15 Ιανουαρίου 2011

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΕΞΑΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Διορία μέχρι το καλοκαίρι να κλείσει τις εναπομείνασες χωματερές πήρε η χώρα μας κατά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη με τον αρμόδιο Επίτροπο Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr oι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι με βάση το επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης που παρουσίασε η ελληνική πλευρά οι ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) που πρέπει να κλείσουν μέχρι τον Ιούνιο είναι περίπου 156, εκ των οποίων πάνω από τις μισές (81) στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών τέσσερις ήταν οι βασικοί λόγοι που η χώρα μας πήρε την παράταση και δεν παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήταν:

- Το γεγονός ότι εντός[.....]

του 2010 έκλεισαν 95 ΧΑΔΑ

- Η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης ΕΣΔΝΑ - Περιφέρειας Αττικής για την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική. Πάντως, κατά τη συνάντηση δεν προσδιορίστηκε το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν από την Ε.Ε., τα οποία σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα ανέρχονται σε 150 εκ. ευρώ. Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές ο κ. Πότοτσνικ ζήτησε από τους δύο υπουργούς να προχωρήσουν και, όπως, είπε οι Βρυξέλλες θα συνδράμουν την προσπάθεια.

- Το γεγονός ότι προχωρούν τα έργα σε Γραμματικό και Κερατέα για την κατασκευή ΧΥΤΑ που θα μετεξελιχθούν σε ΧΥΤΥ

- Ο «Καλλικράτης» που δημιουργεί ισχυρούς δήμους, οι οποίοι θεωρείται από την Κομισιόν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στο έργο του κλεισίματος των χωματερών

Ραγκούσης: Σημαντικός ο ρόλος του «Καλλικράτη»

Στο τελευταίο αυτό θέμα αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών: «Έχει μία ιδιαίτερη σημασία , τουλάχιστον για το δικό μας υπουργείο, το μεγάλο και πολύ σημαντικό κομμάτι της ευθύνης που αναλάβαμε αλλά και αποδέχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει και εκείνη κατά ένα ποσοστό υπόψη της και έχει σχέση με τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, έχει σχέση με τις νέες δυνατότητες που δίνονται πια στους δήμους να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Κάτι που βεβαίως σημαίνει πάρα πολύ απλά ότι αυτή όλη η εθνική προσπάθεια, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011, αφορά σε απόλυτο βαθμό τους δήμους της χώρας και την ευθύνη που έχουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που απορρέουν για αυτούς από το σχέδιο δράσης για το κλείσιμο των χωματερών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παράλληλα ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι «η συνάντηση πήγε πολύ καλά», προσθέτοντας ότι «στο βαθμό που προχωρούμε την υλοποίηση αυτού του σχεδίου δράσης, έχουμε τη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία όσο προχωράει και υλοποιείται - όπως έχει ήδη συμβεί αυτό σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό κατά το 2010- το σχέδιο δράσης, δεν προτίθεται να κινήσει τη διαδικασία προστίμων εναντίον της χώρας».

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: