31 Μαΐου 2011

Χρήστος Σταϊκούρας - Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger


Λαμία, 30 Μαΐου 2011
Ο Βουλευτής N. Φθιώτιδας της ΝΔ και Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας-ΝΔ κ. Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τις πρωτοφανείς πλημμύρες και τη «βιβλική» καταστροφή που υπέστησαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο Νομό Φθιώτιδας, κατέθεσε στις 30.5.2011 Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει τα εξής:

«Από τις αρχές Μαΐου 2011 οι συνεχείς βροχοπτώσεις στη Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στις περισσότερες καλλιεργήσιμες περιοχές του Καλικρατικού Δήμου Λαμιέων δημιούργησαν προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες, με αποτέλεσμα[.....]

πολλοί από τους αγρότες να είναι αναγκασμένοι να επαναλάβουν έως και δύο φορές τη σπορά των καλλιεργήσιμων εκτάσεών τους. Δυστυχώς, το φαινόμενο το έντονων βροχοπτώσεων συνεχίστηκε, με αποκορύφωμα την νεροποντή της Παρασκευής 27 Μαΐου 2011, η οποία στο πέρασμά της δεν άφησε σχεδόν τίποτα όρθιο και κατέστρεψε ό,τι είχε απομείνει από τις προηγούμενες βροχοπτώσεις. Να σημειωθεί, ότι η ένταση της βροχής ήταν πρωτοφανής, καθώς έβρεχε με αύξουσα πορεία για τουλάχιστον τέσσερις ώρες.
Οι καταστροφές από την πρωτοφανή νεροποντή θεωρούνται «βιβλικές» στο σύνολο των καλλιεργειών, που είναι το βαμβάκι, τα κεράσια, τα σιτηρά και η μηδική, προϊόντα που μαζί με τα ελαιόδεντρα είναι η βάση της αγροτικής παραγωγής του νομού και μοναδική πηγή εισοδήματος για το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτικών οικογενειών.
Ειδικότερα, οι εκτάσεις με την καλλιέργεια βαμβακιού έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή ενώ ελοχεύει ο κίνδυνος να επεκταθεί συνολικά λόγω συψυριζίασης.
Στα χωριά της Λαμίας όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη η συλλογή κερασιού κάνουν λόγο για τεράστια ζημιά, αφού, πλέον, μετά τη βροχή το προϊόν είναι άχρηστο, καθώς η βροχή ήρθε την καλύτερη στιγμή της συλλογής του.
Επίσης, για την καλλιέργεια σιτηρών, η βροχή ήταν καταστροφική λίγο πριν τη συλλογή τους με τους, αγρότες να μην μπορούν να υπολογίσουν το ύψος της ζημιάς.
Οι αγρότες στο σύνολό τους, έχουν ήδη υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική καταστροφή καθώς έχουν ήδη καταβάλει τα έξοδα καλλιέργειας με σχεδόν προδιαγεγραμμένο μέλλον ανύπαρκτης παραγωγής».
Κατόπιν τούτων, ο κ. Σταϊκούρας ερωτά το Υπουργείο α) εάν προτίθεται να προβεί άμεσα σε εκτίμηση του μεγέθους των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες συνολικά και εξατομικευμένα, και β) με ποιο τρόπο και ποιες διαδικασίες το Υπουργείο, σε συνεργασία με τους καθ’ύλην αρμόδιους οργανισμούς, πρόκειται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ώστε να υπάρξει ουσιαστική συμπαράσταση στον αγροτικό κόσμο της περιοχής, του οποίου οι καλλιέργειες επλήγησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: