29 Μαρτίου 2010

Όχι στις «ιερές» απαλλαγές όλοι να φορολογούνται το ίδιο

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Όλοι να φορολογούνται το ίδιο

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι από τη συμφωνία στις Βρυξέλες η κυβέρνηση άρχισε να ξηλώνει το πουλόβερ του φορολογικού νομοσχεδίου. Αντί όμως να ελαφρύνει του αδύναμους που στενάζουν από την αύξηση των έμμεσων φόρων φαίνεται να προκρίνει την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Με βάση την ανακοίνωση της Εκκλησίας της η κυβέρνηση προτείνει τη μείωση της φορολόγησης των εσόδων από τα ακίνητα της κατά 55% και την εκμηδένιση της φορολόγησης των δωρεών.

Η φορολόγηση των εσόδων από ακίνητα και της ακίνητης περιουσίας γενικότερα πρέπει να είναι ενιαία για όλους τους πολίτες και τα νομικά πρόσωπα, οι εξαιρέσεις παράγουν νέες εξαιρέσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία των πολιτών για ενιαία φορολόγηση όλων για όλα. [.....]
Η φορολόγηση των δωρεών επίσης πρέπει να είναι ενιαία. Δεν βλέπουμε κανένα λόγο οι δωρεές στις ΜΚΟ που αυτή τη στιγμή βοηθούν τους πολίτες της Αιτής να σταθούν στα πόδια τους να φορολογούνται με 10% ενώ οι δωρεές στην εκκλησία με 1%.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που τόσες φορές μας έχει κάνει περήφανους για την ταπεινότητα και την εγκράτειά του επαναλαμβάνει συχνά ότι η εκκλησία πρέπει να φορολογηθεί με βάση τα έσοδα μείον τα έξοδα. Αυτό όμως είναι ο τρόπος φορολόγησης των κερδοσκοπικών εταιριών όπου η εξίσωση αυτή δίνει τα κέρδη. Οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που έχουν άλλη αποστολή όπως είναι και η Εκκλησία οφείλουν να έχουν έξοδα τουλάχιστον ίσα με τα έσοδα. Αλλιώς θα συσσώρευαν χρήματα αντί να υλοποιούν την αποστολή τους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η Εκκλησία πρέπει να ξεφύγει από τον σφιχτό εναγκαλισμό του κράτους να αποκτήσει τη δική της αυτοτέλεια, ανεξάρτητα οικονομικά και να φορολογείται με τον ίδιο τρόπο όπως οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια: