22 Φεβρουαρίου 2010

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Λαμία, 21.2.2010
Σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές προωθούν τη λαϊκή συμμετοχή στις τοπικές υποθέσεις κυρίως με το θεσμό των τοπικών δημοψηφισμάτων. Τοπικό δημοψήφισμα μπορεί να γίνει, μεταξύ άλλων, για την ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, ύστερα από αίτηση του 1/3 των δημοτών αλλά και για την προσάρτηση Τοπικού Διαμερίσματος σε άλλο Δήμο.

Σήμερα, στα πλαίσια του “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ”, θεωρούμε ότι η πρακτική των δημοψηφισμάτων είναι μια χρήσιμη δημοκρατική διαδικασία, η οποία πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από την Πολιτεία για τη σωστή χωροθέτηση των διοικητικών και γεωγραφικών ορίων των νέων δήμων, για μια βιώσιμη διοικητική δομή, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες.

Η νομιμότητα των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων για την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων σκοντάφτει στην μη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει ο νόμος του 2006. Με το πρόσχημα της μη έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος είχαμε την ακύρωση από την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Υπάτης για τη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος στο Δ Δ Μεξιατών.

Η άποψή μας είναι πως, ανεξάρτητα ακόμα και από τη νομιμότητα ή όχι της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, τόσο η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας, όσο και ο δήμαρχος Υπάτης θα έπρεπε να σεβαστούν και να υποστηρίξουν τη θέληση των κατοίκων του Δημοτικού Διαμερίσματος Μεξιατών να αποφανθούν με δημοψήφισμα για την προσάρτησή τους ή όχι στο Δήμο Λαμιέων. Να γίνει το δημοψήφισμα με όλους τους τύπους, να πάρει το χαρακτήρα μιας άτυπης διαδικασίας και να αφεθεί στην κρίση του Υπουργείου Εσωτερικών και στην Κυβέρνηση αν θα κάνει αποδεκτή τη θέληση των κατοίκων στην τελική κατανομή και στην χωροθέτηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.

Η μη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος μας υποχρεώνει να χρεώσουμε σκόπιμη παράλειψη στην προηγούμενη κυβέρνηση, πράγμα που έπρεπε με επείγουσα διαδικασία να κάνει η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα του Δ Δ Μεξιατών θα αντιμετωπίσουν καθώς φαίνεται πολύ σύντομα και άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα, που θεωρούν ότι μπορούν να αποφασίσουν για την τύχη τους. Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να “νομιμοποιήσει” αυτή τη δυνατότητα.

Η γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής της “Πρωτοβουλίας”
Γιάννακας Γιώργος
Κουτσούμπα – Τσιάντη Κωνσταντίνα
Σουλόπουλος Ρόδης
Στασινός Παναγιώτης
Φαιτάς Αντώνης
-----------------------------------------------------
Πληροφορίες: Γιάννακας Γιώργος τηλ:6972021795

Δεν υπάρχουν σχόλια: