25 Φεβρουαρίου 2010

Τόνια Αντωνίου - Στατιστική Αρχή & ΛΑΡΚΟ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24-2-2010

Μιλώντας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση της νέας ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου επισήμανε ότι πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, αφού επιδιώκει να διασφαλίσει την ανεξαρτησία, την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα στη λειτουργία του ελληνικού στατιστικού συστήματος. Με την ευκαιρία μάλιστα της παρουσίας του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη στη συνεδρίαση της Βουλής, η βουλευτής έθεσε και το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ καλώντας την ηγεσία του Υπουργείου να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διάσωση της επιχείρησης χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Σε σχέση με την ίδρυση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η κ. Αντωνίου τόνισε ότι «είναι μια ακόμα σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική πρωτοβουλία, η οποία έχει στόχο να αποκαταστήσει και την διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας, αλλά και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη λειτουργία των θεσμών, που και οι δύο έχουν υποστεί ισχυρό κλονισμό τα τελευταία χρόνια». Σύμφωνα με τη βουλευτή, η εγκυρότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων δέχθηκε τα τελευταία χρόνια δύο πολύ ισχυρά πλήγματα από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Το πρώτο ήταν η διαβόητη απογραφή το 2004, που ξεκίνησε αποκλειστικά και μόνο ως πράξη κομματικής εμπάθειας απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά τα βόλια γύρισαν και χτύπησαν τελικά όχι μόνο τους εμπνευστές της, αλλά δυστυχώς και την ίδια τη χώρα μας, ενώ το δεύτερο σοβαρό πλήγμα ήρθε από την παραποίηση των στοιχείων για την ελληνική οικονομία που υποβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μας δημιούργησαν ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας, που είναι πολύ μεγαλύτερο από τα ελλείμματα στην οικονομία.»
Όσον αφορά τις αντιδράσεις στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η κ. Αντωνίου ανέφερε ότι χάρηκε ιδιαίτερα που άκουσε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να λέει ότι δεν πρόκειται να καλύψει κανέναν, αλλά επισήμανε ότι την ίδια στιγμή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, που προδίδουν σύγχυση και πανικό και πρόσθεσε: «Αντί να ομολογήσουν τις ευθύνες της κυβέρνησής τους και να χαράξουν μια έντιμη διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, επιχειρούν συμψηφισμούς και προσπαθούν να ισοφαρίσουν τις δικές τους καταστροφικές επιλογές με τις πολιτικές του Κώστα Σημίτη και του Ανδρέα Παπανδρέου φτάνοντας πίσω μέχρι το 1981. Η ιστορία όμως έχει γραφτεί και δεν ξαναγράφεται. Εκείνες οι κορυφαίες πολιτικές επιλογές ήταν που δημιούργησαν το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, που ενίσχυσαν τις δημόσιες επενδύσεις και την ανάπτυξη, που άνοιξαν το δρόμο για τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και τελικά έβαλαν την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και το σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, οι πολιτικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας υπονόμευσαν όλες αυτές τις κατακτήσεις και φτάσαμε στο σημείο 6 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες που το όνομα της Ελλάδας ήταν ταυτόσημο με την επιτυχία και το θαύμα, να διασυρόμαστε σήμερα σε όλον τον πλανήτη, να γινόμαστε αντικείμενο χλευασμού, αλλά ακόμα και στόχος ρατσιστικών επιθέσεων για τα χαρακτηριστικά που έχουμε ως λαός και να αμφισβητείται η θέση μας στην ευρωζώνη».
Σχολιάζοντας τη στάση των ηγεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Ελλάδα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι «οι εταίροι μας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Οικονομική και Νομισματική Ένωση δεν μπορεί να κόβεται και να ράβεται στα μέτρα των ισχυρών μελών της και να στραγγαλίζεται μια χώρα, όπως η Ελλάδα σε μια δύσκολη στιγμή της, γιατί αυτό τελικά θα γυρίσει μπούμεραγκ και για τις ίδιες, αλλά και για την ευρωζώνη. Είτε το θέλουν είτε όχι η μοίρα μας είναι αλληλένδετη. Πολύ δε περισσότερο, όταν η διαφάνεια δεν είναι ζητούμενο μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις ίδιες, ακόμα και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει σοβαρό μερίδιο ευθύνης για όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα»
Στη συνέχεια η κ. Αντωνίου ανέφερε ότι «η αποκατάσταση της εγκυρότητας του ελληνικού στατιστικού συστήματος είναι αναγκαία όχι μόνο για να στείλουμε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στον τομέα της διαφάνειας και της αξιοπιστίας, αλλά αποτελεί και ένα χρήσιμο εργαλείο για μας τους ίδιους προκειμένου να γνωρίζουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε όταν ψηφίζουμε προϋπολογισμούς, όταν σχεδιάζουμε αναπτυξιακά προγράμματα, όταν επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε μείζονα κοινωνικά προβλήματα, όπως η ανεργία. Τα προηγούμενα χρόνια ζούσαμε σε μια εικονική πραγματικότητα με τα νούμερα που ακούγαμε για την ανεργία και τα οποία έρχονταν σε σύγκρουση με την κοινή λογική και τα όσα βίωνε η ελληνική κοινωνία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι αριθμοί που δίνονταν για τη Στερεά Ελλάδα και το Νομό Φθιώτιδας, που εμφανιζόταν από τις στατιστικές της ΕΣΥΕ να είναι ο νομός με τη μικρότερη ανεργία στην χώρα, μόλις 6% στο 2006 και 4% το 2007, ενώ είναι γνωστό ότι η αποβιομηχάνιση, η κρίση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η κρίση στον αγροτικό τομέα έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα ανεργίας στο νομό».
Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Αντωνίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ και τον άμεσο κίνδυνο να μείνουν άνεργοι εκατοντάδες εργαζόμενοι σε πέντε νομούς και κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο της επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: