23 Μαρτίου 2010

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΚΡΊΣΗ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger


Περικοπές εξοπλιστικών δαπανών, προστασία των ασθενέστερων, αλλαγές και στην ευρωπαϊκή πολιτική

Κοινό ψήφισμα για την ελληνική κρίση υιοθετήθηκε ομόφωνα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στη Βαρκελώνη.

Πάνω από 300 αντιπρόσωποι από 36 πράσινα κόμματα επικέντρωσαν τις συζητήσεις τους στη στρατηγική για την κλιματική αλλαγή μετά την Κοπεγχάγη, αλλά και στην ταυτόχρονη διέξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση. Από τους Οικολόγους Πράσινους συμμετείχε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γιάννη Τσιρώνη και την Όλγα Κήκου, μέλη του Πανελλαδικού Συμβουλίου.

Το ψήφισμα για την ελληνική κρίση, που στηρίχθηκε σε πρόταση της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων (FYEG) και συνδιαμορφώθηκε και από τους Οικολόγους Πράσινους, τονίζει ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος.


Προτείνει παροχή ευρωπαϊκών εγγυήσεων προς την Ελλάδα ώστε να καταφέρει να δανειστεί με λογικά επιτόκια. Ζητά, επίσης, αναστολή διαπραγμάτευσης των παράγωγων χρηματοπιστωτικών προϊόντων που καθορίζουν τα spread των ελληνικών ομολόγων, καθώς και επιβολή ενός διεθνή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που θα χρηματοδοτεί ένα ταμείο για δημόσιες και διεθνείς παρεμβάσεις σε κρίσεις στο τραπεζικό σύστημα.
Για την αντιμετώπιση της ύφεσης που θα επιταθεί από τα μέτρα της κυβέρνησης, προτείνεται να μεταφερθούν στο 2010 και 2011 κονδύλια επόμενων χρόνων των διαρθρωτικών ταμείων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν πράσινες επενδύσεις που θα αναθερμάνουν την οικονομία και θα τη στρέψουν σε πράσινη κατεύθυνση.
Στο πλαίσιο μιας κοινής ευρωπαϊκής οικονομικής (και όχι μόνο νομισματικής) πολιτικής, επισημαίνεται η ανάγκη για έμφαση στην εξάλειψη των μεγάλων ελλειμμάτων και πλεονασμάτων στα εθνικά ισοζύγια πληρωμών, η προώθηση πλαισίου φορολογικής συνεργασίας αντί του σημερινού ανταγωνισμού, καθώς και ένας ενισχυμένος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός με εξισορροπητικό ρόλο.
Για τα μέτρα στο εσωτερικό της χώρας τονίζεται η ανάγκη προστασίας των χαμηλότερων εισοδημάτων, το πρασίνισμα της φορολογίας και η αύξηση των φόρων για τα υψηλότερα εισοδήματα, η καθιέρωση φόρων περιουσίας ώστε να φορολογηθούν και τα κέρδη από διαφθορά και φοροδιαφυγή.
Ιδιαίτερη θέση δίνεται, τέλος, στη δραστική περικοπή των εξοπλιστικών δαπανών, ζητώντας διαμεσολάβηση της Ε.Ε. στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση και περιορισμό των πωλήσεων όπλων σε Ελλάδα και Τουρκία.
Τα πλήρη κείμενα των ψηφισμάτων θα δοθούν στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Σημ. Στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα δε μετέχουν μόνο τα κόμματα των χωρών μελών της ΕΕ που έχουν εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά 36 κόμματα ως πλήρη μέλη και 7 ως συνδεδεμένα μέλη και παρατηρητές απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Για περισσότερα: Γ. Τσιρώνης 6974 064556, Γ. Παρασκευόπουλος 6979 952070

Δεν υπάρχουν σχόλια: