23 Φεβρουαρίου 2010

ΜΑΖΙΚΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ AGROINVEST

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Λαμία, 22-02-2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προς ΜΜΕ

Σήμερα, 22/02/10 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο θα τεθεί προς έγκριση ή απόρριψη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τον μηχανολογικό εκσυγχρονισμό και την κτιριακή επέκταση του εργοστασίου της AGROINVEST ΑΕΒΕ στο Αχλάδι.

Πρόκειται για μια βιομηχανία που μετά από επανειλημμένες καταγγελίες μας στις αρμόδιες αρχές (Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, Δ/νση Δημόσιας Υγείας, κ.λ.π.) και διενέργεια αυτοψιών, το ΥΠΕΧΩΔΕ, στο πρόσφατο παρελθόν, επέβαλε υψηλό πρόστιμο διότι διαπίστωσε « ότι το υφιστάμενο σύστημα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων της εγκατάστασης δεν λειτουργούσε… . Η εταιρεία δεν διαχειριζόταν τα στερεά της απόβλητα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική νομοθεσία.. παραβίαζε τις αποφάσεις και δεν τηρούσε τους περιβαλλοντικούς όρους για πλήρη δέσμευση των οσμών….Η υφιστάμενη λιμενική εγκατάσταση της εταιρείας λειτουργεί, χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και γενικώς η εν λόγω εγκατάσταση λειτουργεί χωρίς όρους και μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος». Η ασύδοτη λειτουργία της βιομηχανίας αποτελεί μία από τις σημαντικές πηγές επιβάρυνσης του πολύπαθου Μαλιακού κόλπου. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Εχιναίων καταψήφισε τη ΜΠΕ, γνωρίζοντας την αγανάκτηση των κατοίκων, λόγω των προβλημάτων θαλάσσιας ρύπανσης και δυσοσμίας που προκαλεί η λειτουργία της AGROINVEST στην περιοχή. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του Δήμου Εχιναίων και την επιθυμία των κατοίκων για μια θάλασσα καθαρή και να απορρίψει τη ΜΠΕ για δημιουργία νέων ρυπογόνων μονάδων. Άλλωστε η προστασία του Μαλιακού κόλπου αποτελεί και δέσμευση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Η περιοχή της Ανατολικής Φθ/δας έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει παραγωγικές δραστηριότητες (τουρισμός, αγροτουριστικοί συνεταιρισμοί, βιολογικές καλλιέργειες κ.λ.π.) στο πλαίσιο ενός συστήματος διαχείρισης συμβατού με την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Σε χώρες που λειτουργούν οι νόμοι και το Σύνταγμα δεν επιτρέπεται στα ιδιωτικά συμφέροντα να είναι πιο δυνατά από το κοινό καλό και την προστασία του περιβάλλοντος.
Μετέχουμε στον αγώνα των κατοίκων του Δήμου Εχιναίων και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους για να αποτραπεί η επέκταση των εγκαταστάσεων της AGROINVEST .

Όμιλος Φίλων του Δάσους
Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος Αχλαδίου
Κίνηση Πολιτών «Μαλιακός S.O.S»
Αλιευτικός Συνεταιρισμός Αχλαδίου
Ναυτικός Όμιλος Ράχεων
Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: