20 Μαρτίου 2010

Ιδού το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Ταμειακές μηχανές παντού - Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση ακόμη και για τις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης - Φόρος κατοχής στους έχοντες ακίνητα άνω των 400.000 ευρώ – Συντελεστής 45% για τα υψηλά εισοδήματα -Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων

Περισσότερους φόρους στους έχοντες εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ ετησίως και ελαφρύνσεις από αυτό το όριο και κάτω φέρνει η νέα φορολογική κλίμακα. Το φορολογικό νομοσχέδιο, το κείμενο του οποίου δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Παρασκευής, φέρνει αυστηρά τεκμήρια για όλους. Από τις 200.000 ευρώ θα ξεκινάει τελικώς το αφορολόγητο για την αγορά 1ης κατοικίας. Με χαμηλότερους κατά μία ποσοστιαία μονάδα συντελεστές θα υπολογίζεται ο φόρος μεταβίβασης για την αγορά όλων των ακινήτων, πλην αυτών που υπάγονται στον ΦΠΑ

Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε:
• Να συνδέσει το τεκμήριο των αυτοκινήτων με την παλαιότητα αλλά και να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα τεκμήρια για τα ΙΧ μεγάλου κυβισμού.
• Να συνδέσει το τεκμήριο των ακινήτων με την αντικειμενική αξία. Έτσι, ένα ακίνητο στην Φιλοθέη θα βαρύνεται με μεγαλύτερο τεκμήριο από ότι ένα ακίνητο στο Κερατσίνι. Η προσαύξηση για τα ακριβά ακίνητα μπορεί να φτάνει ακόμη και στο 50% ενώ συντελεστής προσαύξησης 20% προβλέπεται και για τις μονοκατοικίες.
Σε ηπιότερη λύση καταλήγει η κυβέρνηση και όσον αφορά στην αγορά πρώτης κατοικίας. Το αφορολόγητο για τον άγαμο θα είναι στις 200.000 ευρώ ενώ για τον παντρεμένο στις 250.000 ευρώ. Για τα πρώτα δύο παιδιά θα υπάρχει προσαύξηση του αφορολογήτου κατά 25.000 ευρώ.
• Η τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα δεν θα γίνεται με υπουργική απόφαση αλλά με κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση.
• Οι αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης θα φορολογούνται πλέον με κλίμακα και όχι αυτοτελώς. Αφορολόγητες θα είναι οι αποζημιώσεις έως 30.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ σήμερα) ενώ οι συντελεστές φορολόγησης θα φτάνουν έως και το 40% για τις αποζημιώσεις άνω των 150.000 ευρώ.
• Φόρος 15% θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2011 και στην υπεραξία από την αγορά και πώληση μετοχών στο χρηματιστήριο. Αν όμως οι μετοχές διακρατηθούν για τρεις μήνες, τότε δεν θα επιβάλλεται φόρος.
• Για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 5% επί του ύψους του ποσού ενώ αν τα χρήματα μείνουν στο εξωτερικό, ο συντελεστής θα είναι 8%.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: