19 Μαρτίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Δεν θα ζητήσουμε βοήθεια, ούτε από εταίρους ούτε από το ΔΝΤ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ζητήσει οικονομική βοήθεια από κανέναν, «ούτε από τους εταίρους ούτε από το ΔΝΤ, που θα ήταν η ύστατη επιλογή μας», υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου. Σχολιάζοντας το κυβερνητικό έργο, υποστήριξε πως ποτέ στο παρελθόν δεν κλήθηκε κυβέρνηση να πάρει τόσες αποφάσεις και να κάνει τόσο σοβαρές και βαθιές τομές, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
"Είναι τιτάνιο και δύσκολο το έργο μας, αλλά θα τα καταφέρουμε", τόνισε και εξέφρασε την πίστη ότι η πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Όσον αφορά στη στήριξη, τόνισε ότι η Ελλάδα θα τα βγάλει πέρα μόνη της και πρόσθεσε ότι "το σήμα στήριξης που δόθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένουμε να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου".

Με αφορμή το νέο φορολογικό σύστημα, ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην πολιτεία και στους συμπολίτες τους. Χαρακτήρισε πατριωτικό καθήκον τη συμβολή όλων στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και υποστήριξε πως μπαίνει τέλος στην προνομιακή φορολόγηση συντεχνιών και κλείνει οριστικά ένας κύκλος αδικίας. Παραδέχτηκε ότι η ανοχή των μισθωτών και των συνταξιούχων έχει εξαντληθεί.

Ο Γ. Παπανδρέου σχολίασε εμμέσως το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών σε ορισμένες διατάξεις, ύστερα από αντιδράσεις (όπως, για παράδειγμα, τις εξαιρέσεις που προβλέπονταν για ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους), λέγοντας: "Κάνουμε διορθωτικές κινήσεις όταν διαπιστώνουμε αδυναμία και αυτή είναι η δύναμή μας".

Παράλληλα, έσπευσε να προλάβει τον δημόσιο αντίκτυπο διαφοροποιήσεων, ζητώντας από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να καταθέσουν προτάσεις, οι οποίες θα ενσωματωθούν, στον βαθμό που είναι δυνατό, στο νομοσχέδιο.

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα δοθεί στη δημοσιότητα, στην τελική του μορφή, την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και θα επικυρωθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο δίκαιο αναδιανεμητικό, αποτελεσματικό και διαφανές και σημείωσε ότι μόνο το 5% του φορολογικού σώματος επιβαρύνεται με επιπλέον φόρο.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: