Δηλώσεις του Βουλευτή Φθιώτιδας της Ν.Δ Χρήστου Σταϊκούρα αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών
Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2010
Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στις σημερινές δηλώσεις του, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε την ύπαρξη κινδύνων υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως αυτοί επισημάνθηκαν στα Συμβούλια του Eurogroup και του Ecofin.
Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνει τους φόβους για τη λήψη, άμεσα, ακόμη πιο σκληρών μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Κάνει, όμως, ακόμη πιο επιτακτική τη λήψη των απαραίτητων αντισταθμιστικών μέτρων για την ενίσχυση της ενεργού ζήτησης. Αυτό που ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Σαμαράς χαρακτηρίζει ως αναπτυξιακές ανάσες για την τόνωση της οικονομίας. Γιατί, χωρίς αυτές, η ανεργία θα εκτοξευθεί σε δυσθεώρατα ύψη, που θα δημιουργήσουν ρήγματα στην κοινωνική συνοχή.
Ο κ. Υπουργός, όμως, αναφέρθηκε και στην «αρκετά καλή εκτέλεση» του τρέχοντος Προϋπολογισμού. Τα ίδια, όμως, τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαψεύδουν αυτή την αισιοδοξία. Σύμφωνα με αυτά, τα καθαρά έσοδα του τακτικού Προϋπολογισμού, χωρίς την είσπραξη εσόδων ύψους 691 εκατ. ευρώ από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για τη χρήση του 2008, θα παρουσίαζαν αύξηση μόλις 2,1% τον Ιανουάριο έναντι πρόβλεψης για 10,8%.
Αυτό το στοιχείο, αν συνδυαστεί με τη σημαντική υστέρηση που παρουσίασαν τα έσοδα κατά το πρώτο τρίμηνο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. (υστέρηση που καλύπτει τα 2/3 της μείωσης των εσόδων για όλο το 2009) και με τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ (της τάξεως του 2% όταν η Κυβέρνηση εκτιμούσε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης μείωση της τάξεως του 1,2%) επιβεβαιώνουν τις αμφίβολες προϋποθέσεις υλοποίησης του Προγράμματος. Ερμηνεύουν, εν μέρει, την ασφυκτική, τριπλή, υπό όρους, προϋποθέσεις και δεσμεύσεις, επιτήρηση της Ελληνικής οικονομίας.
Καλό θα ήταν, σε τέτοιες κρίσιμες ώρες, η «επιθετική επικοινωνιακή πολιτική» της Κυβέρνησης να εξαντλείται στην ενημέρωση και όχι σε πολωτικές αναφορές και στην «κατασκευή ενόχων», εντός και εκτός χώρας, προκειμένου να δικαιολογήσει τη δική της ολιγωρία και ανεπάρκεια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου