29 Ιανουαρίου 2010

Οι «malicious forces» του κ. Γ. Παπανδρέου.

Αναρτήθηκε από… Unknown

Από το Athena

Εδώ και αρκετές μέρες θέλω να γράψω τις σκέψεις μου για την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά δεν μου βγαίνει.

Αντιπαθώ τις συναισθηματικές και προσωπικές προσεγγίσεις σε δημόσια θέματα και στον δημόσιο λόγο. Η κατάσταση στην Ελλάδα με επηρεάζει προσωπικά; φοβάμαι ότι γράφοντας, αυτή η αρνητική φόρτιση θα βγει έντονα προς τα έξω.

Ωστόσο η χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στο Davos, ειδικά η έκφραση «malicious forces» ήταν πρόκληση και νιώθω την ανάγκη να αντιδράσω.

Φαντάζομαι ότι ο πρωθυπουργός με αυτή την έκφραση εννοούσε τους κάθε λογής κερδοσκόπους, τα hedge ή όποιο άλλο από αυτά τα «περίφημα» funds, και γενικώς τις σκληρές και αδυσώπητες αγορές, που όπως λέγεται το χουν βάλει σκοπό να οδηγήσουν την Ελλάδα σε «τεχνητή χρεοκοπία» για να πιέσουν το ευρωπαϊκό νόμισμα και να κερδίσουν εκατομμύρια.

Καλώς η κακώς – κακώς κατά την ταπεινή μου άποψη - οι αγορές έτσι λειτουργούν και ετσι θα συνεχίσουν, εκτος αν στο μέλλον τους επιβληθούν περιορισμοί. Ετσι λοιπόν, το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς και πως αντιδρούμε σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

Δεν είμαι οικονομολόγος, ούτε ειδική στο θέμα του δημοσίου χρέους. Δεν έχω λύσεις – τουλάχιστον όχι θαυματουργές λύσεις. Έχω ζήσει πολλά χρόνια στην Ελλάδα – και αρκετά στο εξωτερικό- και έχω πλέον συνειδητοποιήσει ότι οι πιο επικίνδυνες forces για την Ελλάδα, είναι οι ίδιοι οι Έλληνες. Πολίτες και πολιτικοί.

Οι Έλληνες, κ. Παπανδρέου, γνώριζαν πολύ καλά την ανικανότητα, την αδυναμία και τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι περισσότεροι είχαν κιόλας συνειδητοποιήσει την δραματική κατάσταση της χώρας. Εξαλλου φροντίζατε να τους το θυμίζετε καθημερινά κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Γι’αυτό και σας έδωσαν ένα μεγάλο ποσοστό νίκης και αυτοδυναμίας. Για να κυβερνήσετε.

Εκλεχτήκατε πριν από περίπου 4 μήνες κ. Παπανδρέου. Σ’αυτό το διάστημα περιμέναμε δράση, γρήγορες κινήσεις, μέτρα που θα δυνάμωναν την σχεδόν χρεοκοπημένη χώρα μας. Αντί γι αυτό παρακολουθούμε έναν άχρηστο και επικίνδυνο καταιγισμό δηλώσεων, πρόχειρων αποφάσεων, διαψεύσεων και την συνεχή καταρράκωση της χώρας στο εξωτερικό.

Είναι πολύ εύκολο να κατηγορούμε τους άλλους για τα λάθη που έχουμε κάνει, την αργοπορία μας, την αναποφασιστικότητα μας. Πολλές φορές κ. Παπανδρέου, οι «malicious forces» που μας κατατρέχουν δεν είναι τίποτε άλλο παρά εμείς οι ίδιοι.

Αθηνά Δράκου


Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: