04 Μαΐου 2011

Αυξάνεται ο γονικός έλεγχος στο Διαδίκτυο

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Απαραίτητο σε αρκετές περιπτώσεις το φιλτράρισμα διαδικτυακού περιεχομένου
Περίπου ένας στους τέσσερις έλληνες γονείς, μπλοκάρει ή φιλτράρει και ελέγχει τους ιστότοπους που επισκέπτονται τα παιδιά του (ποσοστό 24%, πολύ κοντά στο μέσο όρο της Ε.Ε.). Στην Ευρώπη παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις πάνω σε αυτό το θέμα μεταξύ των κρατών μελών, με τα ποσοστά γονικού ελέγχου στο Ίντερνετ να ποικίλουν από 54% στη Βρετανία έως 9% στη Ρουμανία, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

Εκτός από τη χρήση του γονικού ελέγχου,[.....]

το 70% των γονέων που ρωτήθηκαν στην έρευνα ΕUKidsOnline, δήλωσαν ότι ρωτούν τα παιδιά για τη δραστηριότητά τους στο Διαδίκτυο. Το 58% των γονέων υποστηρίζουν ότι μένουν δίπλα τα παιδιά τους, όταν αυτά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.

Τα ισχυρά και τα αδύνατα σημεία των προγραμμάτων λογισμικού γονικού ελέγχου (26 δημοφιλή εργαλεία γονικού ελέγχου για προσωπικούς υπολογιστές, τρία για κονσόλες παιχνιδιών και δύο για κινητά τηλέφωνα) ελέγχθηκαν από το πρόγραμμα SIP-BENCH «Συγκριτική αξιολόγηση των εργαλείων γονικού ελέγχου για τη διαδικτυακή προστασία των παιδιών», που χρηματοδοτείται από το 2006 από το πρόγραμμα Saferinternet της Ε.Ε, με στόχο να παρέχει στους γονείς αντικειμενική εικόνα σχετικά με το αποτελεσματικότερο λογισμικό για τα παιδιά τους.

Τα «εργαλεία» λογισμικού ελέγχθηκαν σύμφωνα με τέσσερα κριτήρια: Λειτουργικότητα, ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και χρηστικότητα. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 84% των προγραμμάτων λογισμικού επιτρέπουν στους γονείς να αποκλείουν την πρόσβαση σε ορισμένες ιστοσελίδες, είναι όμως λιγότερο αποτελεσματικά στο φιλτράρισμα του αποκαλούμενου περιεχομένου web 2.0, όπως π.χ. ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης ή ιστολόγια.

Στη μελέτη διαπιστώνεται επίσης ότι το υπάρχον λογισμικό είναι κατάλληλο για φιλτράρισμα διαδικτυακού περιεχομένου για ενήλικες, αλλά ότι παραμένει πιθανότητα τουλάχιστον 20% να μπορέσουν να περάσουν μέσα από τα φίλτρα τους ιστοσελίδες ακατάλληλες για παιδιά και ιδίως εκείνες που ενθαρρύνουν τους νέους να βλάψουν τον εαυτό τους (δικτυακοί τόποι που προωθούν την ανορεξία, την αυτοκτονία ή τον αυτοακρωτηριασμό). Ταυτόχρονα, μπλοκάρονται άλλοι ιστότοποι που περιλαμβάνουν περιεχόμενο ειδικά προορισμένο για παιδιά.

Όσον αφορά τους γονικούς ελέγχους για «έξυπνα» τηλέφωνα και κονσόλες παιχνιδιών, δεν είναι όλα τα προϊόντα στην αγορά σε θέση να φιλτράρουν το περιεχόμενο ιστοσελίδων, μολονότι το 31% των παιδιών στην Ευρώπη έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω του κινητού τηλεφώνου τους, ενώ το 26% μέσω κονσόλας παιχνιδιών.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: