21 Ιανουαρίου 2010

Ανυποχώρητη η κυβέρνηση

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Δηλώσεις Παπανδρέου – Μπατζελή για το αγροτικό ζήτημα στο υπουργικό συμβούλιο



Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση απέναντι στους αγρότες. Ο πρωθυπουργός, στο πολύωρο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, έκανε λόγο για "δουλείες του παρελθόντος", στο αγροτικό ζήτημα, με τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να έρθει σε ρήξη.

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι τα περισσότερα αιτήματα των αγροτών ειναι θεσμικά και δεν υπάρχει λόγος κινητοποιήσεων, οι οποίες δίνουν άσχημη εικόνα στο εξωτερικό.

"Η κυβέρνηση ειναι ανοιχτή στο διάλογο, αν το θέλουν οι αγρότες" δήλωσε, προσθέτοντας ότι το αγροτικό πρόβλημα αφορά όλη την κοινωνία, ενώ επισήμανε την πρόθεση και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για βαθιές αλλαγές στο ζήτημα αυτό.
Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των αγροτών, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τα περισσότερα από αυτά είναι ούτως ή άλλως θεσμικά και θα προωθηθούν μέσα από το διάλογο στον οποίο έχει καλέσει η κυβέρνηση. Και ο οποίος, όπως τονίστηκε, είναι ανοιχτός αν οι ίδιοι οι αγρότες το θέλουν.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος του ανέφερε ότι πέραν της γενικής αναστάτωσης οι μικροί παραγωγοί και κτηνοτρόφοι της Βουλγαρίας επιβαρύνονται καθημερινά με κόστος 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο κ. Παπανδρέου του απάντησε ότι μέσα από το διάλογο θα γίνει προσπάθεια να σταματήσει το κλείσιμο των οδικών αξόνων.

Δηλώσεις Κ. Μπατζελή
"Κατανοούμε τα προβλήματα των αγροτών που συσσωρεύτηκαν από την προηγούμενη κακοδιαχείριση, αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να τα λύσουν" δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή μετά την άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα συνολικά, ενώ σε ό,τι αφορά τους αγρότες είπε ότι αν θέλουν μπορούν να συνεχίσουν να μένουν στα μπλόκα. Εμείς θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας για αλλαγές και τομές δήλωσε, και τόνισε ότι ο διάλογος δεν είναι "φιέστα", αλλά ουσιαστικός, καθώς έχει στο επίκεντρό του το αγροτικό πρόβλημα της χώρας.

Τέλος, ερωτηθείσα για χρηματικές αποζημιώσεις η κ. Μπατζελή είπε ότι χρήματα έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, 500 εκατομμύρια σε αποζημιώσεις και 160 για το σιτάρι και αυτά επιστρέφονται εις διπλούν ως πρόστιμο. Και πρόσθεσε ότι αυτά τα χρήματα δεν λύνουν κανένα πρόβλημα ενώ επιπλέον επιβαρύνουν και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εμμένουν στις κινητοποιήσεις
Οι αγρότες απαντούν με περαιτέρω ενισχυση των μπλόκων και αρνούνται να παραστούν στο διάλογο, του Ζαππείου, στις 25 και 26 Ιανουαρίου ζητώντας απευθείας συνομιλίες και όχι με τη συμμετοχή κι άλλων κοινωνικών και παραγωγικών φορέων οι οποίοι τάσσονται κατά των κινητοποιήσεων.

Τα μπλόκα των αγροτών σε διαφορά σημεία της χώρας υπερβαίνουν τα 25.
Κλειστός παραμένει στην Εγνατία οδό ο κόμβος Κερδυλλίων από αγρότες του νομού Σερρών, ενώ σε ένδειξη καλής θέλησης, άνοιξαν, για μισή ώρα μέχρι τα μεσάνυχτα, τον μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα, μόνο για τις νταλίκες που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα, τρόφιμα και λαχανικά. Πάντως, τα τελωνεία Εξοχής Δράμας και Ευζώνων θα παραμείνουν ανοιχτά ώς την Πέμπτη στις 6 το πρωί.

Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες της Θεσσαλίας κρατώντας κλειστό τον κόμβο της Νίκαιας. Αποκλεισμένοι είναι επίσης οι κόμβοι της Αμφίπολης και της Χρυσούπολης στην Καβάλα.

Κανονικά, ωστόσο, διεξάγεται, η κίνηση των οχημάτων από τους συνοριακούς σταθμούς Δοϊράνης και Ευζώνων στο νομό Κιλκίς, Νίκης και Κρυσταλλοπηγής στο νομό Φλώρινας, Ορμενίου στον Έβρο και Εξοχής στη Δράμα, που παρέμειναν κλειστοί για αρκετές ώρες από τα μπλόκα των αγροτών.
Ανοιχτοί είναι επίσης, ο κόμβος Βογατσικού Καστοριάς και τα Πράσινα Φανάρια στη Θεσσαλονίκη, που είχαν αποκλειστεί, για κάποιο χρονικό διάστημα, από αγρότες.
Σημειώνεται ότι μετά την εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και, ανάλογο αίτημα που διατύπωσε ο Άρειος Πάγος, τα αγροτικά μπλόκα προκάλεσαν την Τετάρτη και την παρέμβαση της εισαγγελίας Σερρών.

skai.gr

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: