16 Ιανουαρίου 2010

Επίκαιρη Επερώτηση Βουλευτών Ν.Δ. για τα Κοινοτικά Προγράμματα

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger


Αθήνα, 15.01.2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2010

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Φθιώτιδας της Ν.Δ. και Αναπληρωτή Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας κ. Χρήστου Σταϊκούρα και συμμετοχή ακόμη δέκα Βουλευτών της Ν.Δ. κατατέθηκε επίκαιρη επερώτηση προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των Κοινοτικών Προγραμμάτων. Ειδικότερα, η επερώτηση, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Τα Κοινοτικά Προγράμματα έχουν αποτελέσει κινητήριο δύναμη ανάπτυξης και μοχλό πραγματικής σύγκλισης για τη χώρα μας. Μετά από τέσσερις συνολικά αναθεωρήσεις, λόγω του κακού και πρόχειρου σχεδιασμού του Γ’ ΚΠΣ 2000-2006 από το ΠΑΣΟΚ και μετά από παράτασή του, το Πρόγραμμα έκλεισε στο σύνολό του στις 31.12.2009. Το μεγαλύτερο μέρος του είχε ολοκληρωθεί στις 30.06.2009, καθώς επιτεύχθηκε η πλήρης απορρόφηση των προβλεπόμενων κοινοτικών πόρων. Η καταχώρηση των πόρων της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 (ΕΣΠΑ) στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) ξεκίνησε τον Μάιο του 2009 ενώ έως τον Οκτώβριο του 2009 στο ΟΠΣ του ΕΣΠΑ είχαν ήδη καταχωρηθεί 804 εκ. ευρώ, ήτοι το 3,07% του συνολικού του προϋπολογισμού.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στον Προϋπολογισμό του 2010, αναφέρει ότι: «η κατανομή των σχετικών κονδυλίων στο ΠΔΕ 2010 έγινε με γνώμονα την επίσπευση και την ολοκλήρωση της απορρόφησης των πόρων του Γ’ ΚΠΣ, των κοινοτικών πρωτοβουλιών και έργων του Ταμείου Συνοχής, καθώς και την εντατικοποίηση της χρηματοδότησης των δράσεων του ΕΣΠΑ». Τα μέχρι σήμερα, όμως, πεπραγμένα της Κυβέρνησης καταδεικνύουν την αναντιστοιχία λόγων και έργων. Ειδικότερα, η ολιγωρία της Κυβέρνησης, ήδη από τις πρώτες ημέρες, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια κοινοτικών πόρων από το Γ’ ΚΠΣ, ενώ αδυνατεί να διευκρινίσει πώς προτίθεται να πληρώσει τα επιπλέον 5,8 δις ευρώ της υπερδέσμευσης του Γ’ ΚΠΣ.
Κατά τους 3 πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ το ΕΣΠΑ πάγωσε τελείως, καθώς τις τελευταίες 100 ημέρες καταχωρήθηκαν μόνο 129εκ. ευρώ, φτάνοντας τη συνολική απορρόφησή του στο 3,56% (από 3,07% τον Οκτώβριο του 2009). Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην αναθεώρηση της δομής και του τρόπου υλοποίησης του ΕΣΠΑ, καθυστερώντας, επί της ουσίας, την εφαρμογή του και «στεγνώνοντας» κι άλλο την αγορά σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία. Επιπλέον, η Κυβέρνηση, αν και αναφέρεται στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της ρευστότητας στη αγορά, προχώρησε στη μείωση, κατά το ήμισυ, του προϋπολογισμού των προκηρύξεων για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, από 1,3 δισ. € σε 590 εκατ. ευρώ ενώ, αξίζει να αναφερθεί ότι δεν έχει συγκληθεί εδώ και 3 μήνες (από τις εκλογές και έπειτα) η Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή του Επενδυτικού Νόμου, ο οποίος σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου για τη ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα θα «κλείσει» στα τέλη Ιανουαρίου.»

Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές της Ν.Δ. ζητούν από την Υπουργό να ενημερωθούν για το σαφές χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου για την έναρξη της εφαρμογής του ΕΣΠΑ και της υλοποίησης του ΠΔΕ, ώστε να τονωθεί η ζήτηση και να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία, καθώς και για το χρονοδιάγραμμα επανασχεδιασμού του Επενδυτικού Νόμου αλλά και για τις αλλαγές στις οποίες σχεδιάζει να προβεί η Κυβέρνηση σε σχέση με τον υπάρχοντα Επενδυτικό Νόμο. Τέλος επιθυμούν να τους γνωστοποιηθεί το πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής του Υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: