20 Ιανουαρίου 2010

Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Σημαντικά τα προβλήματα στους τελωνειακούς σταθμούς και σε κόμβους του εθνικού οδικού δικτύου

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις φέρονται οι αγρότες και τα μπλόκα παραμένουν σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου.Ωστόσο στο θέμα παρενέβη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες και ζήτησε να διενεργούνται έλεγχοι και εφόσον διαπιστώνεται ότι παρακωλύονται οι συγκοινωνίες, τότε από τις κατά τόπου εισαγγελίες της χώρας να σχηματίζονται δικογραφίες.Την ίδια ώρα την παρέμβαση Μπαρόζο ζητά ο βούλγαρος πρωθυπουργός για τον αποκλεισμό των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.


Η παρέμβαση του κ. Τέντε έγινε με τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τους προϊσταμένους των εισαγγελιών εφετών, στις περιοχές που υπάρχουν αγροτικά μπλόκα, και ζήτησε την εφαρμογή του νόμου για το πλημέλλημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Προβλήματα, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων, εντοπίζονται και σήμερα στις μετακινήσεις και συγκεκριμένα στη Ριτσώνα, το Κάστρο Βοιωτίας, την Αλαμάνα, τη Νίκαια, την εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Καβάλας και Πρέβεζας - Ιωαννίνων και την εθνική Κορίνθου - Τρίπολης στον κόμβο της Στέρνας. Άνοιξε η εθνική οδός Κορίνθου - Πατρών, που είχαν αποκλείσει αγρότες στο ύψος του Αιγίου, ενώ κατά διαστήματα διακόπτεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καστοριάς, στην εθνική Σερρών-Θεσσαλονίκης στο ύψος του Στρυμονικού, και στην παλαιά εθνική Οδό Σερρών-Καβάλας, στον κόμβο Κερδυλλίων.

Αποκλεισμένος παραμένει ο δρόμος στο τελωνείο Προμαχώνα, ενώ συγκεντρωμένα τρακτέρ υπάρχουν στους δρόμους που οδηγούν στους συνοριακούς σταθμούς Δοϊράνης, Ευζώνων, Εξοχής και Κρυσταλλοπηγής.

Ανεδαφικά τα αιτήματα των αγροτών, υποστηρίζει το υπουργείο

Στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν ότι το αίτημα των αγροτών για κρατικές ενισχύσεις έρχεται σε αντίθεση με τα όσα προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία. Σχετικά με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο, επισημαίνεται ότι οι αγρότες καταβάλουν φόρο 21 ευρώ ανά τόνο πετρελαίου, έναντι 302 ευρώ που είναι ο τελικός ενιαίος φόρος.

Σε συνεννόηση καλεί τους αγρότες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης. Όπως σημείωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στη ΝΕΤ 105,8 "πρεπει να υπάρξει σύμπραξη αγροτών και κράτους για να προχωρήσει μία αγροτική μεταρρύθμιση", ενώ διευκρίνισε σχετικά με το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μέτρα καταστολής των αγροτικών μπλόκων ότι δεν είναι στις πρακτικές της κυβέρνησης τα ΜΑΤ.

Επιστολή του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας στην Κομισιόν Την παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτρπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τον τερματισμό του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από Έλληνες αγρότες, ζητά με επιστολή του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.Ο κ. Μπορίσοφ μάλιστα "καρφώνει" τις ελληνικές αρχές για έλλειψη μέτρων προκειμένου να διασφαλίσουν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών μέσω της επικράτειας ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναφέρει κάνει, επίσης, τηνπαραβίαση, από την πλευρά της Ελλάδας των άρθρων 30 και 36 της ιδρυτικής συνθήκης της Ε.Ε, σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων καθώς και του Κανονισμού 2679/98, που προβλέπει την άρση των εμποδίων στις εμπορικές συναλλαγές. Εν τω μεταξύ, έκκληση για αναστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων απευθύνει με ανοιχτή επιστολή της η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), απαιτώντας ταυτόχρονα από την Πολιτεία τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης διακίνησης εμπορευμάτων και ανθρώπων. Στην επιστολή χαρακτηρίζονται ως "άκαιρος" και "άτοπος", ο αποκλεισμός δρόμων από τους αγρότες, μεσούσης της οικονομικής κρίσης.

ente.gr

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: