 1912.

Χωριά που αποτέλουσαν το Δήμο ΘΡΟΝΙΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΝ είναι έδρα του Δήμου ΘΡΟΝΙΟΥ,ΡΩΜΑΝΙ ΔΕΡΒΙΣΑΔΕΣΑΓ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ),ΚΟΜΝΗΝΑ,ΡΙΓΓΙΝΙΟΝ, ΚΑΘΑΡΕΣΙ,ΧΑΡΜΑ,ΚΑΡΥΑ, ΠΙΚΡΑΚΙ,ΜΑΡΤΙΤΣΑ,ΠΑΛΙΟΧΩΡΙ.

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΝ:Το χωριό κτίσθηκε από κατοίκους του παλαιοχωρίου που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.Έτσι έδωσαν στο νέο τους χωριό την ονομασία Καινούργιο.
ΠΑΛΙΟΧΩΡΙ:Διαλυμένο χωριό,στη θέση της Λουτροπόλεως των Καμένων Βούρλων σημειώνεται στο χάρτη του Αγγλικού Ναυαρχείου.

Πρώτη επίσημη ονομασία ως Καϋμένα Βούρλα έχουμε στο Β.Δ του Γεωργίου Α`στις 29 Αυγούστου 1912.

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΕΤΡΙΜΙΔΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟΝ ΜΟΛΟ.ΕΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΔΗΜΩΝ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ,ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΙΝ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ,ΑΝΤΙΠΡΟΤΕΙΝΩ Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ,ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΔΡΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ Η ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ,ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΗΜΟΣ ΘΡΟΝΙΟΥ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ.ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: