19 Ιανουαρίου 2010

Ο σεισμός ήταν μεγαλύτερος

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Οι πολίτες πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους στο Αίγιο και ένιωσαν να τρέμει η γη κάτω από τα πόδια τους στην Καρδίτσα. Ο σεισμός της Ναυπακτίας έγινε αισθητός στη Λαμία και ταρακουνήθηκε ο Πύργος Ηλείας.

Πολλοί αναρωτήθηκαν αν η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου περί σεισμού της τάξεως των 5,2 Ρίχτερ αντανακλούσε την πραγματικότητα της αισθητότητας της δόνησης.

Οι σεισμολόγοι που μίλησαν στη zougla.gr ήταν, ωστόσο, σαφείς: ο σεισμός, σύμφωνα με την κλίμακα που είχαμε συνηθίσει να ανακοινώνεται τα προηγούμενα χρόνια, ήταν της τάξης των 5,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Η αλλαγή συνετελέσθη τον Αύγουστο 2008, όταν αποφασίστηκε ότι στο εθνικό σεισμογραφικό δίκτυο θα ανακοινώνονται εφεξής σεισμοί μικρότεροι κατά 0,5 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ. Οι επιστήμονες εξηγούν στη zougla.gr πως από τον Αύγουστο του 2008 ανακοινώνεται η ένταση της τοπικής δόνησης και όχι η ένταση της επιφανειακής δόνησης. Την προηγούμενη μέθοδο την είχαν συνηθίσει οι Έλληνες πολίτες από τότε που υπάρχουν ανακοινώσεις για την ένταση των σεισμών, δηλαδή εδώ και πολλές δεκαετίες.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: