18 Ιανουαρίου 2011

Eurogroup: Καμία απόφαση για την επιμήκυνση

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία των ηγετών δήλωσε ο κ. Γιούνκερ
Η τελική ρύθμιση για την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων προς την Ελλάδα θα έχει τη μορφή «πακέτου», δηλαδή θα συμπεριληφθεί στις συνολικότερες αποφάσεις που θα λάβει το Eurogroup ως προς τον τρόπο λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού, για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

Η διαπίστωση αυτή ανήκει στον πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος έδωσε συνέντευξη Τύπου αργά χθες βράδυ, μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για το θέμα υπάρχει ήδη, επί της αρχής, συμφωνία σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Καλύτεροι όροι

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, ότι αν[.....]

αποφασιστεί στο πλαίσιο αυτού του συνολικού πακέτου, οι όροι δανεισμού προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα να είναι στο μέλλον ευμενέστεροι από πλευράς ύψους επιτοκίων, θα υπάρξει ανάλογη απόφαση για την Ιρλανδία και κατ΄ επέκταση για την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς το ενδεχόμενο υιοθέτησης του συνολικού πακέτου στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι διαφορές που υπάρχουν στην παρούσα φάση είναι μικρές.

Εξάλλου ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, το συμβούλιο ενέκρινε και τυπικά την παροχή και της τρίτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, η οποία θα αρχίσει να υλοποιείται από τις 19 Ιανουαρίου.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση πτώχευσης, ο κ. Γιούνκερ απάντησε μονολεκτικά «όχι».

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: